Pentru că vorbim de un site senzațional de bine configurat dar total greșit în același timp, ni se-ntâmplă uneori să accesăm un link care merge la toată lumea doar la noi nu.

Browserul nostru zice că nț, site-ul ăsta ar trebui să meargă pe HTTPS și cel care a făcut site-ul consideră că nu. Și se pornește o luptă continuă în care fiecare redirectează pe celălalt până Google Chrome sau orice alt browser zice: “Știi ce? Mă cam plictisești! O să dau eroare acum!”

Acum, pentru că vorbim de un site configurat de guvern în cazul de față, nu ai cu cine sau pe cine să convingi că ar trebui să facă ceva să repare, așa că va trebui să convingem browser-ul nostru să acceseze site-ul așa insecure cum este pentru că avem nevoie de informațiile de acolo.

  • Problema vine de la faptul că am accesat o dată site-ul cu HTTPS (adică secure).
  • Google Chrome și-a notat asta într-un colț de memorie și știe că de acum încolo site-ul ar trebui accesat pe HTTPS
  • Site-ul în sine zice: nu, bă! Hai cu HTTP! Nu mai știu cu S
  • Și uite așa intră într-un loop

Ce trebuie să facem? Trebuie să-l facem pe Google Chrome (sau orice alt browser bazat pe Chromium gen Opera sau Edge) să uite că a accesat vreodataă site-ul pe HTTPS și că e ok și pe HTTP.

Cum facem asta? Din păcate nu e suficient să facem clear cache sau clear cookies. Trebuie să accesăm și să-l ștergem pe domnul site din lista de Domain Security Policy.

Unde găsim lista asta? Aici o putem interoga: chrome://net-internals/#hsts (link-ul merge și pe Opera și pe Edge). Nu se poate ajunge altfel la listă decât prin link-ul de mai sus.

Cum ștergem din listă? Scriem în câmpul de sub Delete domain security policies numele site-ul și lovim cu eleganță butonul Delete.

Și acum merge? Da, merge, dar să avem grijă să accesă pe HTTP fără S în față. Dacă accesăm iar cu S în față, borwserul își va nota și va trebui să urmați din nou procedura de mai sus.

Am zis să scriu acest articol pentru că internetul e puțin cam sărăcuț când vine vorba de această informație și poate ne ajută și pe viitor. Plus că s-a-ntâmplat astăzi altcuiva de la birou și am uitat ce trebuia făcut și am mai cercetat încă o dată. Practic am scris pentru mine mai mult. 🙂