Știți care e rata de supraviețuire în caz de stop cardiorespirator în București?

6 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Știți? De 4%. Da, doar patru la sută dintre cei care cad secerați pe stradă, în casă sau la birou supraviețuiesc unui stop cardio respirator. De ce? Pentru ca majoritatea celor din jurul lor intră în panică și nu au nici cea mai vagă idee ce să facă. Se pierd cu firea, urlă la operatorul de la 112 că nu vine salvarea și că omul ăla moare din cauza lor, dar nimeni nu se gândește nici o secundă că ar putea să facă ceva pe loc până vine un salvator.

Și știți ce simplu e să salvezi o viață? Știți cât e de simplu să crești acel 4%? Trebuie doar să întreții mecanic un ritm al inimii prin masajul cardiac și să mai suflați aer în plămânii victimei atât. Faceți un mare pas în salvarea omului chiar și până vine echipajul de la ambulanță. Atât. Nimic mai mult. Nimic complicat, nimic laborios…

Știți cu cât scad șansele de supraviețuire la fiecare 1 minut de la instalarea stopului? Cu 10%.

Știți cu cât a crescut numărul cazurilor de resuscitare cu succes, în urma dezvoltării programului Există un erou în fiecare dintre voi? Cu 83%. Deși nu am avut ocazia să salvez nicio viață mă simt mândru că aș putea să fac ceva pentru prietenii mei, familia mea sau pentru oamenii de pe stradă. Mă simt cumva mai sigur pe mine că pot face ceva pentru cineva în caz de ceva grav. Pot să-l țin în viață până vine o ambulanță.

Stiți ce mă îngrozește cel mai mult? Că sunt foarte puțini oameni care ar putea să facă asta pentru mine. Extrem de puțini.

Așa că, dacă îți iubești prietenii și familia și îți pasă de oamenii din jurul tău, eu zic să te duci pe 28 mai 2016 la Arena Națională să înveți ce să faci. Este un curs de prim ajutor organizat de Asociaţia Societatea de Salvare din Bucureşti și de cei mai buni specialiști în domeniu care m-au învățat și pe mine și care salvează zilnic vieți pe bandă rulantă.

Îți poți rezerva un loc folosind formularul de aici.

DSC_0329.JPGCe mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
 • stop cardio-respirator sanse de supravietuire
 • cat traieste omul in stop cardiac
 • dupa stop respirator
 • rata de succes la resuscitari
 • supravietuire dupa intubare
 • timpul im care se poate salva un om de la stop cardiac
Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

14 comentarii

 1. Poate exista si frica de a fi tras la raspundere, in cazul in care executi manevra in mod gresit, si mai rau ii faci victimei dacat sa o ajuti.

  • Mai rau decat moartea?

  • Widesht, daca masajul cardiac nu se face corect, pacientului i se pot rupe oasele pieptului.
   IN america exista niste cazuri in care cei care il resuscitau pe pacient au fostdati in judecata si au pierdut, desi pacientul a supravietuit datorita lor.

  • Una e sa dai in judecata (in SUA poti da in judecata pe oricine pentru orice) alta e sa castigi. AI vreo sursa credibila in acest sens sau te bazezi pe auzite si impresii ?

   In asemenea cazuri, poti reclama si castiga doar daca demonstrezi neglijenta celui care ti-a rupt coastele. Iti recomand sa citesti si despre Good Samaritan laws.

   Chiar si medicilor li se intampla sa rupa coastele pacientilor in timpul resuscitarilor – e un risc cunoscut, si depinde de caracteristicile fizice ale pacientilor (de ex. un batran se rupe mai usor decat un adult tanar)

 2. Ar trebui organizate astfel de cursuri si in alte orase. Si nu doar in cele de importanta regionala! (Reșița)

 3. Este foarte buna initiativa!!!
  Sa vedem cati vor fii interesati??
  Un amanunt important!
  In caz de stop cardio-respirator trebuie pornita inima si apoi mentinuta activitatea cu masaj cardiac si respiratie gura la gura! Pornirea se face prin SOC cu defibrilator sau direct un PUMN in PIEPT cu riscul ruperii „oaselor” !!!
  Deci, invatati CORECT!!
  NU SALVATI PE NIMENI daca nu faceti ce trebuie si CORECT!!!
  Nu mai injurati DOCTORII ! ca sunt f.f. putini cei care se pierd pe drum si nu mai stiu sa dea primul ajutor!
  Ar trebuii si in Romania ca si in multe alte tari, sa nu intri la Medicina fara curs de Prim Ajutor si tot personalul medical sa organizeze periodic exercitiu de prim ajutor!!!

  • iulia draga, cordul se porneste DOAR prin masaj cardiac si medicatie. Socul si lovitura precordiala se aplica in caz de fibrilatie ventruculara sau tahicardie ventriculara, iar daca e pornita inima nu mai efectuezi masaj, ca poate ii agravezi starea. deci, INVATA CORECT !

  • Da,în primul rând ar trebui asistenți si dr să învețe.Ieri tatăl meu a început să horcăit să respire greoi.Nepoata la curățat cu un șervețele in gura,până la sosirea ambulanțe.A cerut salvare cu dr si aparat de aspirat.A sosit o salvare fără dr si fara aparat de aspirat.A sosit a doua salvare cu dr,pt a decide dacă il transportă la spital. L-au intubat,un hectar si dupa cca 20 min,au plecat către spital cu a doua salvare.La spital l-au preluat si intubat,dar tensiunea era 7,saturată nu mai creștea.Doctorita ne-a anunțat că fiind bolnav de cancer să nu ne asteptam la minuni. Nu ne-am așteptat,doar ne rugam.Rugaciuni deșarte.La 16.30 dupa 5 ore de intubat,au constatat decesul.Intrebarea mea este,de ce dupa ce ceri un dr si aparat de intubat,pt ca din cele relatate,un cadru medical in mare parte trebuie să își dea seama ,măcar puțin,ce are pacientul,cand ceri o salvare cu oxigen,aparat de aspirat,mentionez ca e bolnav de cancer,ajunge la tine,o simplă salvare care nu are aia,nu are aia.Ca să mai vină o salvare si in total de la 2 salvări să ai 8 asistenți,dr si șoferi.Tot mai puțin cred in medicina românească.

 4. De fapt 4% este rata de reușită pentru totalul de resuscitări. Cazurile în care nu se face resuscitare nu se numără.
  Da, un masaj cardiac corect cam rupe coastele. Forța cu care apeși variază de la pacient la pacient, iar ca să obții deplasarea corectă a sternului trebuie să apeși din ce în ce mai tare, până obții cca 5cm, și cel mai bun semn că ai ajuns la forța necesară, este când coastele fac poc. Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să-i rupi coastele. Mergeți la curs! Măcar pentru familie și cunoscuți.

 5. Intradevar sunt lipsiti de un minim de educatie in acest sens. Sunt cursuri gratuite? Ca peste tot am vazut ca sunt cu plata.

 6. This site can’t be reached

  The webpage at https://www.recordpentruviata.ro/rezerva-ti-loc/ might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
  ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED

 7. O initiativa foarte buna.Dar sunt curios cati ar interveni sau mai bine zis daca ar interveni( la o persoana necunoscuta pe strada).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.