Am constatat că am o problemă. Am o problemă mare cu oamenii care nu respectă aceleași reguli ca mine. Reguli impuse de societatea organizată de noi. Organizată bine sau prost regulile alea au un motiv mai mult sau mai puțin întemeiat.

Am constatat din experiențele mele în trafic că nu pot să educ pe nimeni. Nu pot să conving pe nimeni. Aș avea o șansă muuuult mai mare cu niște mori de vânt. Că unii sunt convinși că nu greșesc cu nimic. Că unii reorganizează regulile pentru a “optimiza traficul”. Că alții consideră că timpul lor este mult mai important decât timpul nostru. Că unii consideră că “toată lumea face așa”. Nu am nicio șansă să le schimb eu părerea.

Am constatat că frustrările mele sunt doar ale mele. Nu pot să-i afectez în niciun fel pe ceilalți. Degeaba îmi țin eu banda în sensul giratoriu că tot se suie peste mine și mă-njură că le-am tăiat fața. Degeaba încerc să virez corect la stânga când se urcă peste mine trei mașini care fac stânga de pe banda din dreapta și-mi iau niște flash-uri și claxoane de nu mă văd. Degeaba încerc să le explic unora că ei sunt pe contrasens și că nu mă urc pe bordură din cauza lor. Degeaba mă chinui să nu-i las pe unii să se bage în fața mea când depășesc coloana la semafor. Frustrarea rămâne la mine. Maimuța merge mai departe. În memoria ei scurtă nu a rămas nicio informație. Nu are unde. Nu are loc.

Am constatat că nu sunt afectați de nimic. Poliție în intersecție? Da’ ce-am făcu șefu? Claxoane de la o coloană de mașini blocate? V-am făcut fraierilor! Frâne violente? Ce faci șmechere, n-ai văzut că mă bag? Îi filmezi? Îți arată și niște degete ca să ai ce să postezi pe internet.

Singurul afectat din treaba asta sunt eu. Sau cei ca mine. Cei care înțeleg că regulile au și ele un scop în viață.

Singurul care poate rezolva problema asta sunt eu. Problema este că mă afectează. Mă afectează cel mai rău mizeriile care au legătură cu timpul meu sau integritatea mea. Ăia care depășesc coloana sunt singurii care crează trafic aglomerat în față. Sunt cei care fac coloana și mai lungă. De câte ori mă “împinge” unul pe contrasens sau mă urcă pe bordură mă simt agresat. Dacă nu mă feresc îmi zboară  o oglindă sau îmi aranjează scurt o aripă.

Soluția este, desigur, să nu mă mai las afectat. Am reușit de câteva zile să îi ignor pe ăia care depășesc coloana în nesimțire. Am reușit să-i ignor pe ăia care întorc fix lângă refugiu pe linie continuă ca să se bage cât mai în față în coloană. Apropos, ați observat cât sunt de agresivi acești oameni?

Nu am reușit încă să-i ignor pe ăia care se urcă peste mine și din fața sau lateralul cărora trebuie să mă feresc. Încerc să-mi spun că sunt doar proști și nu m-au văzut. Dar când mă uit în ochii lor văd că m-au văzut și văd în același timp spațiul liber din spatele ochilor.

De-a lungul timpului am căutat și găsit trasee pe care sunt mai puține zone unde lumea poate să facă mârlănii. Viața mea în trafic a devenit un pic mai bună dar nu extraordinară.

De câteva zile am mai abordat o nouă strategie. Fiind pasionat de jocuri cu autoturisme privesc traficul ca pe un joc. Nu ca pe o cursă. Ca pe un joc din ăla în care trebuie să te ferești de alte autoturisme. Brusc drumul a devenit extrem de amuzant. Am constatat că din reflex recunosc din start cine va face o măgărie în funcție de cum se strecoară, cine se va urca peste mine după modul cum calcă accelerația și cine nu respectă dungile alea desenate de pe jos în funcție de cum  merge el drept acolo unde are treabă. Ce e nasol la jocul ăsta este că dacă un papagal reușește să mă scoată de pe traseu nu am buton de reset și nici trei vieți de rezervă.

Audiobook-urile constituie iar o variantă care reușește să mă calmeze și să-mi mute gândurile către o poveste care se desfășoară în imaginația mea.

Mai merge și cu camera de bord. Ai cumva dovada că nu ești nebun.

Voi ce variante aveți să nu vă enervați în trafic? Să ignorați idioții și să vă vedeți de drum? Eu am deschis un site acum 8 ani în speranța că voi rezolva traficul din România. Nu l-am rezolvat dar site-ul este de succes. 🙂

Acum că m-am lăsat de fumat, cum mă las eu de nervi în trafic? Cum?