Da, de câteva ori pe an am perioade nasoale din alea cu trezit la 4 dimineața și de vegetat într-o stare conștientă până dimineață în timp ce-mi trec toate problemele lumii prin minte. Mă trezesc, simt că sunt obosit, știu că trebuie să dorm și că am nevoie să fiu cu mintea limpede a doua zi, sunt conștient că cele 4 ore de somn nu-mi ajung pentru restaurarea energiei și cu toate astea nu pot să adorm la loc. Uneori stau și mă gândesc că sunt prea obosit ca să adorm. Este incredibil de frustrant și a doua zi nu este un moment bun să-mi stai prin preajmă.

Și ajung să încerc orice. Ascult audiobooks până adorm sau am o aplicație care pe un fundal sonor plăcut îmi șoptește ce trebuie să fac, cum să mă relaxez și de ce e bine să alung gândurile zilei departe dincolo de orizont. Dar nu funcționează întotdeauna. Cartea mă prinde și stau și o ascult 4 ore până dimineață în loc să dorm și pe domnișoara care îmi șoptește suav să mă relaxez o trimit să-și vadă norișorii ei pufoși. Ajung uneori să mă gândesc la soluții alternative gen melatonină sau alte chimicale care cică-ți lipsesc și care generează aceste insomnii.

Și așa fac de fiecare dată până când îmi amintesc ce mi-a spus un medic acum mulți ani în parcarea din fața blocului: să știi că s-ar putea să fie de la lipsa de calciu. Mi-a zis când m-am plâns că-mi e somn. A stat atunci și mi-a înșiruit toate manifestările pe care le aveam fără să-i spun eu nimic. Și mi-a spus că lipsa de calciu și magneziu generează toate astea.

Și de fiecare dată uit. Uit că niște simple suplimente de calciu cu magneziu mi-ar putea rezolva problema. Și da, de trei nopți de când iau calciu cu magneziu dorm excelent și mi-am revenit. Și da, am scris acest articol poate data viitoare, prin vară, când o să mă apuce iar, n-o să uit și o să iau din prima calciu cu magneziu.

Și da, la mine e clar că e de la lipsa de calciu mai ales că nu mănânc lactate din motive de intoleranță la lactoză. Dar vouă vă recomand totuși să consultați un medic specialist. Nu am pregătire medicală în domeniu și problemele mele cu somnul s-ar putea să nu aibă legătură cu problemele voastre cu somnul.