Cum reciclezi fără prea mari bătăi de cap la domiciliu

22 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

De multă vreme vreau să fac treaba asta. Aveam o strângere de inimă la fiecare cutie aruncată și la fiecare pungă trimisă pe calea mașinilor de gunoi pentru a fi depozitată pe câmp pentru generațiile viitoare.

Am reușit să-mi fac timp, mi-am cumpărat niște cutii de la Ikea (Sortera de 60 l – au și de 37 l ) și un set de etichete autocolante și am început să împart tot ce se putea pe categorii: hârtie, cartoane, cutii de suc, sticle și ce se mai poate recicla. Dar m-am lovit de partea aia ciudată a omului: lenea și comoditatea.

Am căutat o soluție. Singura variantă vizibilă la noi în societate sunt clopotele alea aruncate pe trotuarele urbei în diferite intersecții. Problema cu aceste tomberoane este că în general sunt în locuri unde nu ai cum să oprești mașina fără a încurca traficul și trebuie să iei bucată cu bucată deșeurile tale și să le arunci prin găurile alea relativ mici.

Dar am rezolvat și problema asta. Cineva pe Facebook mi-a semnalat că există o societate care vine să-ți ridice de la domiciliu deșeurile reciclabile. Ba chiar au o aplicație de smartphone cu care poți să plasezi comanda. Și am zis să-ncerc și rezultatul este mai mult decât acceptabil.

Ridicare de la domiciliu

Există o aplicație cu versiune de iOS și versiune de Android. Am comandat o colectare de acasă și m-a sunat imediat cineva să stabilim o dată și o oră.

Totul a decurs foarte OK:

 • în ziua stabilită au venit la fix și mai mult de atât am putut să le vizualizez locația în aplicație pe hartă ca să știu pe unde sunt
 • cei doi domni au fost foarte amabili și mi-au povestit ce pot recicla și ce nu
 • am primit și câțiva lei pe care am putut să-i donez pe loc unei fundații (aveți nevoie de buletin pentru asta)
 • am primit și saci biodegradabili ca să am pentru data viitoare

Singura constrângere la acest tip de colectare este că trebuie să ai minim 5 kg din ceva (electronice, sticle, cartoane etc). Acum o sticlă de 0,33 are cam 200 g și una de 0,5 are cam 300 g. Cam din 20-30 de sticle strângi cantitatea necesară pentru a te califica.

Puncte de colectare

Tot din aplicație sau de pe site poți să vezi punctele lor de colectare din toată țara. Partea mișto este că acestea sunt amplasate în parcări de mall-uri. Deci nu ai probleme cu parcarea.

Sunt niște containere mari reconfigurate și brand-uite cu Sigurec. Eu până acum nu-l observasem pe cel din Băneasa dar am dat un telefon și mi-au explicat cam pe unde este amplasat. Container-ul este configurat ca și clopotele de pe străzi cu niște guri prin care poți să introduci deșeurile în afara orelor de program.

La mine a fost simplu: l-am găsit, am parcat chiar în față, am predat sacii și am plecat. Extrem de rapid și simplu. Singura problemă este că la punctul de colectare la care am fost eu nu-ți dau saci biodegradabili.

Concluzii

 • Voi rămâne la varianta cu ridicare de la domiciliu. Din fericire, am un pic de spațiu unde să depozitez deșeurile până se strâng de o comandă. În plus, primesc și saci la schimb. Dacă nu aveți spațiu de depozitare, vă recomand varianta cu mers în parcare la mall. Găsiți o hartă a locurilor unde se găsesc punctele de colectare.
 • Am redus gunoiul menajer la jumătate și asta mă sperie. Este incredibil câte deșeuri reciclabile aruncăm. 
 • Am auzit de pe la prieteni că multe dintre clopotele alea de pe stradă sunt „jefuite” de diverși cetățeni peste noapte. Ce să zic, probabil că le iau să le ducă tot la un centru de reciclare, nu mă deranjează prea mult.
 • Am auzit povești cu faptul că deșeurile sortate de noi ajung tot la groapa de gunoi și că de fapt muncim în zadar. Nu știu ce să zic despre treaba asta, oricum eu îmi fac datoria față de societate și mă ocup de partea de care răspund eu. Dacă societatea mai departe nu-și face treaba așa cum ar trebui e nasol și de condamnat dar nu am ce să fac eu mai mult de atât.
 • Există și un sistem de punctaj căruia nu prea i-am acordat atenție că nu prea mă interesează. Problema pe care o văd eu este că este organizat greșit. Șoferul care vine să-ți ridice deșeurile îți generează un bonuleț pe hârtie pe care îl scanezi tu în aplicație. Păi până la urmă ce facem? Mai salvăm sau nu planeta? 🙂

Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

12 comentarii

 1. De mult folosesc aceasta metodă de reciclare…să fie vreo 2ani …DAR! Cel puțin în orașul meu-Oradea,nu se pot preda la containere în afara de program 🙂 .

 2. Felicitari.
  Si eu fac asta de jumătate de an dar le duc la SIGUREC din Cora Lujerului. Uneori cu bicicleta când plec spre birou, alteori când iau comanda online Cora (cu mașina) .
  La apartament e mai greu să strâng mai multe kilograme.
  Sper că mai departe sunt într-adevăr sortate și reciclate.

 3. Thumbs up pentru reciclat! 😀 De prin aprilie 2014 reciclăm şi noi şi chiar pregăteam un articol asemănător cu tips & tricks. La început reciclam la punctele Sigurec şi donam suma pe care o primeam. Doar că de la un timp nu prea îmi mai place, cel puţin la cel de la Băneasa trebuia să-mi croiesc de fiecare dată drum printre oamenii străzii care îşi dau întâlnire acolo ca la cârciumă. Oricum, de când avem la ghena blocului tomberoane separate pentru reciclat, toată treaba s-a mai simplificat.

 4. Reciclez din 2013, de cand in capatul strazii s-au pus acele clopote pentru plastic, sticla si hartie. Inainte era mai greu, pentru ca nu erau recipiente de reciclare pe o raza de multi km. La fel, am observat cat de mult a scazut volumul gunoiului menajer. Important este insa ca am reciclat TOT ceea ce se putea recicla.

 5. Partea proasta la aparatele alea mari este ca trebuie bagate intregi sticlele nu presate. Eu unul am o presa pt sticle si diminuez ff mult spatiul decat daca le las întregi pt ca apartament :).apoi le duc la clopotele colorate. Ce se intampla mai departe e treaba lor eu mi.am facut datoria

 6. La mine presatul de sticle de plastic (cu picioarele) a devenit activitate distractiva de weekend cu copiii. Le pun pe etaj la ghena in saci de gunoi mai maricei iar femeia de servici de la bloc le ia si le da saptamanal unora care vin cu masini si le colecteaza, probabil mai face si ea cativa lei. Win-win

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.