Am ajuns să ascult din ce în ce mai multă muzică pe vinyl și am zis să listez undeva niște justificări pentru banii cheltuiți în această direcție. Sunt niște constatări pe care le-am descoperit în timp ca un utilizator simplu și nu au legătură cu cunoștințele mele în materie de muzică sau audio (inexistente de altfel 🙂 ).

Avantaje

  • Conștientizare. Da, ești mult mai atent la ce asculți și te implici activ în selecția a ceea ce urmează să asculți. Acorzi în același timp mult mai multă atenție muncii din spatele operelor artiștilor favoriți. Vei asculta ceea ce îți dorești și alegerile vor fi conștiente.
  • Disciplină. Nu mai asculți orice se-ntâmplă să fie la modă și nu mai alegi un playlist, un mood sau ceva ce-ți recomandă un AI pe baza unor statistici cu ajutorul cărora profilează un standard în care un algoritm presupune că te încadrezi. Nu mai zic de varianta unui radio care merge-n gol și care te asaltează la infinit cu aceleași reclame puse pe repeat până creierul tău zice… poc! Viața ta va fi mult mai disciplinată și creierul tău mult mai atent hrănit folosind un pick-up.
  • Pauze. Da, un pick-up te obligă să faci pauză să schimbi discul sau să-l întorci. N-aveți idee cât de utile și cât de relaxante sunt pentru mintea noastră aceste pauze. Mai ales pentru nefumători (printre care mă aflu de ceva vreme) care nu au un motiv suficient de convingător pentru care să se ridice de pe scaun și să ia o pauză.
  • Prieteni. Pe lângă faptul că ești cool și în realitate prietenii tăi nu-ți înțeleg pasiunea, când vine vorba de sărăbtori sau ziua de naștere, prietenii tăi au ce să-ți cumpere cadou. Un whishlist cu discurile dorite și problema este rezolvată.
  • Sunetul. Mie personal mi se pare că sunetul nu are termen de comparație cu serviciile de streaming de pe piață, oricât s-ar strădui ei să pună la dispoziție un bit-rate cât mai mare. Ascult prin același amplificator și aceleași boxe și vinyl-uri și diverse servicii de streaming. Nici nu există comparație și diferența este de la cer la pământ. Pick-up rulz!

Dezavantaje

Dezavantajul major este datorat faptului ca vinyl-urile sunt scumpe în comparație mai ales cu serviciile de streaming unde plătești un abonament și asculți orice. În medie un disc este 100-150 lei și în banii ăștia primești un singur album.

Scule

În general o configurație bună necesită pe lângă pick-up și un amplificator bun și niște boxe pe măsură. Dar există și soluții all-in-one destul de mișto. cu amplif și boxe incorporate (link-ul este către cele de la ION pentru că eu asta folosesc în acest moment și sunt foarte mulțumit de calitatea audio). În plus arată și foarte cool. (Mai ales modelul Mustang 🙂 ) . Pe la profesioniști am văzut Technica dar trebuie să adăugați și amplif și boxe.

Eu am în acest moment pick-up ION, amplif Sony și boxe Eltax.