Am fost convins că noul sistem de operare de pe Windows Phone 7 va fi doar un skin nou. Am fost convins că încă vom depinde de bețișor. Și am fost convins că Microsoft se zbate pentru ultima oară înainte de a se retrage de pe piața telefoanelor inteligente.

Ei bineeee… am greșit. Îmi cer scuze pe aceast cale că am gândit de rău! 🙂 De data aceasta, Microsoft pare că a reușit să construiască acea platformă simplă și stabilă care va permite producătorilor de aplicații să construiască chestiuni mișto. A reușit să elimine de tot nevoia de pen. Totul este accesibil cu degetul mare. Ecranul touch este fix ca la iPhone: nu are delay între ceea ce-i zic eu să facă și ce face el. Interfața este simplă și ușor de înțeles.

Avem și Marketplace, unde putem testa aplicații înainte de a le cumpăra. Ceea ce la alte platforme nu se-ntâmplă sau se-ntâmplă dar trebuie să cauți tu de mână dacă există și versiune de test. Umblă zvonul cum că Microsoft îi va obliga pe dezvoltatori să publice o aplicație pe bani la cinci aplicații gratis. Toate aplicațiile vor fi testate de Microsoft înainte de a fi publicate (modelul Apple). Și da! Ăsta este un lucru bun. Nu vreau să testez eu aplicațiile voastre cu riscul de a-mi strica telefonul și a-mi pierde datele. Lasă să facă asta alții pentru mine.

În sfârșit produce cineva o tastatură virtuală ca la iPhone. În sensul de utilizabilă! Mă veți înțelege când o veți testa. Veți vedea că nu trebuie să vă concentrați și nu trebuie să aveți precizie de tip pin point.

Dacă acest telefon (de fapt telefoanele) va fi susținut de dezvoltatori, vom avea un concurent serios la iPhone pe piață. Și sunt convins că va fi susținut pentru că și Microsoft are foarte mulți fani, poate chiar mai mulți decât Apple.

Internet explorer se mișcă perfect. Nu am ce să-i reproșez. Zoom in și zoom out cu două degete. Nu se blochează și nu are timpi morți de rendering. Of course, nu are flash și nici măcar o aplicație client pentru youtube.

Office Mobile included. Nu există copy/paste.

Camera foto/video nu este cea mai performantă din lume, dar își face treaba. Oricum eu sunt de părere că fotografiile trebuie să le faci cu un aparat foto, nu cu telefonul! 🙂

Încă ceva: fanii Windows Mobile o să vă urască! Ați eliminat cel mai tare feature: căutarea inteligentă în agendă.

Filmul:

Hands-on cu LG Optimus Windows Phone 7

PS Comparația cu iPhone-ul este de bine. Eu mă bucur că în sfârșit un producător ia ce-i mai bun de acolo. Toată lumea a încercat să facă altfel și mai bine decât Apple și nu prea le-a ieșit. Mie mi se pare că în sfârșit cineva este cu capul pe umeri și a făcut un lucru ce trebuia făcut acum mulți ani! Şi mă bucur sincer că acest cineva este Microsoft.