Echipament pentru VR

Experiența

În general este una mișto. În majoritatea jocurilor stai pe loc și te uiți în jur. Pot apărea probleme la jocurile unde te deplasezi, jocuri gen simulatoare auto sau de zbor. Jocuri unde ochii tăi îți spun că te miști sau zbori și restul corpului îți comunică faptul că nu se mișcă. Treaba asta te poate ameți un pic și poate genera senzații de greață. Cu timpul, dacă insiști, aceste senzații nasoale dispar și totul devine foarte distractiv. E interesant că nu se întâmplă la toată lumea. Copiii sunt absolut ok cu Playstation VR și cam jumătate dintre adulți. Eu personal a trebuit să mă antrenez un pic ca să nu mai am astfel de probleme.

Oricum, având în vedere cum ne jucăm în familie și interacțiunea dintre noi, investiția în Playstation VR a meritat din plin. Nu-mi pare rău de nimic.

Viitorul

Am observat o tendință generală spre jocurile horror care conțin extrem de multă violență cu scene foarte descriptive. Sunt jocuri pe care eu personal nu le apreciez dar probabil că sunt generatoare de adrenalină în varianta pe canapea. Oricum, se pare că marile case de producție de jocuri se orientează către acest gen de jocuri pentru VR. în cazul nostru, după cum veți vedea mai jos, sunt și jocuri non-violente foarte bune pentru VR.

Partea fun este că de câte ori vreun prieten testează jocurile VR la mine mă întreabă dacă există așa ceva și pentru consola lor. Răspunsul este că dacă au PS4… da. Dacă au orice altceva… nu. Singura alternativă ar fi pe PC, dar alte console dedicate nu au accesorii de tip VR.

Jocuri

Încep cu cele mai recente achiziții.

Eagle Flight – cel mai tare joc pe VR. Senzație de zbor și grafică ca în acest joc n-o să vezi la alt joc VR publicat până acum. Ești un vultur care zbori peste un paris invadat de sălbăticie, un Paris dărăpănat, plin de verdeață și de mult animale. Controlul se face în mare parte prin mișcări ale capului. Doar viteza o reglezi din controller. Oricum, de multă vreme nu am mai fost atât de entuziasmat de un joc.

Job Simulator – copiii se distrează maxim. Trăiești într-o lume condusă de roboți și trebuie să repari mașini sau să scanezi produse la casă sau să împlinești diverse task-uri la biroul tău. Nivelul de interacțiune este mare și poți să faci aproape orice îți trece prin cap: să arunci cu lucruri, să construiești, să combini și să execuți task-urile date de un jobbot enervant. Recomand maxim pentru distracția copiilor.

Ultrawings – simulator de zbor în VR. Senzația de zbor este maximă. Avionul se controlează ușor (până și copilul meu de 5 ani a învățat să-l controleze) și task-urile care apar pe măsură ce avansezi în carieră fac jocul foarte distractiv. Este jocul meu favorit pe VR.

Headmaster – este the jocul pentru petreceri cu VR. Se joacă exclusiv cu ochelarii VR și trebuie să dai cu capul în mingi și să dărâmi diverse panouri sau obiecte. Nu este un joc ușor și ai nevoie de antrenament, dar pe măsură ce joci devine din ce în ce mai fun.

Batman: Arkham VR – Poveste lui Batman în VR. Grafica foarte mișto. Nu am apucat să joc prea mult. Este un pic cam violent pentru copii.

DRIVECLUB VR – curse cu mașini de toate genurile în diverse peisaje. Senzația de “ești în mașină” e senzațională.

Wayward Sky – unul dintre cele mai mișto jocuri care-ți oferă o experiență VR absolut genială. Privești lumea de sus și trebuie să ghidezi un personaj printr-o lume plină de puzzle-uri ca să-și găsească tatăl. Recomand maxim pentru experiența VR și interacțiunea cu mini lumea pe care o vezi de sus.

 

The Martian VR Experience – o experiență dezamăgitoare mai ales pentru un fan înrăit al filmului. Secvențe grafice VR combinate cu secvențe din film. Un produs nu foarte reușit. Eu am cerut banii înapoi.

EVEREST VR – o experiență foarte tare și înspăimântătoare în același timp. Trăiești experiența urcatului pe Everest. Îți ia puțin până te obișnuiești cu controalele.

 

TrackMania Turbo  – un joc cu mașini pe care-l joc cu cea mai mare plăcere. Are și o parte de VR cu câteva circuite și senzația este wow! Ești cumva dominat de traseu și peisaj.

 

THE PLAYROOM VR – super fun pentru copii. Jocuri care se joacă în doi. Unul dintre ei joacă în VR iar celălalt îi dă indicații de pe ecran. Interacțiunea este intensă mai ales că imaginile de pe TV sunt diferite de cele de pe VR. Copii s-ar juca non-stop.

GRAN TURISMO SPORT – primul joc VR pe care l-am jucat pe Playstation 4. Racing în VR. Practic ești acolo în mașină… cu totul. Nu știu dacă ajută la curse dar experiența este exact ce trebuie.

Carnival Games VR – jocuri fun în VR. Sunt la limita dintre distracție și ușor plictisitoare. Amuzant în mai mulți jucători.

YouTube VR – Youtube 360.