Părea că au fost mai domoli anul ăsta cu reducerile false de black friday și părea că s-au mai cumințit. Ba chiar am comandat și anulat în același timp niște ceasuri de la Garmin pentru că mi-am dat seama că nu sunt modelul pe care-l urmăream. Prețul la care le-am comandat a fost de 599 lei bucata după cum se vede mai jos din comanda de pe emag.

Și astăzi, după ce s-a terminat nebunia cu reducerile de blackfriday, a apărut scoasă de sub un strat gros de praf campania crazy sales care ce să vezi… e cu reduceri? Și ce credeți e cu reduceri, așa cum zice legea, de la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile? E prețul redus față de cel afișat de blackfriday care a fost ieri? Nuuuuu. Sunt reduse, desigur, de la „prețul recomandat de producător”. Pentru că în România dacă respecți legea ești fraier și dacă nu o respecți ești un mare om de afaceri!

Iată, de crazy sales emag ne oferă o reducere de la 999 lei la 699 lei. Conform legii reducerea trebuia să fie de la 599 lei. Puteau să afișeze 699 lei fără să anunțe că e redus? Puteau și era legal, dar (după cum spun și ei) clientul nu ar mai fi cumpărat. Și da este o practică pe care o implementează aproape toate magazinele online, pentru că este ceva ce practică liderul acestei piețe. Este unica unealtă de marketing prezentă acum pe piață. Practic ei educă piața și tot ei distrug comerțul online prin acțiunile lor.

Și două exemple de la ANPC pe tema asta: Link 1 și Link 2.

UPDATE

Se pare că cineva de la emag citește blogul meu pentru că astăzi (luni) au actualizat produsul și au scos reducerea. Bine, sper că au făcut așa cu toate produsele cu probleme, nu doar cu ceasurile semnalate de mine.