Pe scurt, pentru noi, da merită. Avem o baie buclucașă, cu dușul pe care-l folosește toată familia, baie care tot timpul este umedă. Pervazul este umed, pereții sunt umezi și e o umezeală din aia de care nu scapi în veci. Da, geamul deschis rezolvă problema temporar dar imediat după ce-l închizi începe senzația aia de după saună. Iar dacă peste noapte lăsăm ușa închisă la baie după ce cineva a făcut duș, dimineața și hârtia igienică este îmbibată în apă de zici că ești la Costinești, într-o dugheană, fără aer condiționat și închiriată de la un nene din gară cu un cartonaș în mână cu “cazare cu duș”.

Revenind la dorința noastră aprigă de a rezolva această problemă, am căutat zilele trecute un dezumidificator și spre suprinderea mea niciun producător așa mai cunoscut de electrocasnice nu are așa ceva în ofertă. De obicei, când se-ntâmplă asta, produsele respective cumva au utilizare limitată de anumite condiții și sunt mai greu de vândut și de acceptat de către publicul larg. Adică au efecte secundare care pot fi acceptate sau nu de către consumator pe lângă rezolvarea problemei și de aceea marile companii nu investesc în această direcție.

Așa că inspirați de nimic și văzând că sunt doar nume necunoscute și că principiul de funcționare este același la toate, am aplicat filtrul cu “livrat de emag”, am specificat în stânga ce suprafață ne-am dori să acopere și l-am ales din lista finală pe cel care arăta așa mai bine un pic, se încadra ca dimensiuni în spațiul ales din baie și care specifica în titlu că este “silențios”. Adică acest smart-eco-șmechero-silențios de la celebra firmă de care nu am auzit niciodată: Turbionaire.

Și? Cu dezumidifcarea cum stăm?

Stăm bine! Este cea mai șmecheră investiție pentru confortul nostru. Brusc baia nu mai e umedă, pereții sunt uscați, n-am mai văzut urmă de strop de apă pe pervaz, geamurile și oglinda nu se mai aburesc chiar dacă faci duș, este raiul băilor, vă zic!

Când l-am montat era umiditate 75% în baie și în jumătate de oră am adus cifrele cu picioarele mai aproape de pământ pe la 50%. Funcționează cum scrie la carte și nu ne pare rău nicio secundă de banii dați pe el. Ne-a rezolvat problema cu brio.

Zgomot? Zgomot face?

Ați reținut de mai sus că scrie-n titlul produsului că este “silențios”, da? Ei bineeee, dacă asta e silențios îmi imaginez cum e unul ne-silențios de trebuie să porți căști antifonice în încăpere. 🙂

Principiul de funcționare este unul simplu. Aparatul folosește un compresor frigorific (un motor de frigider) care răcește un radiator pe care se formează condensul din aerul trecut prin aparat de un ventilator.

Ventilatorul ăsta are două moduri de funcționare: maxim și silențios. Adică la turație maximă sau așa mai încetișor ca o adiere de vânt pe o plajă pustie.

Compresorul are în schimb două moduri de funcționare: pornit și oprit. Și, tată, când e pornit se aude ca și când ai fi în spatele unui frigider de generație mai veche. Adică nu-mi imaginez cum ai putea dormi cu așa ceva la capul patului. Orice, dar numa’ silențios nu-i.

Are în schimb acest mod de funcționare automat care se învârte în jurul umidității specificate de tine. I-ai zis umiditate 55%? Când umiditatea crește peste 60% atunci pornește compresorul și aparatul începe să extragă apă din aer. Iar când umiditatea ajunge la 50% compresorul se oprește și liniștea este perturbată doar de ventilator care rămâne permanent în funcțiune (mai tare sau mai încet în funcție de cum îl setăm).

Acum, pentru noi, acest nivel de zgomot nu este deranjant pentru că îl folosim în baia în care facem duș și nu stăm să-i ascultăm toată ziua gânguritul suav. Dar, într-o încăpere unde ne petrecem mai mult timp s-ar putea să fie deranjant. Și nu, nu cred că aș putea să dorm cu așa ceva în încăpere. Îmi amintește de unele camere de hotel din România în care noaptea pe la ora 2 mă strecuram printre picioare de mobilă să scot mini-frigiderul din priză.

Și? Încălzește/răcește aerul?

De răcit nu răcește. Pentru răcit există aparat de aer condiționat care și dezumidifică.

Dar de încălzit încălzește. Răcirea acelui radiator pe care se formează condensul se face cu degajare de căldură, desigur. Și atunci când compresorul este în funcțiune aerul care iese din aparat are undeva între 45 și 50 de grade celsius și treaba asta se simte destul de bine într-o încăpere așa mai mică.

Noi ținem ușa de la baie întredeschisă sau închisă și în aceste condiții în baie sunt 25,5 ˚C versus în restul casei unde sunt 24,5 ˚C. Am setat aparatul pe 55% umiditate în condițiile în care în restul casei avem 60%. Nu am vrut să duc umiditatea dim baie mult mai jos față de restul casei pentru a nu forța aparatul de dezumidificat să muncească fără întrerupere.

Și cu apa cum stăm?

În 18 ore am umplut vasul de 2 litri cu umiditatea din baie. Dar jucăria are două avantaje:

Avantajul numărul un este că e pe niște rotile și poate fi mutat foarte ușor prin baie și astfel am acces facil la vasul care trebuie golit. E destul de greuț așa din cauza compresorului frigorific.

Avantajul numărul doi care mi-a rezolvat definitiv problema este că vine la pachet cu un tub de cauciuc ce poate fi folosit pentru drenaj. L-am instalat în aparat și l-am pus să trimită apa direct la scurgerea din pardoseală care la mine este sub chiuvetă. Practic am ajuns la o soluție de “set it and forget it”.

Concluzie

Ce am povestit aici este experiența cu acest model de dezumidifcator dar nu-mi imaginez că celalte noname-uri funcționează mult diferit. Poate cele mai scumpe să aibă compresorul mai izolat sau mai șmecher dar nu sunt dispus să încerc așa ceva mai ales că pentru locuințe s-a inventat aerul condiționat care se ocupă de toate problemele noastre. Acest tip de device există pe piață pentru că există o nișă care trebuie acoperită, o nișă cu încăperi gen baia noastră care merită și ele dezumidificate spre confortul nostru al omenirii.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • Dezumidificator pareri