Sau un motociclist sau scooterist sau un trotinar electric ca mine. 🙂

Un prieten mi-a atras atenția asupra unei soluții care ar putea să vă scutească de neplăceri pe voi și de spitalizare pe ceilalți: accidentarea unui biciclist în trafic printr-o mișcare involuntară. Acea mișcare pe care am deprins-o de când călătorim cu mașina ca pasager sau ca șofer. Ieșitul clasic din mașină.

Ne-am obișnuit toți să deschidem comod portiera cu mâna care e mai aproape de portieră. Este comod și este instinctiv. Problema este că privirea noastră este în față și nu vedem peste umăr. Nu vedem exact porțiunea de unde ar putea veni ceva în viteză (biciclist, motociclist etc.) exact când deschidem noi portiera în fugă ca să ieșim repede. Din acest motiv se-ntâmplă destul de multe accidente.

doorzone.gif

Ca să citez de pe Biciclescu:

“De ce nu ai venit pe bicicletă?”, am întrebat-o.

A ridicat mâna și mi-a arătat cotul stâng. Era bandajat.

“Mi-am găsit o portieră.”, a zis cu o oarecare urmă de mândrie.

În limbajul biciclist asta înseamnă că cineva i-a deschis o portieră în față. Culmea, o altă femeie, o soferiță.

door-zone-illustration.jpg

Acum, olandezii au găsit o soluție destul de bună pe numele de cod Dutch Reach. Ideea este destul de simplă: trebuie să deschidem portiera cu cealaltă mână. În sensul că dacă suntem la volan deschidem portiera din stânga cu mâna dreaptă și dacă suntem în partea dreaptă a mașinii deschidem portiera cu mâna stângă. Astfel corpul nostru face o mișcare de rotație în direcția în care vrem să coborâm și ne mutăm automat privirea înspre potențialul accident. Așa avem ocazia să ne oprim din manevră dacă vedem că se apropie ceva. În plus, limitează și cât de larg deschidem portiera. Se pare că este o soluție care chiar funcționează și olandezii o învață încă din școala de șoferi.

Bine, acum nu mă aștept să se introducă și la noi în școala de șoferi unde în marea majoritate a cazurilor te învață cum să treci examenul, nu cum să respecți regurile de circulație și să conduci cu adevărat. Nu mai zic de permisele luate pe șpagă în județul Argeș (am chiar o prietenă a cărui instructor s-a oferit contra sumei de 300 EUR să o “rezolve” cu permisul).

Dar, măcar am putea să încercăm să facem ceva să ne antrenăm. Am putea să salvăm și un biciclist și pe noi de diferite neplăceri în cazul unui astfel de accident. Eu personal am început să pun în practică treaba asta de vreo două zile. Nu este comod, trebuie să mă concentrez un pic să nu uit și să nu-mi ascult instinctele dar am început să mă obișnuiesc. Ba chiar deschid mai liniștit portiera acum că am mai multă vizibilitate când efectuez manevra. Cred că subconștientul meu se simte mai relaxat și mai liniștit. 🙂

Așa că… salvează un biciclist. Folosesște cealaltă mână când deschizi portiera!