Bine, ceva greu de comparat pentru că una e o trotinetă practică pe steroizi și cealaltă e mai mult un vehicul electric din altă ligă. Oricum, am trecut acum două săptămâni la Joyor și am zis că are sens să expun câteva constatări.

Prima impresie este că Joyor e în altă clasă. E copilul ăla din clasa a opta care se joacă cu fratele lui din clasa a patra și-l privește cu milă. Jucăria este genială și repară multe dintre minusurile e-twow booster. Dar toată treaba asta vine la pachet cu câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a o achiziționa.

Autonomie

Asta era durererea mea cea mai mare. După cum ziceam în articolele anterioare, la greutatea mea, aveam cu e-twow Booster o autnomie de 20 km. La Joyor Voyager am o autonomie de peste 40 km indiferent de cât am mâncat cu o seară înainte sau de cât de grăbit sau relaxat sunt. Din punctul ăsta de vedere este genială. Dacă am drumuri scurte, ajung să o încarc la câteva zile. Dispare total stresul că “vai, nu cumva să rămân fără baterie”. Dar total. Există riscul, totuși, să uiți să o încarci. E ca la telefoanele Nokia, trebuie să ai grijă să nu pierzi încărcatorul. 🙂 Dar, asta se traduce în baterie mai mare și o bază mai mare pentru a cuprinde dimensiunile bateriei. De unde rezultă o greutate mai mare.

Comoditate

Este comodă. Este incredibil de comodă. Este mama comodității. De Joyor vorbesc. Nu-ți mai pasă de gropițe, șanțuri din asfalt, bordurile sunt mai ușor de abordat și ai timp să te relaxezi și să te bucuri de plimbare. Drumurile pavate și mozaicurile alea enervante de pe trotuare nici nu le mai observi. Are în plus, față de Booster, pe lângă amortizoare și cauciucuri cu aer și mai mari. Desigur, acum ai la pachet și o grijă-n plus: dacă faci pană viața ta va fi ușor complicată.

Frânează ca-n filme. Frânează ca o bicicletă cu frână pe disc. Pentru că are frână pe spate cu disc. E siguranța întruchipată. Eu la e-twow booster foloseam mai mult frâna aia electro-magnetică (deși uneori, la anumite viteze nu prea funcționa) și reușeam cumva să reglez viteza și să mă adaptez traficului fără să folosesc frânarea cu aripa de pe spate (destul de incomod de folosit). Acum am frână cum trebuie. Bine, nu cred că e ceva ce vezi pe bicicletele configurate pentru performanță. E o frână pe disc simplă care-și face treaba. Dar, desigur, se adaugă cu această ocazie un nou element care contribuie la greutatea totală a agregatului.

Staționare. Din nou, mult mai simplu pentru că ai cric. Nu mai trebuie să “rupi” trotineta-n două ca să o pui într-o poziție de repaus.

Claxon. N-are! Mi-am cumpărat cel mai ieftin claxon de la Decathlon. Acum stau să mă gândesc cum să-l prind pentru că nu am loc pe ghidon de sistemul de pliere. Dar găsesc eu o soluție. Oricum nu folosesc deloc pentru că sunt prea politicos pentru asta dar mă gândesc că e bine să-l ai.

Sistemul de lumini. La e-twow Booster e mișto că e automat. Are senzor și-ți aprinde automat când se întunecă sau treci printr-o zonă întunecată. La Joyor Voyager ai un far retro pe aripa din față total independent de trotinetă. În sensul că are butonul propriu și baterie pe care trebuie s-o schimbi din când în când. Lampa de pe spate e alimentată de bateria trotinetei și se poate aprinde manual cu un buton de pe ghidon. Ca și la e-twow lampa de pe spate se aprinde automat când frânezi.

Sistemul de pliere. Joyor-ul se “rupe” folosind un sistem asemănător cu cel de la e-twow doar că e acționat de un levier, nu de o clapetă pe care trebuie să o apeși cu piciorul. Ah, și nu e nevoie să agăți ghidonul de aripa de spate ca să o transporți.

Butonul de accelerație este la fel ca la e-twow doar că sistemul este parcă mai ușor de controlat. Nu are hopurile alea pe care le are Booster-ul. Accelerează progresiv și lin. Poți să menții mai ușor o viteză constantă. În plus, are și trei “viteze” să zicem. Ai două butoane de plus și minus cu care poți selecta puterea cu care accelerează. Alegi, în funcție de cum te simți, să accelerezi mai sportiv sau să te plimbi relaxat. Am folosit o singură dată poziția a treia ca să văd ce poate Joyor-ul la capacitate maximă. Și poate, atât pot să vă spun. 🙂

Da, Joyor Voyager e și muuult mai silențioasă decât e-twow Booster.

Dimensiuni și greutate

Aici e buba. E mai mare. Pe lângă Joyor Voyager, e-twow Booster arată ca o jucărie. Este masivă. Are 15 kg. Și credeți-mă că cele 4 kg în plus se simt. Se simt bine. O poți transporta în mână dar nu e cel mai comod lucru din lume. Dacă ai distanțe lungi de parcurs cu trotineta în brațe, nu prea e o opțiune. Nici nu are o posibilitate comodă de a fi târâtă într-o roată așa cum poți să faci cu Booster-ul. În plus, lumea se uită și mai ciudat la tine când pătrunzi într-o clădire. Au impresia că ai intrat cu scooter-ul în recepția lor.

Joyor încape în portbagaj dar așa mai pe diagonală dacă e portbagajul mai mic. În Subaru Impreza încape ușor îndesată și ocupă tot spațiu de exemplu. E și mai lungă și are și volumul mai mare când este pliată. Cu booster-ul nu trebuia să mă chinui deloc.

Și nasol este că nici nu am curaj să o las în stradă legată de un rastel de biciclete. Deși, acum, în varianta asta, aș avea mai multe găuri prin care să strecor un antifurt și să o leg de un stâlp. Dar nu am ajuns acolo încă. Mi se pare că e ceva încă inedit care ar tenta pe multă lume mai ales că nu ai o cheie cu care să oprești motorul. Poți risca să încerce un copil să vină să apese pe butoane.

Concluzie

Joyor Voyager nu e o trotinetă. Este un vehicul electric pliabil. Nu e o trotinetă pe steroizi. Nu e o jucărie căreia i-a pus cineva un motor și a inventat un nou stil de viață mai comod. Mie-mi place foarte mult dar pentru că mi se potrivește mie și drumurilor mele. Și cumva mă bucur mai mult de plimbare. Nu stau să mă lupt cu o trotinetă care, la bază, este un vehicul relativ instabil datorită roților înguste. Merg relaxat și am timp să absorb forfota și peisajele din jurul meu.

Dacă vă doriți ceva practic și autonomia de 20 km vă satisface, Booster-ul este în continuare o variantă bună. Cândva, luna asta, o să încerc și o variantă de la Xiaomi (prin amabilitate lui raz 🙂 ) și revin cu impresiile.

Dacă vă doriți autonomie reală mare (peste 40km), un drum relaxat și aveți posibilitatea de o parca relativ ușor undeva în spațiul de la destinație, recomand maxim Joyor Voyager. Savurez la maxim acum drumurile cu trotineta.

Ambele variantele se învârt în aceeași zonă de preț.

Articolul anterior despre e-twow Booster îl găsiți aici.

Dacă aveți răbdare și vreți să studiați mai mult și despre alte variante, s-a iscat o întragă discuție aici.