Pentru că am oarecare legătură cu video, primesc foarte des întrebarea: „ce cameră video să-mi cumpăr?”.
Eu mă pricep mai mult la camere video pro și la action cam-uri.
Voi încercă totuși să conturez handy-cam-ul ideal din experiența mea de până acum.
Avem următoarele:

  1. Marca: Sony sau Panasonic.
    De ce? Pentru câ în general în televiziuni se folosesc Sony și Panasonic (mai mult Sony) ca și camere profesionale. Or fi știind ei ceva. Eu am un Panasonic.
  2. Să filmeze 1080p. Nu 1080i pentru că „i” vine de la interlaced și o să urâți formatul din adâncul inimii. 🙂 Trebuie să aibă în specificații neapărat 1080p. La ce bun? Păi în cazul în care ați încadrat greșit să aveți de unde tăia și să faceți un clip 720p decent. Chestiunile astea sun niște rezoluții ca la poze. 1080p înseamnă o rezoluție de 1920×1080 pixeli și 720p înseamnă 1280×720 pixeli. 720p este suficient pentru un clip de familie pus pe youtube.
  3. Format video: să știe MP4 (MPEG4) și H.264. De ce? Pentru că e raportul cel mai bun compresie/calitate. Sigur, cel mai bun este AVCHD dar o să vă chinuiți în chinuri groaznice să convertiți filmele și o să vă doriți cu ardoare altă cameră video. Și vimeo și youtube tot cu formatul ăsta lucrează și e știut de majoritatea soft-urilor de editare.
  4. Mediu de înregistrare: SD card. De ce? Pentru orice altceva este anevoios de folosit. Dacă are memorie internă sau HDD și dacă se termină spațiul o să vă fie greu să mai filmați. Așa scoateți SD card-ul plin și băgați unul gol. Un card de 32GB performant costă 24 de lire pe Amazon: SanDisk 32GB 45MB/s Extreme HD Video SDHC Card. Sunt cele mai bune ca și viteză de scriere/citire. Desigur, există și altele mai ieftine. Trebuie doar să fie de clasă 6 cel puțin ca să facă față la înregistrari HD.
  5. Stabilizare optică. Foarte important, nu toți suntem niște chirurgi de succes. Mânile tremură, mai filmăm din mers și mai facem un pan din mână. E bine ca stabilizarea să se facă în timpul filmării.
  6. Zoom mare. Așa de important nu prea e. Îl folosiți foarte rar și atunci vă trebuie un trepied sau ceva solid de care să vă sprijiniți. E foarte important vara la mare dacă vrei să filmezi o super gagică de la distanță fără să-și dea seama ea și iubita/nevasta de lângă tine. 🙂
  7. Senzor. Aici e o chestiune de gusturi și de cât de reală sau colorată vrei să fie imaginea finală. Ce vă recomand? Căutați clipuri pe youtube filmate cu acea cameră pe care ați selectat-o. Vedeți dacă vă place imaginea finală, dacă filmează bine în interior și dacă face față noaptea la lumină redusă. Este o chestiune pe care trebuie neapărat s-o faceți. Nu vă încredeți în review-uri sau specificații. Uitați-vă la imagin filmate cu acea cameră pe youtube. Asta va fi decizia finală. Nu vă entuziasmați la vederea unui vânzător vorbăreț. 🙂
  8. Rămân în continuare la părerea că cea mai bună cameră video este cea pe care o ai în buzunar la momentul potrivit. Un iPhone 4s sau un Samsung Galaxy S3 sunt niște opțiuni interesante mai ales că în banii de cameră îți cumperi și un smartphone. Da, n-au zoom deci ratați gagica de pe plajă, dar pentru restul de 99% din ocazii, telefonul cu o cameră bună este o variantă destul de bună.

Acum nu vă rămâne decât să vă alegeți o cameră de aicid bazându-vă pe cele povestite mai sus și pe bugetul pe care-l aveți la dispoziție.

Happy hunting! 🙂

Vedeți că în HD se văd foaaaarte multe detalii. Nu puneți orice film pe Facebook! 🙂