Justificarea este simplă. Dacă ai mașină de birou și produci un accident dimineața în drum spre muncă este considerat accident de muncă și e nasol și pentru companie.

Pe trafictube chestiunile “banale” deja nu mai au niciun succes. Toată lumea știe că sunt tone de nesimțiți care depășesc coloana la semafor. Cel puțin 10% dintre mașinile dintr-o intersecție trec voit pe roșu. Semnalizarea a fost înlocuită de “ce ai, bă? n-ai văzut că mă bag?”. Noțiuna de bandă a fost înlocuită de “direcția în care am eu treabă” și dungile alea au ajuns pur și simplu niște desene pe asfalt.

Deja autorii nici nu mai publică filmulețe cu “banalitățile” de mai sus pentru că sunt la ordinea zilei pe stradă. Dar toate banalitățile de mai sus pot duce la accidente grave. Că de aia există niște reguli ca să nu murim în trafic.

Și mă gândesc destul de serios să deschid o secțiune pe trafictube unde lumea să trimită filmulețe cu mașinile de companie oricât de banale ar fi greșelile acestora. Și să nu le publicăm. Să ne asigurăm că ajung la departamentele de HR. Să vadă și ei ce fac angajații lor când se dezlănțuie în trafic.

Faza este că public shame-ul deja nu-i mai atinge. Timpul nesimțiților este mai important decât timpul nostru, desigur. Dar poate dacă HR-ul îi ia mașina pentru că prezintă un pericol din punct de vedere protecția muncii sau poate dacă HR-ul îi taie din salariu pentru comportament agresiv sau poate dacă este dat afară atunci nesimțitul va fi mai atent în trafic. Poate viitorul lui este totuși mai important decât șmecheria în trafic.

Pentru că da, poliția nu mai face nimic. Sau poate face foarte puțin. Astăzi dimineață, doi nesimțiți au depășit coloana și s-au strecurat la limită fără să le pese printre doi polițiști care încercau să facă puțină ordine în intersecție. Și văd asta zi de zi și îi știu pe nesimțiți. Știu și la ce firme lucrează pentru că scrie foarte mare pe mașina lor. Sunt aceeași și îi văd zilnic pentru că mergem pe același drum și avem copiii la aceeași școală.

Nu mai zic de faptul că mașina de companie inscripționată este o reclamă mobilă și eu personal, când văd un nesimțit în trafic, îl asociez automat cu brand-ul respectiv. Și automat, când am de ales, nu mai cumpăr nimic de la ei și nu le mai folosesc serviciile. Pentru mine este deja instinctiv.

În concluzie, credeți că este util un astfel de serviciu de genul trafictube corporate? Un serviciu eventual automatizat în care să ne asigurăm că filmul respectiv ajunge la departamentul de HR (fără a-l face public) al companiei a cărui angajat face mișto de noi în trafic? Mă gândesc că ar fi un serviciu util pentru prevenirea unor eventuale neplăceri. Și da, întrebarea este adresată și oamenilor de HR care citesc acest blog.

Și nu, nu am de gând să vând acest serviciu. Chiar îmi doresc un trafic normal și atât. Și nu, nu am nimic cu mașinile de la birou. Am avut ani de zile mașini încredințate de corporație.