Pentru că am decis că e timpul să ne protejăm și pe noi, nu doar pe cei din jur, am trecut la nivelul doi și am început să utilizez măști N95 / FFP2 în zonele unde riscăm să ne-ntâlnim cu cei-ce-cred-că-virusul-e-o-prostie.

Și după cum am constatat în articolul anterior, se pare că măștile chirurgicale nu sunt clasificate pentru protecție proprie și sunt mai mult pentru protecția celor din jur.

Dar cum e până la urmă? Sunt N95? Sunt FFP2?

Ambele sunt cam același lucru la bază dar denumirea diferă în funcție de zona geografică unde au fost definite standardele. Mai jos un extras din acest document publicat de 3M pe această temă unde ni se recomandă FFP2 / N95 pentru uzul publicului.

Standardele arată așa:

 • N95 (United States NIOSH-42CFR84)
 • FFP2 (Europe EN 149-2001)
 • KN95 (China GB2626-2006)
 • P2 (Australia/New Zealand AS/NZA 1716:2012)
 • Korea 1st class (Korea KMOEL – 2017-64)
 • DS2 (Japan JMHLW-Notification 214, 2018)

Tot din document am extras și următorul tabel care detaliază criteriile din fiecare regiune pentru a observa asemănările.

Cum e viața cu FFP2 / N95 pe față?

Astăzi mult mai bună decât ieri.

Prima impresie a fost de sufocare. Se mulează foarte bine pe față și în momentul în care ai îndoit sârma aia (antena 5G cum este definită de cei mai deștepți dintre noi), brusc simți că nu mai ai aer.

După ce în capul tău se duce o luptă scurtă între partea rațională și instinctul de supraviețuire care aprinde toate beculețele roșii, începi să-ți dai seama că totuși respiri și nu e nimic grav. Panica maximă este dată și de faptul că atunci când inspiri, masca se strânge pe fața ta.

În faza a treia, când începi să o porți în lumea reală, datorită faptului că ești atent la organismul tău, trăiești tot felul de senzații și te-ntrebi dacă e bine să porți masca aia sau nu. Constați că de fapt trebuie doar să respiri mai cu sete, nu neapărat atât de relaxat cum o făceai până atunci.

După o oră de purtat viața revine ușor-ușor la normal și începi să apreciezi masca la adevărata ei valoare. Deja ajungi să nu mai remarci micile impedimente care te-au băgat în panică inițial și masca devine parte din cotidian. În sensul că te simți muuuuult mai în siguranță când trece un purtător de mască sub bărbie pe lângă tine pe culoarul de lactate.

Ce e foarte nasol în acest moment este că dacă port masca clasică chirurgicală mă simt vulnerabil. Serios, mai ies la poartă să ridic un colet din brațele unui curier nepurtător de mască și mă simt cu sufletul dezgolit în fața virusului. Acum simt nevoia de acea apăsare a măștii atunci când inspir, apăsare care mă asigură ca aerul care pătrunde în sistemul meu respirator trece prin filtru și nu este extras din zonele laterale ca la masca chirurgicală.

E și muuult mai ușor să porți o conversație, pentru că buzele tale sunt libere și nu se ating de pânza aia la fiecare vorbă sau la fiecare zâmbet. Gura ta nu atinge masca și asta mi se pare foarte mișto.

Am purtat-o și pe stradă în soare și în supermarket și în farmacie și urcând pe scări. Este doar o chestiune de obișnuință. Plămânii și organismul tău au capacitatea să asigure acel efort suplimentar pentru a respira printr-un filtru destul de etanș (desigur, dacă nu ai o problemă respiratorie). După câteva ore viața ta cu mască N95 / FFP2 va fi una normală și nu vei mai înțelege măștile chirurgicale.

Da, eu am făcut switch-ul pe acest tip de măști care mă protejează pe mine și pe cei din jur. Trebuia să fac ceva pentru că nu ai cum să lupți cu virusologii și conspiraționiștii dospiți, crescuți și copți pe Facebook. Nu ai cum. Singura variantă este să ne protejăm și să ne ferim de ei.

Nu sunt convins că poți convinge un copil să poarte așa ceva, în schimb. N-am testat încă dar am dubii majore că vor reuși să se obișnuiască sau să stea 5 ore la școală cu așa ceva pe față.

Repet, mă simt mult mai în siguranță față de momentele în care purtam masca chirurgicală clasică. Sunt mai puțin stresat de înâlnirile cu dacii-liberi-rebeli-făr-de-mască.

De unde ne cumpărăm?

La recomandarea unui prieten, eu am început să folosesc din astea la 106 lei 20 de bucăți.

Dar cred că orice măști așa de firmă mai cunoscută sau cu ceva certificat care să ateste că produsele sunt FFP2 sau N95 sunt foarte bune.

Oricum, cei care sunt nevoiți să poarte în permanență astfel de măști în medii periculoase au tot respectul meu.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
 • Masca kn95 se poate spala
 • masca n95 farmacia
 • masti ffp2 se pot spala
 • masti N95 farmacie
 • spălare masca kn95