Știți? De 4%. Da, doar patru la sută dintre cei care cad secerați pe stradă, în casă sau la birou supraviețuiesc unui stop cardio respirator. De ce? Pentru ca majoritatea celor din jurul lor intră în panică și nu au nici cea mai vagă idee ce să facă. Se pierd cu firea, urlă la operatorul de la 112 că nu vine salvarea și că omul ăla moare din cauza lor, dar nimeni nu se gândește nici o secundă că ar putea să facă ceva pe loc până vine un salvator.

Și știți ce simplu e să salvezi o viață? Știți cât e de simplu să crești acel 4%? Trebuie doar să întreții mecanic un ritm al inimii prin masajul cardiac și să mai suflați aer în plămânii victimei atât. Faceți un mare pas în salvarea omului chiar și până vine echipajul de la ambulanță. Atât. Nimic mai mult. Nimic complicat, nimic laborios…

Știți cu cât scad șansele de supraviețuire la fiecare 1 minut de la instalarea stopului? Cu 10%.

Știți cu cât a crescut numărul cazurilor de resuscitare cu succes, în urma dezvoltării programului Există un erou în fiecare dintre voi? Cu 83%. Deși nu am avut ocazia să salvez nicio viață mă simt mândru că aș putea să fac ceva pentru prietenii mei, familia mea sau pentru oamenii de pe stradă. Mă simt cumva mai sigur pe mine că pot face ceva pentru cineva în caz de ceva grav. Pot să-l țin în viață până vine o ambulanță.

Stiți ce mă îngrozește cel mai mult? Că sunt foarte puțini oameni care ar putea să facă asta pentru mine. Extrem de puțini.

Așa că, dacă îți iubești prietenii și familia și îți pasă de oamenii din jurul tău, eu zic să te duci pe 28 mai 2016 la Arena Națională să înveți ce să faci. Este un curs de prim ajutor organizat de Asociaţia Societatea de Salvare din Bucureşti și de cei mai buni specialiști în domeniu care m-au învățat și pe mine și care salvează zilnic vieți pe bandă rulantă.

Îți poți rezerva un loc folosind formularul de aici.

DSC_0329.JPGCe mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • stop cardio-respirator sanse de supravietuire