Acum multă vreme când îmi consumam tinerețea într-o garsonieră de pe Socului din zona Pantelimon, vânzătorul de la magazinul organizat prin spargerea unui perete de la apartamentul de la parterul blocului de lângă mi-a propus să-mi vândă ieftin niște salam de Sibiu.
– Puștiu, îți dau niște salam de Sibiu ieftin d-ăla bun?
– E de Bacău? îl întreb eu din pozția mea de cunoscător în domeniul delicateselor rare din viața mea de student hrănit cu pâine prăjită în ulei.
– Nu știu. Stai să văz! Nu-i de Bacău!
– Atunci nu-i d-ăla bun!
– Așa e! Ăla de Bacău e cel mai bun! Se aude vocea unei gospodine cuprinsă, dar înfrigurată, de capotul cumpărat cu 10 kg în urmă.
– Elenoooo! Fă! Ai furat salamul greșit, fă! a urlat micul antreprenor către nevastă-sa ascunsă prin cotloanele cutiilor pline de produse perisabile scoase la vânzare.
Revenind în zilele noastre, 20 de ani mai târziu, în domeniul salamurilor nimic nu s-a schimbat. Tot cel de Bacău are cele mai multe elemente de securitate puse acolo să prevină furtul din magazine. Patru bucăți dintre care unul chiar sub etichetă.

Sunt 3-4 firme care au dreptul sa producă salam de sibiu. Si acum se găsește in lidl unul dintre producători cu produsul la promoție. Se mai găsește la carrefour varianta cu brandul lor, făcută de bacau, tot la un preț mai mic decat cel in ambalajul original.
Da, am încercat și mâncat multă vreme brand-ul propriu de la mega și de la Lidl pe același criteriu că-s produse la Bacău. Dar parcă nu au același gust și cumva sunt mult prea uscate. Am revenit la original acum după mulți ani și am avut o revelație. 🙂
Mie imi place mai mult salamul de Sibiu de Sinaia decat salamul de Sibiu de Bacau.
La Lidl, mai nou, salamul de Sibiu sub marca proprie nu mai este de la Agricola. Acum lucreaza cu Reinert.
Cateodata este mai avantajos sa iei la baton (sunt diverse promotii), dar eu prefer sa cumpar feliat din Kaufland la vitrina asistata, pentru ca nu reusesc niciodata sa-l tai la fel de subtire acasa. Iar cel gata feliat si ambalat este prea scump.
Pe cele mentionate mai sus le-am gustat in trecere de-a lungul vremii dar am ramas fidel celui produs de Angst care mi se pare foarte bun. Cu niste masline negre, naturale si ceva branza maturata de Trascau sau Pestera merge de minune.