Da, m-am entuziasmat și m-am bucurat. Am început să reciclez cam cum credeam eu că e mai bine. Am văzut trei clopote pe stradă și am zis că avem trei direcții de reciclare: sticlă, hârtie/carton și plastic/aluminiu. Așa m-am gândit eu. Nu am reușit să găsesc informații detaliate despre diferite tipuri de deșeuri.

Și am scris articolul anterior în care lăudam serviciile Sigurec. Ba chiar am avut o întâlnire extrem de mișto cu ei în care mi-au povestit mai multe despre reciclare și în care am pus la punct un plan pentru informarea end-user-ului despre cum și ce să recicleze. O săptămână am făcut poze la tot ce am reciclat și la semnele de reciclare de pe ambalaje. Urma să fac un tabel în care să găsim o clasificare a acestora și în care să fiu corectat de specialiști. Voiam exemple practice care să ne ajute să înțelegem cum grupăm deșeurile pentru reciclare. Nu am găsit așa ceva pe nicăieri.

Dar ieri m-am desumflat. Am făcut comandă în aplicație alaltăieri și nu m-a sunat nimeni pentru programare. Am mai făcut încă două pentru că am presupus că poate n-a mers aplicația.

Și aseară m-a sunat până la urmă un băiat (presupun că același care m-a sunat și data trecută și care a fost foarte amabil și drăguț atunci) si m-a programat pentru astazi. Dar mai avea un pic și mă certa… față de prima oară a avut o atitudine d-aia „eu sunt firma de reciclat si tu nu știi regulile”. Nu mi-a plăcut deloc. Da, știu, nu știu sa reciclez. Dar vreau să mă invețe cineva. “Dar aveți cartoanele separate de hârtii, da?”, “Dar aveți pet-urile separate, da?”, “Dar aveți buletin, da?”, “Dar să le aduceți la parter când vine mașina că băieții nu urcă”… Toate astea pe un ton ușor iritat. Eu tăceam și ascultam. Într-un final, după o liniște scurtă, s-a prins că stau la casă… în fine.

Din păcate, o să renunț la varianta cu chemat acasă. Prefer să dau unui homeless să le valorifice el. Nu am chef să fiu apostrofat de fiecare dată pentru că nivelul meu de cunoștințe în domeniu nu e bun pentru nivelul reciclatorului din acel domn.

Nu, nu avem toți datele pe care le aveți voi și vrem să invățăm să reciclăm. Nu, faptul că voi știti nu mă ajută cu nimic. Piața nu se educă așa cu atitudinea asta. Sunt sigur că persoanele sărmane cărora le voi înmâna deșeurile știu mai bine decât mine cum să le împartă pentru că ei interacționează cu voi mai mult și probabil că-s obișnuiți să fie tratați așa cu superioritate.

Sunt sigur că în urma articolului meu anterior, multă lume și-a instalat aplicația și probabil că de aia era așa iritat acel domn la telefon… pentru că brusc a dat de clienți ca mine care nu știau ce se recicleaza, că hârtia trebuie separata de carton si că pet-urile nu sunt plastice.

Din pacate, ce părea un serviciu mișto la inceput este de fapt o implementare greșită. Și brusc astăzi am primit un mesaj în aplicație cum că s-a mărit limita de colectare la 10 kg. Practic aplicatia devine inutila pentru utilizatorul casnic.

În concluzie voi recicla în continuare după capul meu, cum mă pricep mai bine, pentru că specialiștii nu vor să mă educe. Nu, nu vreau să reciclez ca să mă dau mare că sunt eco. Chiar cred că ne batem joc de resursele planetei și vreau să-mi fac partea mea de care răspund. Și voi înmâna deșeurile oamenilor sărmani care stau în jurul containerelor Sigurec să le valorifice ei.

Și e păcat, pentru că am aflat lucruri mișto de la întrunirea cu Sigurec. De exemplu, pentru fiecare 135 KG de deșeuri reciclabile se mai deschide un loc de muncă.

Știați de exemplu că revistele glossy sunt cele mai nasoale pentru mediu? Pur și simplu nu se pot recicla. Există chiar riscul să se strice instalația de reciclare dacă scapă o revistă glossy printre deșeuri.

 

UPDATE

Practic ei colectează de la domiciliu doar următoarele 5 tipuri de deșeuri (nu 3 cum găsim pe stradă):

  • Plastice
    • pet-uri
    • găletușe de iaurt (nu borcanele clasice subțiri)
    • ambalaje de plastic care se pot topi gen folie
    • Nu colectează de exemplu pungile de la pufuleți sau chips-uri, alea cu urme de aluminiu – alea le colectează alții spre incinerare – nu știm cine
    • Nu colectează ambalaje de mâncare (gen caserole de carne)
  • Sticle clasice
    • gen sticle de bere, vin, apă etc
    • nu colectează geamuri
  • Hârtie și carton (la un loc)
  • Metalice
    • cutii de suc de aluminiu
    • conserve
  • Tetra pack-uri
    • cutii de lapte
    • cutii de suc
    • cutii de genul pringles
    • se identifică în general prin faptul că sunt de carton la exterior și aluminiu în interior