Toata povestea a început când voiam eu neapărat un Kindle Oasis și Amazonul susținea sus și tare că nu e un device care se pretează pentru români.

Cineva mi-a recomandat atunci pe Facebook sa folosesc un serviciu d-ăsta cu adresă virtuală în altă țară și că mi-l transmit ei în România. Eu mai folosisem așa ceva în anii pionieratului când absolut nimeni nu livra în România, fiind celebri pentru fraudele cu carduri, și după două rateuri colosale în care am pierdut câteva sute de dolari, am renuțat să mai cred că există astfel de servicii de încredere.

Între timp, cum spuneam mai sus, am descoperit acest EshopWedrop și după prima experiență cu Kindle-ul am început să comand lcururi de pe Amazon, evitând astfel unele prețuri de speculă de pe marketplace-ul emag cu livrare in 8 zile dar din “stoc”.

Sunt foarte multe produse care nu se găsesc pe piața din România și pe care furnizorii internaționali nu le livrează la noi în țară din motive de costuri sau de servicii poștale pe care nu prea te poți baza.

Cum funcționează?

Te înregistrezi și primești automat un cod unic. Acel cod unic trebuie adăugat în adresa de livrare pentru a te identifica ușor ca fiind destinatarul coletului.

Ai la dispoziție adresele fizice ale depozitelor din UK, Germania, Italia, Polonia și SUA la care trebuie să adaugi codul tău unic de client. Ai și numere de telefon locale la care pot suna curierii fără probleme.

Când comanzi pe orice site, completezi adresa de mai sus și ei preiau coletul la livrare. Dar, de ce nu, cred că poți să folosești adresa și dacă vrei să-ți trimită un prieten ceva și vrei un transport mai ieftin.

Cât durează?

Depinde de unde comanzi. Din UK și Germania coletele pleacă vinerea. În România ajung din UK vinerea ailaltă și din Germania undeva pe luni-marți, Germania pare soluția mai rapidă.

De la depozitul din România poți să te duci să le rdici singur sau poți să le ceri să ți le livreze prin curier a doua zi lucrătoare. Ceea ce la timpul de livrare pentru cele sosite din UK se mai adaugă un weekend.

Cele din SUA sunt un pic mai complicate pentru că au și vamă. Cam o săptămâna jumate au făcut până în România, până la noi acasă.

Cât costă?

Au un calculator de prețuri online ca să știi exact cât costă înainte de a comanda. Au și o listă publică de tarife aici destul de ușor de urmărit.

Mai jos două exemple, unul cu ridicare din depozitul de la București:

și cu livrare la domiciliu

Din SUA în schimb este destul de scump pentru că plătești pe lângă transport și taxe vamale și TVA. În plus, trebuie să uploadezi factura sau confirmarea de comandă și să alegi categoria produselor pentru încadrare la nivel de taxe vamale.

Ce se-ntâmplă dacă?

Furnizorul nu completează adresa cum trebuie?

Au un formular de contact pe această temă în care le furnizezi numărul de AWB și dacă totul e ok, gen corespunde numele, coletul tău intră în sistem.

E un produs scump și ai vrea totuși asigurare?

Poți să asiguri coletul pentru suma de 1,9% din valoarea declarată.

Concluzie

Sunt trei luni de când îi folosec și am 31 de colete deja livrate și încă vreo 4 pe drum. Fără probleme, fără costuri neașteptate și întotdeauna în timpul precizat.

Am comandat scule pentru atelier, electronice, figurine pentru copii care nu se găsesc în România și tot felul de nebunii.

În continuare folosesc magazinele locale pentru electronice mai mari sau mai complexe pentru care am nevoie de garanție . În general comand lucruri care nu se strică sau sunt ușor de reparat sau sunt consumabile (inclusiv un anumit tip de aracet comand de pe Amazon pentru că nu se găsește la noi).

Am ajuns oricum să folosesc serviciul lor pentru absolut orice comand din afara țării, atât de multă încredere mi-au dat în astea câteva luni. Am ajuns de la scepticul maxim la fanul lor din linia întâi.

EshopWedrop rulz!

Ce m-a făcut să scriu acest articol este faptul că m-a sunat la un moment dată o domnișoară foarte amabilă să-mi spună că sunt papagal și că plătesc cam mult pentru că mi-am activat o opțiune aiurea. Și este forma mea de mulțumire pentru că mi-au salvat bani din bugetul familiei. 🙂