O întrebare care ne frământă pe toți în ajun de sărbători.

Pe scurt:

  • Google Chromecast este un device mic pe care îl poți conecta pe HDMI la televizorul tău non-smart și poți vedea filme pe diverse platforme de streaming (Netflix, HBO Go etc), filme pe care le selectezi din telefon și tabletă.
  • Xiaomi MI TV Box este un media center conectabil pe HDMI (de dimensiuni mici) cu Android. Poți instala aplicații dezvoltate pentru Android TV și poți să folosești o telecomandă cu bluetooth să navighezi. În plus are și funcție de Google Chromecast.

Eu personal am renunțat la două Google Chromecast-uri în favoarea a două Xiaomi MI TV Box. Deși eram ușor sceptic la început, am zis să încerc mai ales câ aveam în casă un televizor cu Android TV și-mi plăcea că-mi vine foarte ușor să interacționez cu serviciile de streaming.

Eu personal folosesc Netflix, Amazon Prime, HBO Go (în sensul că-l ma instalat) și Plex (pentru filmulețele de familie). Am constatat că-mi este cumva muuuult mai simplu să reiau redarea și să browsez printre filme folosind telecomanda și un ecran mare decât să mă joc cu aplicațiile de pe telefon.

Revenind, Xiaomi MI TV Box (ca mai toate celelalte jucării de la Xiaomi) este un gadget foarte bine făcut și solid. Nu e plastic ieftin, telecomanda are butoane solide și în general funcționează impecabil.

Ca și funcționalități nu e mare lucru de povestit. Un ecran cu mai multe aplicații și recomandări. Poți să-ți instalezi din Google Play Store: Netflix, Plex și Youtube. Nu sunt dipsonibile HBO Go și Amazon Prime. Dar există soluții pentru asta:

  • Amazon Prime se poate instala folosind un APK downloadat de pe internet. E o procedură destul de simplă și funcționează brici.
  • HBO Go poate fi folosit în modul clasic de Chromecast. Pornești aplicația de pe telefon și îi spui să „cast to <televizor>” și gata.

UPDATE: se pare că între timp a apărut și HBO Go și poate fi instalat din Google Play Store.

Și în general, după cum spuneam și în introducere, Xiaomi MI TV Box include Google Chromecast și poți să îl folosești cu orice aplicație de telefon/tabletă compatibilă Chromecast.

Ah, am uitat să spun că pentru Amazon Prime nu există soluție de conectare la Google Chromecast. Și eu recunosc că în ultima vreme mă uit mai mult pe Amazon Prime versus timpul petrecut alături de Netflix. Au dat drumul la foarte multe filme și seriale pentru România. Singurul dezavantaj este că nu prea au subtitrare în limba română, dar sunt sigur că o să se rezolve și asta.

O altă șmecherie care mă încântă la xiaomi este că poți conecta device-uri pe bluetooth și acest lucru este foarte util pentru că poți să-ți conectezi căștile tale favorite și să te uiți pe TV la un film fără să trezești toată casa. Cu chromecast trebuie să găsești o soluție să conectezi căștile tale direct la TV.

Tot pe bluetooth se poate conecta (nu am testat) un controller extern pe care să-l folosești cu jocurile din Google Play Store (atenție, nu toate jocurile sunt disponibile pentru această versiune de Android pentru TV).

Singura problemă pe care am avut-o cu Xiaomi a fost că nu-și detecta automat rezoluția la unul dintre televizoare și a trebuit să o setez eu de mână la prima pornire și că Netflix-ul nu voia să facă play la filme pentru că avea senzația că e ceva dubios cu setup-ul meu și că vreau să piratez. Am constatat că ambele probleme erau de la faptul că am vrut să folosesc un cablu mai vechi de HDMI care nu permitea un anumit tip de comunicare cu TV-ul. L-am înlocuit cu cel din cutie și totul a mers brici după aia.

Da, Xiaomi MI TV Box este 4K dar în general televizorul tău non-smart mă aștept să fie Full HD și tot la o rezoluție de 1080p o să te uiți la filme. Practic device-urile cu 4K merită doar dacă ai și televizorul 4K, desigur.

Ca și costuri:

  • Google Chromecast 2 (1080p) costă în jur de 180 lei (oricum se cam retrage de pe piață)
  • Google Chromecast 3 (1080p) costă în jur de 230 lei
  • Google Chromecast 4K costă în jur de 500 lei
  • Xiaomi MI TV Box 4K costă în jur de 400 lei

La mine Xiaomi a fost câștigătorul pentru că am peste Google Chromecast și Android TV și mi se pare că interacțiunea cu serviciile de streaming s-a schimbat în bine.

În rest să nu uitați să-i faceți upgrade Android-ului (de la setări -> about).Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • android tv box chromecast
  • chromecast