Ce ar trebui să facă companiile de colectare deșeuri reciclabile pentru a încuraja reciclarea

13 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Sunt trei mari probleme care opresc procesul de reciclare în mintea populației. Am trecut și trec prin  asta dar, în încăpățânarea mea, insist. Încerc să-mi fac partea mea de treabă în speranța că alții îmi vor urma exemplul și fenomenul va deveni ceva obișnuit pentru toată lumea.

Să le luăm pe rând.

„Oricum reciclez degeaba că deșeurile alea le aruncă la gunoi”

Este scuza universală. Toată lumea e convinsă că muncește degeaba,

Ce cred eu că trebuie să facă o companie de reciclare? Un film. Un clip. Un reportaj. Ceva care urmărește deșeul de la colectare până ajunge din nou ambalaj. Cioburile sparte care se transformă în sticlă, hârtia și cartoanele din care se nasc alte cutii, pet-urile care se topesc și revin într-o nouă formă mai șmecheră sau pungile care revin frumos la casă.

Nu e suficient să spuneți povestea unui nou centru de reciclare. Spuneți povestea deșeului care revine pe piață într-o nouă formă. O poveste a reciclării, nu o poveste a colectării. Arătați că oamenilor că nu depun o muncă în van.

Preluați sfârștiul acestui film în care am arătat cum reciclez și ce efort depun pentru aceast proces și continuați-l cu ce faceți voi mai departe până la produsul final.

„Asta se reciclează?”

Întrebarea asta este deja parte din numele meu mijlociu. Da, lumea nu știe ce se reciclează și ce nu. Eu am reușit să restrâng lista chestiunilor reciclabile la ceva stabil învățând din pufăiturii și supărările unor angajați nemulțumiți care nu erau în stare să-mi pună pe tapet o listă clară de ambalaje care se reciclează.

Ce cred eu că ar trebui să facă o companie de reciclare? Ar trebui să facă un ghid cu poze. Cu exemple. Uite asta se reciclează la noi în România sau din păcate asta nu se reciclează la noi în România, chiar dacă are semn de reciclare, pentru că nu avem fabrică de așa ceva.

Poze, exemple, ghid-uri simple, ceva din care să învățăm. Nu, strâmbatul din nas al angajților nu fac decât să îndepărteze populația de acest proces al reciclării care necesită un efort suplimentar.

Atitudinea și nasul pe sus

Asta e cea mai nasoală. Eu știu să reciclez iar tu nu știi să reciclezi. Pufăitul și strâmbatul din nas al angajaților.

Cei care sunt la centrele de reciclare ar trebui să fie evangheliști. Ar trebui să învețe oamenii să recicleze. Ar trebui să le explice frumos ce se reciclează și ce nu. Nu să ne spună că „nu stau eu acum să vă sortez gunoiul”. Că nu-mi sortezi niciun gunoi. Este ce am crezut eu că se poate recicla pentru că tu nu mi-ai oferit nicio informație clară.

Îmi e mai simplu să arunc gunoiul la tomberon (reciclabil sau nu). Acolo nu dau nas în nas cu cei care-l colectează și nici nu primesc poriviri încruntate și nemulțumite. Fă-mă să nu revin la acest proces simplu. Îmi este foarte simplu să fiu ignorant și să nu mă gândesc la viitorul planetei. Și oricum, după cum spuneam, nu reciclez pentru o companie de reciclare, nu reciclez pentru primărie, nu reciclez pentru mine, reciclez pentru viitorul copiilor mei.

 

Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

15 comentarii

 1. Ok, o intrebare, poate, impertinenta: cum procedeaza un om care sta intr-o garsoniera, de exemplu, cu aceasta organizare.
  Adica, OK, poti sa sortezi de-o parte gunoiul menajer si in cealalta cel reciclabil, dar de unde spatiu, in primul rand? Tii doua sau mai multe cosuri de gunoi – unde?
  Asta pe langa problemele ridicate de tine.

  Ah, zici sa fie niste recipiente colorate, special pentru reciclare, langa ghena? Frumos, dar nu prea este spatiu. Si chiar daca ar fi, s-ar arunca totul la gramada – bine, asta-i vina oamenilor.
  Si – desi sunt sigur ca stiai asta – cand vine masina de „reciclare’ sa ridice recipientele, le toarna _pe_toate_ in acelasi loc – remarca, te rog, nu vin „masini” sa ridice gunoiul, ci doar una singura.
  Asadar, degeaba faci tu reciclare selectiva, pentru ca il mai selecteaza ei odata – no joke!

  Prin urmare, oricat de incapatanat vei fi, pana cand nu vor veni niste norme clare pentru reciclare, care sa fie sustinute de niste amenzi corespunzatoare, nu se va intampla.

  Si problema spatiului, pentru cei care stau in cutii de chibrituri, tot va exista..

 2. Cu ce instrument tai hartia acolo? Pare ceva cu baterii…
  În privința hartiei/cartonului sunt lămurit în privința reciclării. Care sunt totusi normele de reciclare la plastic? Ai pe undeva așa ceva?

 3. Salut,
  Imi poti spune te rog daca pot recicla un televizor vechis si saci cu ceva moloz material lemnos la centrul unde mergi tu in Baneasa?Stau in chirie si mi le-a lasat proprietarul sa le arunc eu. Multumesc.

 4. Eu duc la sigure și ambalajele de la șampon, iaurt, casolete etc. Sa înțeleg că astea nu pot fi reciclate in Romania?

  • Pentru ambalajele listate de tine am fost certat de angajatul lor cu ” nu stau eu acum să vă sortez gunoiul”. Din păcate, în România, doar folii și sacoșe și separat PET-uri.

  • Recipientele de plastic știu că se reciclează, cu anumite limitări. De exemplu, sticlele și caserolele albe de iaurt, nu, cu excepția celor la 1 kg, tip găletușă. Însă trebuie să fie cât de cât curate.
   Nu știu cum e la Sigurec Băneasa, dar la Pitești tu distribui sticlele, pet-urile, dozele (ultimele doua neapărat umflate 🙂 ) pentru că poți câștiga un voucher de cumpărături/alege să donezi suma mică acumulată. Angajatul nu face asta în locul nostru, ba chiar sunt anunțuri să nu se lase sacii lângă stație. El este acolo pentru îndrumări și cântar la DEEE-uri, fier vechi etc.
   Recomand grupurile facebook: Eco Frugal, Romania Ecologică, Pasionații de reciclare. Am aflat informații importante de acolo.

 5. M-ai bagat complet in ceata. Sa inteleg ca eu le duc degeaba acolo? Nimeni nu mi-a zis niciodata nimic. Eu duc PET-urile la aparatul respectiv, hartia si cartoanele (fara bonuri – acestea nu pot fi reciclate, chiar daca nimeni nu iti zice) la borna marcata, iar la ambalalaje diverse aduceam cele mentionate mai sus. Folia si sacosile le lasam la folie.

 6. Polistirenul se poate recicla la Sigurec sau in alta parte ?

  • La Siguirec sigur nu. In alta parte nu am gasit.

  • Eu am dus polistiren destul de mult la Sigurec Orhidea, am si sunat la ei in callcenter si mi-au confirmat ca se poate.
   Mi se pare ca oamenii din locatiile Prime sunt mult mai de treaba decat cei care vin acasa pentru deseuri.

 7. Sortez exact ce trebuie pentru ca m-am interesat in prealabil nu doar am presupus eu ca orice hartie sau orice material plastic se recicleaza.Am pubele separate pentru plastic, hartie si carton si gunoi menajer.Ghici ce se intampla cand vine masina speciala pentru pubelele galbene si albastre in care grupez separat plastic si hartie…le pun la gramada plastic amestecat cu hartie.Nu m-am intersat ce se intampla mai departe dar am banuiala ca se arunca la… depozitul de gunoi menajer.Dar pe hartie se raporteaza probabil ca s-au reciclat atatea tone pe an.La noi reciclarea desi are un potential enorm este doar o gluma.

 8. Inteleg idee si utilitatea reciclarii. Ce nu inteleg insa e de ce ai lasa sticle, pet-uri si alte cartoane langa tubulatura ghenei de pe etaj. E cineva obligat sa le colecteze pentru tine? Ma gandesc ca femeia de serviciu le arunca ea pe tub, ca doar nu o sta sa care toate mizeriile cu liftul! Situatie o intalnesc des pe etajul din blocul unde locuiesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.