S-o luăm istoric:
Clasa a treia. Vin la Sovata în tabără. Mi se-ntâmplă două chestiuni care m-au marcat:

1. Mă duc să-mi cumpăr vată de zahăr. Domnul vânzător n-a vrut să-mi vândă vata de zahăr pentru că n-am știut să cer în maghiară. Eu îi ziceam „vă rog o vată de zahăr”. El îmi zicea „nem tu dom”. N-a vrut să-mi vândă pentru că nu am știu să-i cer în maghiară deși vindea un singur produs.

2. Am scăpat cheia de la cameră în celbrul lac sărat Ursu. Învățătoarea mi-a luat toți banii de cheltuială ca să înlocuiască butucul. N-am avut bani de bomboane toată perioada cât am locuit în Sovata.

Astăzi au urmat încă trei chestiuni care m-au marcat (este a doua mea vizită în Sovata 🙂 ):

3. Abia intrasem relaxat în Sovata când o doamnă a dat cu spatele-n intersecție și m-a bușit. Aveți filmul mai jos (îmi cer scuze pentru înjurături):

4. Poliția din Sovata nu a vrut să-mi înregistreze declarația. Cică ei nu au voie să înregistreze declarații decât dacă sunt victime sau sunt implicate mai mult de trei mașini. Polițistul respectiv NU A VRUT în ruptul capului. O să fac și plângere în acest sens la superiorii lui. Menționez aici că după cum scrie CSA:

Utilizarea acestui formular nu este o obligație, ci este o alternativă la procedura care prevede deplasarea la unitatea teritorială de poliție pentru încheierea unui proces verbal. Această procedură de constatare amiabilă se aplică cu succes de foarte mult timp în majoritatea statelor europene.

5. Doamna respectivă nu prea voia să vorbească cu mine românește. Discuta cu soțul ei în maghiară și el vorbea cu mine. Drăguț, nu? La plecare n-au zis nici măcar un la revedere. Deși am rezolvat-o pe cale amiabilă și ea a rămas cu permisul în buzunar și fără amendă.

PS Rog frumos producătorii daciei să pună naibii claxonul pe volan. În secunda aia când am avut nevoie de el s-o atenționez pe doamna cu pricina, nu l-am găsit.

PS2 Nu am nimic cu populația de etnie magiară. Pe unul dintre oamenii care m-a ajutat enorm să răzbesc în viață îl cheamă Zoli.

PS3 Nici n-am curaj acum să ies în stațiune să mănânc. :))