Aceste dispozitive minuscule ce ne fac viața mai ușoară în căutările noastre de lucruri pierdute, aceste bulinuțe conectabile pe bluetooth pe care le atașăm cheilor sau altor obiecte importante pentru a le regăsi în momente de panică, acest device-uri care lumea a început să le folosească pentru a urmări alte persoane.

Ce sunt aceste AirTag-uri?

Niște bulinuțe electronice care funcționează pe baterie și pe care le poți atașa la obiecte importante din viața ta pe care le pierzi des. Se conectează pe bluetooth și le poți găsi cu o aplicație pe nume Find my. Partea cea mai mișto este că poți să le găsești chiar dacă nu sunt în raza ta de acțiune a bluetooth-ului? Cum se întâmplă asta? Păi intră în marea rețea Apple și este suficient să fie un dispozitiv Apple în zona AirTag-ului și poziția bulinuței va fi raportată automat deținătorului de drept.

Funcționează excelent. Bateria ține cu lunile dacă nu cu anii.

Înainte să apară am folosit cu succes Tile care merge și pe Android și care permite să-ți găsești și telefonul cu bulinuța activând alarma pe telefon dacă e în zona bluetooth-ului, chiar dacă este pe mute. În cazul Apple poți găsi doar bulinuța cu ajutorul telefonului, nu și invers.

Și? Zici că poți spiona cu AirTag-ul de la Apple?

Da, deja e plin internetul de oameni care și-au găsit airtag-uri prin portbagaj, cusute prin căptușeală sau prin fundul dublu al valizei. Rețeaua Apple fiind vastă poți fi sigur că în zonele cu populație airtag-ul ăla ajunge la un moment dat să se vadă cu un iPhone și locația bulinuței va fi transmisă automat proprietarului de drept.

Și uite așa, un dispozitiv de 130 lei, disponibil publicului larg, poate fi folosit pentru a spiona o persoană din punct de vedere traseu și poziție GPS.

Noi i-am atârnat copilului cel mic la pantalonii de școală un AirTag, cu acordul lui, pentru a-l liniști că suntem tot timpul alături de el și în caz de ceva îl găsim instantaneu. Nu s-a-ntâmplat niciodată dar copilul e mai încrezător acum să fie fără părinți știind că ne are la un click distanță.

Și cum putem detecta dacă avem AirTag-uri care călătoresc clandestin cu noi și nu ne aparțin?

Există o soluție sub forma undei aplicații dezvoltate în decembrie anul trecut de către Apple pentru Android. Da, oricât de ciudat ar suna, este doar pentru Andoid, presupun că din motive tehnice.

O pornești, îți cere acces la Bluetooth și stă într-un colț și detectează. Dacă observă că timp de mai mult de 15 minute un AirTag ce nu-ți aparține se plimbă cu tine, te notifică și te ajută să-l găsești pornind sunetul pe bulinuță.

Cică detectează tag-uri din astea și de la alți producători, inclusiv Tile-ul de care povesteam mai sus.

Aplicația poartă numele de Tracker Detect și se poate downloada de aici.

Eu am folosit-o și pare că nu am niciun urmăritor interesat de drumurile mele zilnice la școală sau la Lidl sau la Kaufland. 🙂