Cum că legea din România e prost gândită și distruge comerțul românesc? Cum că la nivel de Uniunea Europeană totul e frumos și minunat? Și că ar trebui să ne aliniem chiar dacă directivele nu se aplică în mod direct? Directive date de Parlamentul European?

Legea la noi zice că discount-ul trebuie aplicat la cel mai mic preț afișat la produsul respectiv din ultimele 30 de zile. Acest lucru este astăzi reamintit chiar de directorul ANPC într-o postare pe Facebook, postare care conține mai multe detalii despre practici nu tocmai ortodoxe folosite de magazine.

În plus în directiva publicată de Parlamentul European săptămâna trecută, directiva PE-CONS 83/19 avem următoarele:

Directiva 98/6/CE se modifică după cum urmează:
Se introduce următorul articol:


„Articolul 6a
(1) Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.
(2) Prețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.

(3) Statele membre pot prevedea norme diferite pentru bunurile susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid.
PE-CONS 83/19 DD/ca 39
ECOMP.3.A RO
(4) Dacă produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, statele membre pot prevedea, de asemenea, o perioadă de timp mai scurtă decât cea menționată la
alineatul (2).
(5) Dacă reducerea de preț este majorată treptat, statele membre pot prevedea ca prețul anterior să fie considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.”

Practic ne spune același lucru ca legea din România. Iar acum eMag nu mai are nicio scuză. Reducerile afișate trebuie aplicate la prețul cel mai mic din ultimele 30 de zile… punct!

„Dar ce o să ne facem?” – va urla comunitatea vânzătorilor online? „Fără reduceri fictive n-o să mai vindem!” – se vor plânge departamentele de marketing. „Unde o să ajungem dacă respectăm legea!?!?!?!” – se vor lamenta patronii de magazine online. O să ajungem să avem un comerț online corect, acolo o să ajungem. Vrem o țară ca afară dar legea să o respecte ceilalți…

Așa că dacă reducerile afișate de Black Friday nu vor fi aplicate la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile, aveți tot dreptul să raportați asta la Protecția Consumatorului. Este o încălcare flagrantă a legii și trebuie sancționată. Nu, „așa cum face toată lumea” nu înseamnă că este și legal…