Vreau doar să scot în evidență câteva lucruri care se vor schimba în viața voastră dacă vă luați câine. Da, sunt zeci de motive pentru care ți-ai lua un câine și nu neg faptul că poate să fie o opțiune binevenită în viața voastră și eventual benefică. Dar am observat câteva chestiuni la prietenii și vecinii mei (posesori de câini) care cred eu că merită să le luați în considerare înainte de a lua decizia.

Cheltuieli

Bugetul familie va fi lovit ușor cu diverse cheltuieli neprevăzute de genul

 • Costuri cu vaccinarea
 • Costuri cu veterinarul mai ales în primele luni de viață
 • Costuri cu mâncarea. În funcție de talia câinelui sau de nevoile speciale ale acestuia, s-ar putea să sară un pic bugetul prevăzut inițial pentru întreținerea unui câine.
 • Accesorii: lesă, castroane, pernă de dormit, ușiță de ieșit afară dacă stați la casă, cușcă sau alte construcții care să vă protejeze grădina și răsadurile etc

Chestiuni care vă dau programul peste cap

Timpul vostru se va aloca altfel:

 • dacă locuiți la bloc, plimbări, uneori la ore imposibile de dimineață, prin parc, printre copaci, așteptând să-și găsească locul ideal unde să-și rezolve probelemele inerente fiziologice
 • concediile vor fi mai greu de programat. Unde lași câinele? Suportă un drum de 12 ore cu mașina? I se face rău? Centrul de cazare acceptă animale? Cum o să ai grijă de el pe plajă? Îl duci la schi?
 • când locuiam la bloc vedeam îl vedeam în fiecare dimineață pe vecinul meu cu câinele lui sub formă de mop, cum testau ei amândoi fiecare copăcel de vis a vis indiferent de vreme, indiferent că era ploaie sau ningea, indiferent că bătea crivățul sau era o dimineață plăcută de primăvară
 • în timpul zilei, când toată lumea e plecată de acasă, îl lași acasă? Ai încredere că nu va dsitruge lucruri? Ai încredere că nu se va răni în joacă cu diverse obiecte din spațiul amenajat pentru oameni?

Chestiuni neplăcute

 • Un câine latră când îl apucă. În funcție de dresaj acest lucru se poate rezolva în timp. Dar latră în casă, latră în curte ca să fie băgat în seamă, latră că a simțit o pisică, latră că-l deranjează un zgomot, latră când îți dorești și tu un pic de liniște. Și în funcție de talie poate fi un lătrat puternic care zguduie pereții sau un lătrat pițigăiat din ăla enervant care te scoate din minți.
 • Au tendințe distructive. Am văzut pe la prietenii mei curtea făcută franjuri în câteva ore, copaci roși, plante smulse, lămpi de grdină sparte și pământul răscolit. Am văzut canapele distruse, covoare ronțăite și vaze sparte. Nu au simțul banului deloc. 🙂
 • Există riscul, chiar dacă este cel mai bând câine din lume, să atace un copil. Am trecut prin asta, probabil că copilul meu (de trei ani) l-a mângâiat unde nu trebuia și a sărit și l-a mușcat de cap. Din fericire doar l-a zgâriat puțin, dar eu nu vreau să-mi mai vâd copilul în poziție fetală cu un câine care latră și se aruncă deaspura lui. Și da, era cel mai cuminte câine din lume… nu a mușcat pe nimeni până atunci…
 • Tot la categoria copii, pe câini poate să-i apuce gelozia și să se apuce să mârâie atunci când bagi în seamă copilul mai mult decât animalul.
 • Am văzut câini care au ronțăit cabluri prin care treceau 220V. Va trebui să-ți regândești poziționarea lucrurilor în casă ca să nu ai o surpriză neplăcută și să electrocutezi câinele.
 • În funcție de rasă, câinii lasă mult păr. Vei avea păr pe haine, pe canapea, pe scaune și pe unde nu te-ai aștepta.
 • Lasă și bale, da, tot în funcție de rasă. Nu vreau să detaliez. 🙂

“Voi avea grijă și-l voi mângâia și-l voi plimba și-l voi hrăni în fiecare zi!”

Va zice copilul tău. Asta până peste o săptămână când prioritățile lui revin la normal și vei prelua tu toate acest task-uri. Copilul îți va înmâna câinele pentru că trebuie să-și facă lecții sau să se joace sau să se uite la desene sau să citească și va fi deranjat.

Oricâte ți-a promis copilul când ați luat câinele, animalul va ajunge în responsabilitatea ta fără nici o urmă de îndoială.

Mai e și partea emoțională aici. Câinii au și durata de viață mai scurtă și se pot și îmbolnăvii de tot felul de minuni care nu prea au leac. Impactul emoțional este destul de nasol în astfel de cazuri.

Cam astea sunt motivele pentru care eu personal nu vreau câine. Din nou, nu neg faptul că poate pentru voi merită să vă luați un câine, dar eu deocamdată încerc să mă țin departe de acest fenomen.