Da, este o minune a tehnologiei! Conectare la internet, control prin aplicație, programare de la distanță, o minunăție inginerească de n-ai mai văzut. Arată și cool și trendy, nu ca alea de la Philips pe care le mai avem noi prin casă. Îți vine să-l strângi în brațe și să-i spui tu, atât de drăgălaș e.

Doar că au o singură problemă. Pentru ele (avem două) tot timpul este aerul curat. Da, mai strâmbă un pic din năsuc și-și ridică un pic cifrele când mai deschizi geamul și mai înghite cu nesaț un pic de poluare de la doamna firea, dar în rest raportează aer curat tot timpul.

Și le-am pus lângă Philips-urile mele și am scuturat niște pături de praf. Păi frate, alea de la Philips mai aveau un pic și decolau. își aprinseseră becurile pe roșu și sugeau aerul din încăpere de mai aveau un pic și făceau vid. Alea de la Xiaomi erau așa pe chil: aer curat, man! Don’t you worry ma frend!

Și încă o chestiune. Pe alea de la Philips mă pune sistemul să le curăț o dată la două săptămâni și le curăț de un strat gros de praf de-l extrag cu aspiratorul. Alea de la Xiaomi, m-au notificat după 6 luni că au expirat filtrele și ar trebui să le schimb. Și le-am desfăcut și arătau de zici că erau scoase din țiplă. Așa. niște urme vagi de praf care par că sunt din fabricație.

Și degeaba le pun eu programat să curețe aerul în fiecare seară în dormitoare că nu au nimic de curățat. Tot praful din aer este pe podea pentru că nu l-a sesizat niciun senzor la momentul producerii acestuia de pe haine sau altceva și nu a pornit nimeni filtrarea la momentul oportun. Și da, în cele două camere unde folosim Xiaomi suntem nevoiți să aspirăm mai des, mult mai des.

Așa că sunt perfect useless. Sunt mai ieftine, sunt mai chic, dar sunt perfect inutile. Ah, și filtrele lor de praf au și RFID incorporat și se prinde jucăria că nu l-ai înlocuit cu unul nou și te atenționează zilnic că ar trebui să cumperi unele noi și la fel de inutile.

Așa că dacă vreți totuși să vă și curățați aerul respirat, nu folosiți d-astea de la Xiaomi că-s mucus. Mi-a luat 6 luni să mă prind și cred că nici nu sesizam dacă nu aveam d-astea de la Philips demodate fără wifi (3 bucăți). Probabil că trăiam liniștit cu ideea că totul este minunat și respir aer curat de munte.