După ce am trecut prin toată gama de cafele încarcerate în diverse tipuri de capsule și a căror aromă era eliberată de aparate mai mult sau mai puțin sofisticate, ne-am întors înapoi cu picioarele pe pământ și ne facem cafea la presă franțuzească (french press pentru bărboși).

Aveam o singură nemuțumire: lipsea mirosul ăla de cafea proaspăt măcinată și ne tot bătea un gând să ne luăm un espressor din ăla care macină cafeaua pe loc. Din fericire ni s-a părut o opțiune cam scumpă și nici nu eram convinși că o să ne placă. Tot presa aia franțuzească (pentru bărboși traducerea mai sus) parcă ne făcea diminețile mai mișto.

Și într-o dimineață de duminică m-am trezit cu o idee mișto! Ce ar fi să existe o râșniță care să macine exact cantitatea necesară de cafea de care am nevoie și la ce nivel de granulație vreau eu! Și surpriză! În zece secunde am găsit-o și am comandat-o și de atunci o folosim la maxim în fiecare dimineață. Și mirosul de cafea e genial. Și de fiecare dată îmi oferă aceeași cantiate de cafea (am cântărit ca să verific) la fiecare apăsare de buton.

Are trei butoane:

  • unul din care selectezi numărul de cafele pentru care vrei să-ți râșnească
  • unul din care selectezi granulația
  • unul pe care-l apeși ca să-ți macine cafeaua (practic singurul folosit în fiecare dimineață)

Ca observație, deși sunt din ăla care-și videază și sigilează punga de cafea boabe cu o mașinărie dedicată, recipientul în care torni boabele pentru măcinare este suficient de etanș cât să nu piardă aroma cafelei și acest lucru mă mulțumește.

Singurul lucru care mă deranjează este că poți măcina cafea pentru minim două cafele și este destul de enervant pentru că atunci când îți faci o singură cafea trebuie să te-ntorci la metode arhaice de măsurat porția folosind lingurița sau un cântar de bucătărie.

În rest sunt foarte mulțumit. O avem de o lună și diminețile sunt mai mișto.

Modelul de râșniță este: Krups GVX242 și costă cam 200 lei. (pe site-ul Krups România nu au modelul expus dar se găsește în magazinele clasice românești).