Acei câini care la ora 04:30 dimineața latră și schelălăie timp de o oră reușind să-mi transforme somnul într-o odihnă mizerabilă. În fiecare dimineață când motanii cartierului încep rondul de stropit cu bunătate masculină prin curțile oamenilor, acești doi câini, crescuți de izbeliște ca și piscilie ce au migrat la noi în curte, au partide de lătrat de cel puțin jumătate de oră când îți e ziua mai mișto sau somnul mai dulce.

Cu disperare am căutat o soluție. Cu vecina nu-i de vorbit pentru că este ostilă. Am cumpărat vreo două device-uri din alea (de pe amazon și emag) care la auzul unui lătrat declanșează, teoretic, niște ultrasunete înfiorătoare pentru auzul câinesc. Rezultatul? Practic niște decorațiuni de grădină consumatoare de baterii de 9V. Se declanșau la zgomotul de pe stradă și nu se declanșau de la lătratul duios ca de garofiță de câine.

Am căutat, am săpat până-n fundul amazonului, am scormonit cu bățul prin internet și nu am găsit un produs care să facă ce zice. Plin de review-uri fake, plin de poze fake, nimic care să-ți inspire încredere.

Și? Până la urmă ce soluție ai găsit?

Am revenit la site-urile autohotone și m-am hotărât să testez produse de pe emag unde știu sigur că pot să fac retur dacă nu funcționează. Da, mă hotărâsem să cumpăr pe rând până găsesc the produsul care să-mi salveze somnul.

Și cumva am avut baftă, primul produs comandat (recunosc că nu l-am luat la întâmplare) pare că funcționează. E unul sub formă de căsuță.

L-am montat și la câteva zile după mi-am dat seama că au dispărut crizele isterice din timpul zilei. După care am realizat că am început să nu mă mai trezesc la 4:30 dimineața cu gânduri relativ neprietenoase referitor la cei doi dulăi.

După care am avut și un incident cu un motan pui care s-a hotărât să sara gardul fix în botul câinilor și care s-a cățărat într-un copac în curtea vecină de unde cu greu l-am dat jos, după o operațiune care s-a desfășurat în exclusivitate de la noi din curte pentru că vecina este ostilă, după cum spuneam. Și mi-am dat seama că papagalul a sărit gardul pentru că nu i-am mai auzit pe cei doi isterici lătrând.

Și? Chiar funcționează? Cum îți dai seama?

Am stat lângă să-i observ comportamentul creierului lui electronic. Are un LED verde care clipește la câteva secunde care să-ți arate că e activ și că mai are baterie. În momentul în care identifică lătratul de câine LED-ul se face roșu și emite ultrasunete enervante pentru urechea unui generator de lătrături.

Da, funcționează. Am stat să urmăresc cu atenție. Reacționează la lătrat clasic (nu și la schelălăit) și câinele se oprește imediat. Nu mai ține concertul clasic de câteva minute (în cazul nostru de jumătate de oră).

Nu, nu îi oprește de tot din lătrat. Câinii reacționează ca și până acum la pisici, alți câini pe stradă și la când dăm noi cu mătura prin curte. Doar că latră, ultrasunetul le dă una după ceafă și se opresc. Cumva cred că au ajuns să le fie frică și să tragă un pârț. 🙂

Aici puteți vedea și auzi cum reacționează la câinele cel mai apropiat în timp ce se declanșează haosul de lătrături în cartier (cu sunet, desigur):

Știam că urmează scandal pentru că se declanșaseră ceilalți generatori blănoși de zgomot din cartier și am zis să filmez.

Am fost mai atent, chiar și azi-noapte când m-am trezit pentru că al meu creier a decis că sunt multe chestiuni de analizat pe lumea asta și i-am auzit cum au lătrat ca de obicei la 4:30 AM. Doar că au lătrat 2 secunde și s-au oprit. Au mai lătrat și pe la 5, doar că, tot așa, 2-3 secunde și au amuțit. Nu am mai avut concertul ăla nebunesc de o oră din fiecare dimineață.

Cumva am reușit să restabilesc, din nou, liniștea la noi în curte. Din nou pentru că am mai avut-o de potolit în trecut și pe Linda Manelista cu portavocea.

Ceva recomandări?

Da, am. Dispozitivul chiar acționează e o rază de 10-15 metri. Nu merge să-l pui undeva în vârf de brad și să amuțești cartierul. Eu l-am pus foarte aproape de gard și direcționat în zona unde știu că-și petrec câinii viața tumultoasă.

Ba chiar, înainte să scriu acest articol, mi-am mai cumpărat unul pe care l-am montat în altă zonă, mai aproape de gardul de la stradă, unde minunățiile păroase se duc să latre alte minunății păroase care trec prin zonă și le-ar putea lua lor teritoriul. Am liniștit scandalul și în zona aia.

Dacă aveți gard de beton cu vecinii s-ar putea să nu funcționeze. Recomandarea lor este să fie montat la o înălțime maximă de 1,5 m de pământ. M-aș putea gândi și la o variantă în care să montezi căsuța pe un copac și să direcționezi jucăria în jos spre curtea vecinilor.

Oricum, e de testat. Dacă aveți probleme de acest gen, zic să-ncercați. Să aveți doar grijă să montați dispozitivul astfel încât să mai fie într-o formă returnabilă și după 30 zile (parca atâta-i la emag). Eu l-am prins cu niște coliere de plastic (zipuri). Vine și cu un șnur care se prinde de coșul căsuței și puteți să atârnați jucăria ca pe un glob de ceva, de o ramură, un gardm un cui etc.

Presupun că funcționează și dacă vreți să vă potoliți propriul câine.

De unde și cât?

De la emag de aici. E vândut de un partener emag, dar e livrat de emag și cu livrare la cutia ușoară.

Da, nu e ieftin, dar face somnul dulce. Zic să încercați și să faceți retur dacă nu funționează. Probabil că nu este chiar o soluție universală pentru orice tip de situație. Dar trebuie să-i dați câteva zile să vedeți dacă are efect sau nu. Rezultatele nu le veți primi pe loc ca la examenul auto.

Vă dați seama ce povestește acum vecina? Minune! După 6 luni, într-o zi, s-au potolit! Fără să fac nimic! Au crescut micuții.