Semnalul, frate. Este îngrozitor. La noi în casă și la birou semnalul este așa și așa. În sensul că-s tot timpul 2-3 liniuțe și aifoanele de diferite generații funcționează și au funcționat normal. Niciodată nu am avut probleme cu apelurile telefonice în interior. La fel și cu un Huawei P9 Lite, merge brici în interior din punct de vedere conexiune pe voce.

Băi, dar cu acest Motorola razr 5G nu se poate vorbi. Nu există colț de casă în care să am semnal să pot să am o conversație normală. Pur și simplu cel/cea cu care încerc să port o conversație nu mă aude. De când locuiesc aici nu am văzut telefon mai slab din acest punct de vedere. Îți vine să-l arunci pe geam.

Dar stai! Nu era aia cu call over wifi? De ce nu folosești acest feature?

Ba da! Și asta este cumva salvarea telefonului. Poți să folosești wifi-ul de acasă sau de la birou și să vorbești la telefon. Și merge brici până nu mai merge…

E genial că poți vorbi la telefon peste wifi și nu mai ai probleme cu semnalul în interiorul clădirilor. Ba chiar, susțin ei, dacă ești în roaming și ești conectat la un wifi la hotel sau la restaurant, vei fi taxat pentru apel ca și când ai fi în rețeaua de acasă. Ceea ce e un lucru bun!

Doar că:

  • dacă începi o convorbire în casă și ieși afară și calitatea semnalului wifi scade, telefonul nu comută convorbirea automat pe conexiunea 4G de la operator și apelul tău se duce pe apa sâmbetei rapid
  • dacă ești în curte și ești conectat la wifi-ul din casă, sau pe lângă birou și ești conectat la wifi-ul de la birou, din nou, apelul este mucus. Trebuie să dezactivezi wifi-ul ca să poți apela pe cineva. Am pățit asta chiar ieri, conectat fiind la wifi-ul de la Lidl, când am ieșit afară și am încercat să o sun pe soția mea să-i transmit că e un curier la poartă, nu am reușit să o sun timp de un minut până mi-am dat seama că trebuie să dezactivez wifi-ul
  • Dacă stai conectat o vreme îndelungată la wifi (ceea ce în pandemia asta se-ntâmplă foarte des), la un moment dat operatorul tău nu mai știe să-ți transmită apelurile. Te sună curierul de la poartă și nimic, absolut nimic. Pur și simplu nu mai ești apelabil până nu dai un restart la telefon (nu merge cu airplane mode sau alte șmecherii).
  • dacă ești acasă și ai pus la download un joc nou pe steam pe computer te-ai scos. Rețeaua ta este încărcat și apelul telefonic este cu un delay de zici că vorbești de pe un submarin cu o conexiune rutată prin doi sateliți și cinci antene terestre

Și? Acum ce faci? Că ai dat o căruță de bani pe el.

Bine, nu chiar o căruță pentru că pentru prima oară în viață am obținut un deal de la operatorul meu și l-am luat la un preț bun. Dar tot e enervant.

Ah, mai are o chestiune enervantă. Știți voi marea șmecherie că răspunzi la telefon ridicând din clapetă? Ei bine, funcționează în 50% dintre cazuri. Uneori încerci să răspunzi, desfaci telefonul ca șmecherul cu o singură mână și… nimic. Nu se-ntâmplă nimic. Mai închizi și deschizi de vreo două ori și reușești să răspunzi la apel dacă celălalt nu a închis între timp.

Revenind, eu din fericire vorbesc pe voce extrem de puțin. Sunt d-ăla care nu știe să facă small talk și prefer discuțiile în scris și la obiect (dacă vrei să NU vorbim, întreabă-mă ce mai fac). În continuare sunt extrem de încântat (așa cum eram acum aproape două luni) de jucărie cu toate problemele astea cu apelurile vocale. Funcționează brici și ecranul exterior face toți banii. Dar momentele alea de cumpănă când nu poți avea o conversație telefonică normală în mijlocul orașului în condițiile în care oricare alt telefon funcționează brici, momentele alea s-ar putea termina într-o zi cu telefonul făcut afiș pe un perete.

Tot ce sper eu este ca într-o zi, prin ianuarie, să facă Motorola un update la Android 11 și să rezolve dintre problemele de mai sus (nu am reușit să aflu când și dacă se va face update pentru că cele ce se ocupă de PR-ul Motorola nu-mi răspund la mesaje decât dacă laud produsele pe blog). Nu mă deranjează deloc să vorbesc peste wifi, doar o facem zilnic pe whatsapp, zoom, google meets etc. Doar să meargă cum trebuie, că și voip-ul ăsta este o tehnologie veche și bătută bine-n cuie de ani de zile.