Jocuri de noroc online? În România încă nu. Trebuie să fii autorizat ca să operezi așa ceva. Și guess what? Deşi de vreo 4 ani (în urma „ameninţărilor” primite de la UE) legea s-a schimbat şi teoretic jocurile de noroc online au devenit legale, până astăzi nu s-a emis încă nicio autorizare în acest sens, niciunui provider de jocuri de noroc.

Mai mult decât atât, acum câteva săptămâni Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a început o acțiune, să zicem, puțin mai dură. A început să solicite providerilor de net să restricționeze accesul la site-urile care oferă acces la jocuri de noroc românilor. Indiferent de unde sunt hostate în lume, din România nu vor mai putea fi accesate. S-au emis documente pe această temă. Găsiți doua link-uri mai jos.

Partea nasoală este că au solicitat și adresele de IP a celor care au accesat aceste site-uri. De ce? Probabil pentru că în România e infracţiune să joci jocuri de noroc online dacă nu sunt autorizare aici (autorizarea prin Malta sau Gibraltar nu e suficientă). Ce o să facă cu ele? In practică, nu prea au ce. Ar trebui să le dea mai departe la poliție care ar trebui să înceapă niște anchete.

De ce nu se emit autorizații pentru astfel de site-uri? Foarte pe scurt, pentru că la depunerea dosarului de autorizare ai nevoie de un contract cu un operator de monitorizare a pieței. Surpriză, nicio companie si nicio autoritate de stat nu a dorit să se ocupe de asta (se pare că investiţia necesară nu era chiar mică, iar veniturile nu erau chiar mari). Așa că, până la înființarea, în cursul anului trecut a Oficiului, în lipsa unui astfel de operator de moitorizare, statul nu a primit nicio cerere de autorizare. Ceea ce a avut ca rezultat – exact 🙂 – zero provideri de jocuri de noroc online autorizaţi în România.

Oricum, treaba asta îmi amintește un pic de ACTA și de cum ar fi fost obligați providerii de net să raporteze și să restricționeze. Na, că se-ntâmplă. 🙂

Screen Shot 2014 01 24 at 13 38 11

Cele două documente: aici și aici.