Merită o trotinetă electrică?

41 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Împlinesc aproape un an de când o folosesc și am zis să revin cu o actualizare a primului articol de aici. Am adăugat câteva sfaturi și un fel de ghid pentru cei care nu știu dacă într-adevăr au nevoie sau e doar un moft. 🙂

Trasee

Da, o folosesc foarte mult și recunosc că am avut baftă de cea mai bună alegere. De ce?

Pentru că trotuarele și traseele de biciclete din București sunt plinde de denivelări și gropi. Am avut baftă că am ales o variantă cu amortizoare și roți măricele. Am văzut alte versiuni pe piață, mult mai ușoare și cu roți mai mici dar care te zdruncină la fiecare pas. Dacă-ți iei o trotinetă pe care s-o folosești ca mijloc de transport ai nevoie neapărat de roți măricele și amortizoare. Desigur, asta se traduce în kilograme mai multe dar e o chestiune de comoditate. Ne petrecem mai mult timp pe trotinetă decât o transportăm pe scări/în lift.

Problemele de care m-am lovit:

 • traseele de bicicletă din București, pe lângă faptul că sunt puține, sunt destul de pline de denivelări, au zone cu piatră cubică sau acel mozaic care-ți zdruncină creierul de ieși amețit și în unele intersecții sunt întrerupte de borduri pe care îți e frică să te urci și cu o bicicletă mai șmecheră
 • unde nu sunt trasee de bicicletă, încerci să te descurci pe trotuare. Problema este că pe trotuare sunt parcate mașini și pe spațiul îngust rămas sunt pietoni. Devine o cursă de îndemânare să te strecori în astfel de zone și de cele mai multe ori, în zona centrală, stai mai mult pe lângă trotinetă decât pe trotinetă.
 • mersul pe stradă este unul de-a dreptul hilar. Șoferii nu sunt obișnuiți cu trotinetele și te înjură de mama focului. Deși viteza pe trotinetă este de 25-30 km/h, cumva șoferii consideră că încurci rău traficul, chiar mai mult decât o bicicletă. Este greu să-și imagineze că trotineta ta electrică obține o viteză medie mai bună decât mulți bicicliști care se plimbă pe șosea. Da, mi se-ntâmplă foarte des să depășesc bicicliști. Cumva șoferii sunt deranjați că tu mergi cu jucăria aia pe șosea în loc să te plimbi prin parcuri.
 • în parcuri am fost apostrofat de câteva ori de pietoni, care se plimbau agale pe pista de biciclete și care erau nemulțumiți și vociferau că pista aia este de biciclete și ce caut eu cu trotineta pe pista de biciclete… Folosesc pistele de biciclete din parcul Herăstrău pentru a scurta unul dintre traseele mele.

Da, m-am gândit mult și la varianta cu cauciucuri pline cu aer. Problema este întreținerea. Faci pană, trebuie să te duci la o vulcanizare când îți e lumea mai dragă. Cu caucicuri pline, deși poate mai incomod, nu ai această problemă. Întreținerea se reduce la curățare de praf/noroi și ungerea mecanismelor din când în când.

Utilitatea

Da, circuli ecologic, consum puțin și salvezi planeta. Dar cel mai important pentru mine este faptul că deși fac mai mult cu trotineta până la destinație față de drumul cu mașina, câștig mult timp prin faptul că nu mai caut loc de parcare. Am ajuns la destinație, o pliez și intru în clădire.

Există clădiri unde nu-ți permit accesul cu trotineta. Automat te clasează ca biciclist și te roagă să o lași legată undeva afară.  Problema este că nu există un „lanț” care să asigure o protecție relativ sigură anti-furt pentru trotinete. Există mai multe variante, un pic mai complicate dar nu există o soluție simplă și directă. Se poate construi o soluție cu un sistem U lock și un lanț clasic dar sunt prea multe de cărat după tine. Mai există variante cu double loop. Eu mi-am comandat varianta asta și sper să-mi ajungă săptămâna viitoare. Revin.

Încerc să-mi gândesc traseele în funcție de pista de biciclete de pe calea Victoriei. Da, am baftă că am traseu de biciclete, destul de bun, din apropierea biroului până în centru.

Bine, puteți lua în calcul și varianta în care mergeți cu mașina până undeva unde puteți parca lejer, scoateți trotineta din portbagaj și parcurgeți restul drumului cu propulsie electrică. Dar mi se pare că se pierde mare parte din distracție și utilitate.

Autonomia

Eh, aici e buba ca la orice vehicul electric. Da, trotineta pe care o am eu este foarte utilă. În specificații zice că am o autonomie de 35 de km (la o greutate a utilizatorului de 75kg) iar eu obțin o autonomie constantă de 19 km la greutatea mea de 90 kg. Bine, nici nu știu dacă am o problemă tehnică sau așa e by design. Am încercat să contactez service-ul partener e-twow din București să-mi fac o programare pentru o verificare a bateriei dar n-am primit niciun răspuns de la ei. O să-i mai sun dar nu mă aștept la minuni.

Bine, o autonomie de 19km este o autonomie bună în București dacă te duci dimineața la birou, încarci bateria acolo și te-ntorci acasă. Dar eu am o altă problemă. Biroul meu este lângă casă și folosesc trotineta doar pentru drumurile mele prin oraș. Și e foarte bine. E bine dacă mă duc până la Piața Unirii pentru că am 9 km de la birou până acolo și reușesc să mă întorc la birou fără să mi se termine bateria. Dar dacă depășesc limita asta de 9 km, mi se-ntâmplă în mod constant să mi se termine bateria cu 1 km înainte de a ajunge la birou, într-o zonă unde am de urcat, desigur. 🙂 Și este destul de frustrant. Pentru că da, poți să o folosești ca pe o trotinetă clasică dar are 10 kg. Împingi un pic la ea. Nu e chiar comod.

UPDATE 1. Mi-am limitat electronic viteza maximă la 25 km/h (instrucțiuni găsiți aici) și acum pare că e mai bine din punct de vedere autonomie:

UPDATE 2. Se pare că bateria nu este cea din specificațiile publicate pe site.

Înainte de a vă achiziționa o trotinetă electrică

Verficați traseul pe care o veți folosi cel mai des. Uitați-vă pe trotuare și gândiți-vă înainte dacă aveți pe unde să mergeți comod. Trotuare fără mașini parcate, nu foarte aglomerate sau piste de biciclete bine puse la punct (fără zone lungi de piatră cubică sau mozaic). Da, puteți sări borduri de 5 cm dar cam atât. Nu aveți libertatea unei biciclete cu roți mari.

Luați-vă în calcul o autonomie mult mai mică față de cea specificată de producător și gândiți-vă dacă aveți cum să vă încărcați trotineta în punctele în care vă opriți cel mai des. E ca la elicoptere. Dacă aveți drumuri dese dus-întors, aveți grijă ca distanța pe care o parcurgeți să nu treacă de acel point of no return, adică jumătate din autonomia totală testată de voi. Da, autonomia depinde de foarte mulți factori (greutate, viteza cu care mergeți, cât de tare apăsați pe butonul de accelerație și câte zone de urcat aveți). În cazul meu, de exemplu, 19 km versus 35 km din specificații.

Este un vehicul sezonier. Trotineta o veți folosi doar de pe la mijlocul primăverii până prin toamnă. Să vă faceți un calcul înainte dacă într-adevăr merită investiția.

Mitul cu „ajungi la destinație fără să transpiri”. Da, nu depui efort și din acest punct de vedere e foarte relaxant și nu transpiri. Dar majoritatea timpului mergi prin soare. Să zicem că nu ajungi chiar uscat la destinație. 🙂

Recomandări

Eu personal am ales e-twow  booster pentru că părea o trotinetă solidă, fapt ce mi s-a confirmat după aproape un an de utilizare. Treaba cea mai deranjantă este partea cu autonomia. Și da, am testat modelul nou e-twow Booster S2 care este mult îmbunătățit, cu controale mai fine și parcă mai ușor de folosit, dar parcă nu-mi vine să dau alți 3700 lei și să am aceeași autonomie enervantă.

Dacă voi testa alte modele de pe piață, voi reveni cu amănunte. Oricum trei puncte trebuie urmărite neapărat: roți măricele, amortizoare și autonomie cât mai mare. Nu vă luați o jucărie, vă luați un vehicul util pe care să-l folosiți cât mai des.

Verificați prognoza și vedeți dacă puteți folosi trotineta și la întoarcere de la birou. Eu personal am folosit trotineta la peste 9 grade C și uscat pe jos. Vă trebuie mănuși de bicicletă la temperatura aia ca să nu vă-nghețe mâinile. Evit să merg pe ploaie sau ud pe jos. Roata de pe spate mi-a derapat de câteva ori când am trecut prin bălți.

Purtați cască de protecție. Da, poate să meargă cu 30 km/h. Nu e o viteză mică și cei din jur nu-s obișnuiți cu trotinete care să meargă cu viteză.

Da, eu sunt în continuare foarte încântat și folosesc trotineta electrică de câte ori am ocazia. Dar am zis să adun undeva toate avantajele, limitările și problemele de care v-ați putea lovi. Nu e o jucărie ieftină.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
 • trotineta electrica cea mai buna
 • trotineta electrica
 • trotineta oxelo electrica
 • la ce sa fii atent cand cumperi trotineta electrica
 • pana trotineta
 • pareri despre trotineta electrica
 • ocazie vand trotineta twow
 • sfaturi pentru a cumpara o trotineta electrica
 • trotineta electrica ploaie
 • trotineta normala vs electrica
Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

26 comentarii

 1. Si eu folosesc trotineta pentru deplasari scurte, doar ca nu este electrica, oxelo cu amortizor. Este foarte practica, te strecori repede, mergi pe ude vrei.

 2. O mica greșală 🙂 „Bine, puteț lua în calcul și varianta …”

 3. Foarte util! Eu imi luasem o trotineta normală, Razor, cu același gând ca vara să nu mai iau metroul din Unirii unde parcam mașina până la fostul job, în Aviatorilor. După primul drum, am vândut-o unei colege. Mi s-a părut horror, mai greu de mers cu ea decât cu bicla.

 4. Cât despre antifurtul pe care vre să ți-l iei, eu nu aș avea încredere în el.

 5. Ma gandeam la o bicicleta pliabila.Dar articolul asta ma face sa iau in considerare o trotineta electrica.

 6. E normal să te țină bateria doar jumate dacă o utilizezi la viteza maximă. Încearcă utilizarea la o viteză medie, de exemplu, dacă viteza maximă e de 20 km/h, tu mergi cu 10-12 km/h și vei observa diferența de autonomie. E mai bine să mergi mai încet, decăt să mergi tare și pe ultimul km să și împingi la Trotinetă 😀 .Foarte important, nu descărca bateria 100%. Eu folosesc cărucior electric din 1992 și am avut tot felul de baterii, dar cele cu gel (uscate) sunt cele mai bune. O recomandare, dacă vrei să faci 50-60 km autonomie, cumpără un scuter electric la 48v. Multă sănătate

 7. Bun articolul. Eu astept sa prind curaj pentru o trotineta de adulti clasica. Focsaniul este un oras mic , dar lipsit de trotuare line si piste bine facute…

 8. Am 72 de kg și folosesc modelul Master. Ei promit autonomie 40 de km, dar eu scot constant 30-33 în condițiile în care Iașul e pe coline și urc destul cu ea. Ajută la autonomie și faptul că recuperează energia la frânare și dealurile urcate se mai și coboară 🙂

  • Salut, eu am achizitionat recent modelul booster , in ce priveste frana magnetica ai avut pb , sa nu mai fubtioneze dupa putin timp , adica sa mai franeze deloc daca o apesi ?

  • Da, am avut si mai am treaba asta din cand in cand, uneori chiar si la viteze mari. Nu am reusit sa gasesc o logica si sa-mi dau seama de ce se intampla si in ce conditii, din pacate.

 9. Salut,

  Articol care m-a determinat sa cumpar S2-ul.

  Totusi…casca si manusi…recomandari? (protectii, general vorbind)

  Multumesc.

  • Acum este in teste. Rotile sunt clar mai mari decat la Ali v2, Le-am pus una langa alta, nu exista termen de comparatie. Nici ca pret, nici ca greutate, ca marime si etc. Fiecare in liga lui, parerea mea.

   Singura problema a sarcina maxima, pentru ca informatiile sunt contradictorii.

   https://e-twow.ro/produs/booster (125kg)
   si manualul spune 110kg

   sper sa nu gresesc.

  • Deja se livrează S2-ul? Sau ai făcut precomandă?

 10. Dar de ce zici ca e vehicul sezonier? În afara de frig, mai sunt și alte probleme iarna?

  • La temperaturi foarte mici se consuma bateria mai repede, mult mai repede. Si acum, la 10 grade, se observa o scadere in performanta bateriei.

   In rest cele obisnuite, gen zapada sau gheata sau ud pe jos. Derapezi foarte usor.

 11. salut! sunt pe cale să iau una. față de articolul de acum aproape 1 an, ai mai adăuga/schimba ceva? văd tot mai mulți bucureșteni folosind.
  Mulțumesc,
  Bogdan

 12. spuneai că pui și review la xiaomi!

 13. Da, e o moda care incepe sa prinda din ce in ce mai mult. Si eu mi-am luat saptamana trecuta un model Xiaomi de pe eMag si urmeaza sa mai testez saptama viitoare si alt model. Am scris si un review, insa pe scurt este cea mai buna metoda de deplasare intre casa si birou (pentru mine).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.