La prima vedere, trebuie să te concentrezi bine ca să-ți dai seama care-i 5-ul și care-i 6-ele. Sunt identice. Scrie așa în lateral și vezi dacă te uiți cu atenție. În rest, le-am confundat de nenumărate ori zilele astea. Cred că asta a fost cea mai grea parte a testului… să-mi dau seama care e care. 🙂

Bun, cu ce vine în plus GoPro Hero 6 Black? Păi cu un procesor mult mai puternic, un senzor mai bun, suportă 240 frame-uri pe secundă la 1080p (Full HD) față de 120 cât suportă GoPro Hero 5 Black și știe 4K la 60 FPS față de 30 câ știe 5-ul.

Eu sunt foarte încântat de acest aspect. De ce? Pentru că e o cameră de acțiune. Iar, în general, partea cea mai palpitantă și cea mai spectaculoasă a acțiunii se petrece în câteva secunde. Și aici intervine frumusețea slowmotion-ului: să ai capacitatea de a micșora viteza de redare cu până la 8 ori (sau chiar la 10 ori dacă generezi filme la 24 FPS) este genial. Să poți să transformi cele 3 secunde de acțiune în 24 de secunde în care se văd toate detaliile este ce-ți dorești de la o cameră de acțiune. Și da, și cele 60 de FPS-uri de la 4K sunt foarte utile. Ai o imagine de o rezoluție mare pe care o poți transforma într-un slowmotion cinematic.

Și mai are o parte mișto. Are în sfârșit stabilizare. Da, pentru că aia de la GoPro 5 pare așa un mic început de încercare de stabilizare pe lângă asta de la GoPro 6. O să vedeți în clipul de mai jos ce i-am făcut. Am montat-o pe ghidonul unei trotinete electrice și am mers pe teren nu tocmai lin.

Comparație video

Filmările incluse în acest clip nu au fost modificate din punct de vedere contrast, luminozitate sau culori. Sun așa ca de la mama lor. Eu doar le-am încadrat și sincronizat într-un clip 4K:

 

Merită upgrade-ul sau în general GoPro 6?

Dacă ești împătimit de sporturi extreme ai două atuuri: stabilitatea și slow motion-ul care sunt cu totul altceva față de la GoPro 5.

Dacă o folosești ca pe o cameră de generat conținut și filmezi din mână, stabilizarea camerei face toți banii. Ați văzut în clip filmările din mână… zici că sunt făcute cu un gimbal electronic pe trei axe.

În plus, față de GoPro 5, GoPro 6 are ecranul cu touch… chiar ecran cu touch. Am avut aceeași senzație de la iPhone când mă plimbam printre opțiuni și am apostrofat sincer ecranul GoPro 5-ului mai ales că-l foloseam în paralel și mă așteptam să reacționeze la fel.

Observații

  • Clipurile filmate în 1080p 240 FPS și 4K 60 FPS sunt encodate în format HEVC (H.265). Din acest motiv, pe Mac cel puțin, nu pot fi vizualizate nici de preview-ul din Finder și nici de Final Cut Pro X, la ora care scriu acest articol. Singurul care suportă H.265 este Adobe Premiere Pro. Nici măcar Quik-ul, aplicația de editare rapidă de la GoPro, nu reușește să le decodeze în această versiune.
  • Cică GoPro 6 va suporta și HDR (nu prea îmi e clar dacă și pe video sau doar pe partea de fotografie) într-un update de firmware ce va urma.
  • GoPro 6 are un pic contrastul mai bun și culorile așa mai “comerciale”. Mie mi se pare că arată bine dar s-ar putea ca adevărații împătimiți de video să fie ușor deranjați de acest aspect.
  • Quik-ul de la GoPro este aplicația ideală pentru editare extrem de rapidă și sincronizare pe muzică. Și nu, nu vă trebuie neapărat clipuri filmate cu GoPro-ul. Mai jos găsiți o joacă de-a mea făcută în 2 minute. Pur și simplu selectezi clipurile, punctezi momentele importante din clipuri (așa aproximativ) și aplicația îți generează un clip frumos tăiat, cu tranziții în funcție de temă și sincronizat cu o melodie pe care o alegi tu. Aplicația este gratuită:
    • Versiunea de desktop aici
    • Versiunea de iOS aici
    • Versiunea de Android aici

 

De unde cumpărăm?

Păi eu camere de acțiune și drone cumpăr întotdeauna de la prietenul meu de la GoVideo care are GoPro Hero 6 Black pe stoc. Îmi e cel mai simplu pentru că am pe cine să sun în caz de vreau o dronă urgent. 🙂

Mașinuța din clip, Traxxas Summit, este cumpărată de la RcRacing, magazinul meu favorit de mașinuțe cu telecomandă (din alea adevărate) magazin susținut de un băiat care e tobă de carte în materie de modelism. 🙂