Pentru că am studiat un pic fenomenul, m-am gândit să fac un rezumat cu lămuriri referitor la aceste tipuri de măști disponibile pe piață. M-au intrigat măștilea alea de la 3M pe care le vedeam așa pompoase montate pe fața colegilor de suferință cu care mă întâlneam la cumpărături și am zis că vreau și eu!

Ce înseamnă acronimele alea?

Să pornim de la PPE care vine de la Personal Protective Equipment. Adică echipament care ne protejează pe noi de alții.

FFP vine de la Filtering FacePiece și numărul care urmează după acronim reprezintă nivelul de protecție unde 1 este cel mai slab și 3 este cel mai ridicat.

Care sunt tipurile de mască?

Măștile chirurgicale

Da, alea albastre sau verzi vândute de toată lumea, care, spre suprinderea mea, nu sunt clasificate ca PPE (Personal Protective Equipment). Ele la bază îi protejează pe cei din jurul nostru de respirația noastră care ar putea fi contaminată. De aceea se și folosesc în sălile de operații pentru ca personalul medical să nu împrăștie diverse nebunii pe pacientul întins pe masă.

Nu sunt specialist în domeniu, lumea zice că te protejează și invers, dar din document reiese că este doar pentru a-i proteja pe cei din jur (așa cum s-a și vehiculat în presă de-a lungul pandemiei).

Și pentru că idiotul vesel a aflat el de pe Facebook că virusul nu există și este doar o conspirație a vânzătorilor de măști, am zis să trec și eu la nivelul doi și să încerc să mă protejez pe mine dacă lor nu le pasă de sănătatea mea. Așa că am trecu la…

Măștile de protecție respiratorie

Măști care sunt calsificate PPE (Personal Protective Equipment). Adică mă protejează de ăia din jur cărora le-a zis vecina de la colț că e o conspirație 5G cu sistem de operare Windows.

Și aici avem două variante: cu supapă și fără supapă.

Eu pe alea cu supapă le vânam pentru că mi se părea mie că supapa aia e un filtru șmecher care-mi aduce aer de munte-n nări. Ei bine, m-am înșelat. Supapa aia este doar o supapă care permite eliminarea aerului rapid și nefiltrat. Adică ce tragi tu în sistemul tău respirator este aer filtrat și ce scoți afară este aerul tău fără niciun fel de filtru.

Pe scurt, măștile cu supapă de protejează pe tine dar nu-i protejează pe cei din jurul tău.

Desigur că există și varianta fără supapă (mai ieftină chiar) care te protejează și pe tine și pe cei din jurul tău.

Cineva mi-a spus că se respiră greu prin ele și că fără supapă sunt un chin pentru ca se pot mula foarte bine pe față spre deosebire de măștile chirurgicale care stau așa un pic mai lejer.

Eu personal îmi comandasem 10 bucăți cu supapă pentru că mi s-au părut mai șmechere, dar am făcut astăzi retur după ce am citit cele de mai sus referitor la faptul că mă protejez doar pe mine și cumva cred că mai există oameni pe lumea asta în jurul meu care merită totuși să fie protejați.

Pe lângă asta a ajutat și comentariul lui Constantin de aici.

Vreau să-mi comand acum din alea fără supapă să văd dacă reușesc să le folosesc. Trebuie la un moment dat să mă protejez și singur dacă dacii liberi au decis că e un joc de supraviețuire.

Problema este că ce găsesc pe emag sunt la niște prețuri de speculă și de unde am cumpărat mai ieftin 3M-urile cu supapă pe care le-am returnat sunt o parodie de magazin de unde nu vreau să mai cumpăr.

UPDATE, la recomandarea unui prieten, am comandat d-astea de aici FFP2.

Documentul din care am extras cele de mai sus îl găsiți aici.

Sau o folosesc pe cea de mai jos și gata, că e tot de la 3M 🙂Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • https://razvanbb ro/tipuri-de-masti-de-protectie-sau-nu-o-analiza-pe-baza-unui-document-publicat-de-3m/