Airpod-urile mele încep să cedeze în sensul că bateria mă mai ține 30-40 minute de ascultat și trebuie să le pun la încărcat. Mă cam deranjează mai ales că ascult audiobooks în timp ce execut alte activități care nu-mi stimulează activitatea cerebrală (cumpărături, bandă etc.).

Am decis la un moment dat că o să-mi cumpăr modelul cel nou pe care sper eu să-l lanseze Apple în 2019 dar care nu mai apare. Și până atunci să trec printr-o pereche de căști de 50 EUR să văd cum e.

După zece zile am ajuns la niște concluzii pe care aș dori să le împărtășesc.

În primul rând: cum le-am ales? Am căutat pe Amazon DE wireless earbuds, le-am sortat după numărul de steluțe primite de la cumpărători și le-am comandat pe primele din listă care aveau livrare în România.

Să le luăm pe rând

Calitatea sunetului

Este OK, așa cum te-ai aștepta de la o pereche de căști care se bagă în ureche. Izolează mai bine față de airpods-urile de la Apple și ai senzația că sunetul e mai mișto.

Am vorbit și la telefon folosind căștile și nu s-a plâns nimeni că nu m-ar auzi.

Utilizare

Aici e un pic distractiv. Deși pe Amazon ni se povestește cât de mici sunt și cum încap ele în buzunarul de la pantaloni, este o minciunică. Da, acum pe timp de iarnă sunt portabile și cutia o poți pierde prin buzunarul de la geacă, dar la vară va trebui să-mi reactivez gentuța. Da, încap în buzunarul de la telefon dar s-ar putea să fii privit cu interes sau cu un ușor dezgust.

Capacul e destul de frăgiluț și sunt convins că o să cedeze primul.

În plus, cea mai nasoală, dacă schimbi dopurile alea de urechi cu unele mai mici (în cazul meu), cele două căști nu mai stau la încărcat în cutie. Magnetul ăla nu le ține în loc și nu stau așa fix cum stau cele de la Apple. A trebuit să topesc niște silicon și să refac forma din cutia de încărcare ca să stea cum trebuie. Da, am rezolvat problema dar un utilizator obișnuit ar înnebuni.

Ca aspect, nu mai arată ca niște căști cărora le-ai tăiat firul și ți le-ai pus de decor în urechi. Acum arată ca un aparat auditiv negru și urât. Tot datorită acestei forme începe să te doară urechea în diverse locuri, treabă care se rezolvă într-un final după ce le găsești poziția ideală și totul devine reflex.

Au și un LED albastru pe ele care indică funcționarea/încărcarea. Partea nasoală este că dacă le folosești seara ca să adormi cu un audiobook, luminezi scurt tavanul din 3 în 3 secunde. S-ar putea să deranjați somnul celui de lângă voi.

Conectivitate

Principiul de funcționare este destul de simplu. Ambele căști au conectivitate bluetooth dar casca din stânga este master-ul. În sensul că trelefonul transmite către casca din stânga și casca din stânga retransmite către casca din dreapta. Da, se poate folosi doar casca din dreapta dar va trebui să o conectezi separat la telefon (va fi văzută de telefon ca <brand name>-R ).

Și aici e o șmecherie. Dacă scoți de la încărcat casca dreaptă și apucă să se conecteze la telefon, după care casca stângă se conectează și ea, telefonul va avea conectate două device-uri audio și va transmite doar pe un canala sau pe celălat. Trebuie să ai grijă tot timpul să scoți de la încrcat casca stângă. E enervant până îți formezi reflexul.

Poți conecta mai multe device-uri? Da, dar e păcat. Singura varianta prin care se conectează la unul sau la celălalt este norocul sau lipsa unuia. Ba mai mult, poți să ai norocul să se conecteze o cască la unul și una la celălalt și să vezi atunci distracție.

Control

Are controale? Da, are! Are touch la ambele urechi. Și aici e o problemă pentru că trebuie să te porți cu ele ca cu un balon de săpun. Ai atins o dată face play/pause. Ai dat dublu touch? Face redial dacă e în pauză (am sunat-o pe colega mea de vreo 10 ori seara târziu în prima zi de utilizare).

Dacă ai sunet, dublu touch pe dreapta dă next și dublu touch pe stânga dă previous track. Tot dacă ai sunet și ții apăsat pe dreapta dai volumul mai tare și dacă ții pe stânga dai volumul mai încet.

Dacă ai o singură cască în ureche nu mai ai controlul cu schimbatul melodiei sau controlul volumului.

Dacă le scoți din ureche nu dau automat pauză. Nu au senzor de proximitate ca cele de la Apple. Când le pui în cutie la încărcat practic se deconectează și telefonul pune singur pauză. Dar, de exemplu, Xiaomi TV box nu-și dă pauză.

Baterie

De baterie sunt cel mai încântat. Nu am reușit să le descarc oricât de mult am muncit prin curte la curățat frunze sau plimbat printre rafturile de cumpărături.

Ce mi se pare mie că se descarcă mai repede este cutia în care se încarcă. A trebui să o încarc de 3 ori în 10 zile. Pe cea de la Apple o încărcam o dată pe săptămână.

Concluzie

Nu degeaba căștile de la Apple nu sunt cu touch. Nu-ți faci griji că atingi controlul și dai un redial la 12 noaptea.

Nu degeaba căștile de la Apple nu conțin cauciuc și carcasa este făcută să se potrivească la fix.

Nu degeaba capacul de la carcasa de încărcare are o balama solidă de metal. E făcută să reziste în buzunare printre chei. La astea de 50 EUR, dacă le ai în mașină aruncate printr-un cup holder și treci printr-o groapă, sar din lăcaș, se conectează la telefon și îți întrerup audiția în mașină.

Da, sunt niște căști mișto și utilizabile dar sunt ușor enervante și nu foarte portabile. Da, sunt niște căști care o să umple golul până o să apară airpod-urile noi de la Apple. Da, sunt niște căști cu care m-am obișnuit și acum le folosesc cu plăcere dar doar pentru că m-am ambiționat. E o relație love and hate ca la carte dar care va ceda la apariția airpod-urilor.