Și m-am îngrozit. În urma articolului anterior când spuneam că purificatoarele de la Xiaomi nu reacționează la praf, am avut diverse reacții adverse pentru că am zis de nașpa de Xiaomi.

Pentru că eu am încredere în această comunitate, am ambalat frumos ambele aparate de la Xiaomi și le-am trimis în service cu mențiunea că „nu reacționează la praf” și că după 6 luni de utilizare filtrele (pe care mi le semnala aparatul ca fiind uzate) nu aveau urmă de praf pe ele deci nu au filtrat nimic niciodată. Răspunsul specialistului depanero a fost că filtrele sunt uzate și că defecțiunea nu este acoperită de garanție, iar emag-ul, pentru că sunt ei drăguți, mi-au înlocuit filtrele pe banii lor. Deși le-am menționat și a doua oară că problema mea nu constă în filtrele expirate automat de sistem după 6 luni ci în faptul că aparatele nu dectează praful din încăpere, ieri am primit jucăriile înapoi din service și două filtre nou-nouțe atașate.

Astăzi am zis să fac eu testul să văd dacă-s eu nebun sau senzorul de la Xiaomi este în bălării și am luat celelate purificatoare de aer de la Philips pe care le mai aveam prin casă, le-am grupat frumos într-un colț și am aruncat cu praf de casă pe ele, praf din filtrul unui aspirator.

Avem așa:

  • în prima parte a clipului un test cu praf într-o cantitate mică
  • de la minutul 1:40 (6:35 în timp real) avem un test cu un deodorant
  • și de la minutul 4:15 (20:19 în timp real) avem un test cu o cantitate mare de praf

Rezultatul este ușor jalnic pentru Xiaomi. Pe lângă faptul că reacția la praf este minimă și nici măcar nu se sinchisește să tureze ventilatoarele (de urmărit panglicile roșii), la testul deodorantul simte un pic la început, turează ventilatoarele, după care se liniștește în jumătate de minut deși agentul poluant din încăpere nu a dispărut (cele de la Philips mai merg turate minute bune după aia ca să curețe aerul).

Rezultatul practic îmi dă una peste ceafă. Deși mi-am început viața cu aer curat alături de purificatoarele Philips, într-o scăpare de moment și orbit de prețul mult mai mic, mi-am cumpărat cele două Xiaomi Mi Air Purifier 3H și acum regret. Voi încerca din nou să le fac retur pe bază de neconformitate. Vedem.

Senzorul de la Xiaomi pare așa o jucărie interactivă pentru copii. Detectează niște chestiuni, niște arome, niște fum de țigară (din ce mi s-a povestit), dar pare că nu prea știe ce este aia praf (testul 1 și 3 din clip) și nici nu determină corect nivelul de poluare pentru a menține turația mărită a ventilatoarelor pentru a curăța aerul din încăpere (testul 2 cu deodorantul). Iar praful e cel care conține și alergenii, așa-i?

Ce e nasol în treaba asta este că vorbim de ceva ce inhalăm în permanență, nu e o mâncare nesănătoasă sau o băutură nerecomandată, este aerul pe care îl respirăm fără întrerupere și care ne-am dori să fie cât mai curat.

Revenind, pentru că cei de la Philips m-au văzut maniac cu Philips-ul (voi face un inventar într-o zi cu tot ce am Philips prin casă, cred că am zeci de device-uri de la ei 🙂 ) , mi-au zis că există pe lumea asta un cod de discount de 25% pentru purificatoarele lor achiziționate direct de la ei de pe site de aici. Codul este RESPIRA (scris cu litere mari). Găsiți acolo, mai jos pe pagină, și un tabel comparativ între modele.

Există și modele mai scumpe cum e cel din stânga fotografiei cu WiFi și senzor de simte usturoiul de la KFC din frigiderul de la parter, dar și unele la un preț decent cum ar fi cel din mijlocul pozei de mai jos (am două bucăți). Cel din dreapta este un model mai vechi care nu se mai fabrică dar care încă mai funcționează după mulți ani de zile.