În urma testului în care scuturam niște praf deasupra unor purificatoare, am primit diverse „cuvinte de laudă” de la diverși specialiști în purificatoare care mă acuzau de diverse.

Ai pus scotch pe senzorul de la Xiaomi!

Au fost primele acuzații. N-am pus nimic, frate. Într-o zi m-a lovit în față că atunci când schimb așternuturile în camera cu Xiaomi, purificatorul nu are absolut nicio reacție și când schimb așternuturile în camera cu Philips purificatorul o ia razna și-și pornește ventilatorul de zici că vrea să decoleze.

Dar Xiaomi-ul are senzorul la spate! Ai scuturat praf greșit!

Și Philipsul din stânga tot la spate-l are. Praful ăla se împrăștia în toată încăperea, nu stătea el doar în față.

Dar nu se vede în cadru cum arunci praful

Na, se-ntâmplă atunci când filmezi de unul singur. Nu puteam să și arunc praf peste purificatoare și să mă uit și pe ecran să văd dacă am încadrat bine mâna mârșavă care ținea filtrul plin de praf din aspirator, filtru pe care-l suflam cu o pompă de aer. Fac și eu ce pot.

Dar Philips-urile alea sug tot aerul și nu lasă nimic la cele de la Xiaomi!

Vă dați seama că inițial am făcut testul separat să văd dacă are sens să mă mobilizez și am scuturat o cârpă de praf peste Xiaomi-uri și una peste Philips-uri și am văzut că reacționează diferit. În sensul că cel de la Xiaomi mai spre deloc.

Ba chiar inițial am zis să le filmez separat dar, na, îmi sărea în cap specialistul proaspăt descoperit în purificatoare că am mânărit cantitatea de praf. Așa că am ales să le filmez unul lângă altul.

Și este foarte simplu! Faceți și voi testul cu cârpa de praf dacă sunteți atât de convinși că am făcut vreo șmecherie… „Nu, că n-avem timp. Suntem ocupați și nu e treaba noastră.”

Daaaar, poate sunt purificatoarele tale Xiaomi defecte amândouă

Așa cum am precizat și articolul cu testul, ambele purificatoare au fost trimise în service și mi-au fost returnate ca fiind funcționale. Singurele „defecte” constatate au fost că ambele au filtrele expirate (așa am constat și eu că nu au urme de praf după 6 luni de utilizare pentru că le-am desfăcut să le schimb).

Emag-ul mi-a schimbat filtrele pe banii lor și ce vedeți în clip sunt cele două Xiaomi-uri cu filtre noi-nouțe.

Dar, de fapt, Philips-urile au altă scară de măsurare și d-aia reacționează diferit

M-am gândit și eu la asta, dar faptul că nu porneau ventilatoarele când scuturam cârpa de praf deasupra lor și că nu aveau praf pe filtre după șase luni de utilizare mă convinge că nu de la scara diferită de măsurare se trage problema.

Motive putem găsi o mie, dar faptul că nu reacționează și nu curăță aerul de praf rămâne acolo undeva în viața noastră și în plămânii noștri.

Nu te iei tu de Xiaomi!

Ba mă iau! Așa cum m-am luat și de mașina de făcut pâine de la Philips care făcea pâine mai mult nu. Mi se pare important să povestim și lucrurile astea mai ales că vorbim despre sănătatea noastră.

Am purificator Philips de pe vremea când Xiaomi copia producea primele telefoane mobile. Și am în casă produse Xiaomi pe care le folosesc. Ba chiar, acum câțiva ani, când îmi însoțeam soția la o conferință în China, am trecut printr-o mică aventură ca să cumpăr un telefon Xiaomi, într-un mall dubios și gol, cu vânzători care vorbeau doar chineză, pentru că cititorii acestui blog m-au îndrumat să fac acest lucru. Și asta când nici nu prea se auzise în restul lumii de Xiaomi.

Așa că… cumpără-ți Xiaomi

Sunt plămânii tăi, nu ai mei. E sănătatea familiei tale cea pe care o joci la loteria aerului curat. Nu câștig nimic dacă-ți cumperi Philips și nu pierd nimic dacă îți cumperi Xiaomi. Nu mă afectează în niciun fel. Bine, mă afectează, dar dacă nu am cum să te conving aleg să nu-mi macin nervii și să încerc să te conving. Cumpără-ți purificator Xiaomi și lasă-mă. Eu am testat și tu ești convins că mint. Să o lăsăm așa…

Testul cu purificatorul de la Xiaomi a pornit de la faptul că după 6 luni de zile filtrele acestuia erau libere de praf într-o zonă unde pe cel de la Philips îl curățam o dată la două săptămâni. Deci era clar că nu detectau praful (aveam două) și erau deranjate doar de alți agenți poluanți care nu se regăseau în dormitoarele noastre.