Pentru că ne plângem (inclusiv eu) de anumite servicii de curierat din România și suntem nemuțumiți când nu ne sună sau nu livrează sau pierd coletul sau nu răspund la telefon, mi-am rugat prietenii care îți desfășoara viața în țările văzute de noi ca mai civilizate să ne povestească aventurile lor cu curierii.

Astăzi episodul 1 – o scurtă introducere în sistemul Belgian de curierat (aventuri included)

Viața de client de online shopping în Belgia e grea, frate. Să vezi de ce (experiența personală la inceput și apoi povesti de la colegi).
În primu’ și cel mai important rând, în Belgia CURIERII NU TE SUNĂ!!! Nu există să primești telefon în care să iți zică băiatu’ că vine in 5’. În primu’ rând, corolar în Belgia nu există plata ramburs. Mie mi-e clar că plata ramburs este cea mai jmecheră metodă de plată pentru client… vanzatoru’ trebe sa facă pe dracu’ ghem ca să se asigure că ajunge coletu’ la destinatar. N-ai opțiunea de ramburs, ai plătit deja? Păi să vezi ce urmează…

(Paranteză: în Belgia există numeroase firme de curierat, în general Poste, atât locale cât si din țările vecine si prietene: NL și DE. Doar că la ei concurența este ințeleasă în sensul de ‘cine poate să ofere cele mai jalnice servicii. închidem Paranteza)

Așa, deci ce urmează?

Unu: bpost – poșta belgiană. Acum 3 ani mă rugam de Amazon să nu îmi mai trimită colete cu ei. Acum mă rog de ei să imi trimită NUMAI cu bpost. Calitatea serviciilor e aceeași, doar că între timp i-am cunoscut pe ceilalți. Ce face bpost: îți oferă posibilitatea livrării la un punct de colectare dacă nu ești acasă – îți lasă un aviz și îți zic când poți să găsești coletul. Doar că, uneori te trezești direct cu avizul, deși ai fost acasă. Alteori, mergi să ridici coletul a doua zi, dar ei nu l-au trimis încă (deși pe aviz zice ‘de mâine’). Alteori, iți lasa coletul la restaurantul de la parter, deși tu ai specificat ca opțiunea când nu ești acasă este exclusiv la punctul de colectare. Alteori, îți lasă coletul la intrarea în bloc, sub cutia poștală!!! Dacă vecinii sunt interesați, îl pot lua. O singură dată am găsit pachetul gol, cu conținutul furat. Ok, se mai întâmpla. Exista package tracker și chiar si un numar de servicii clienți. Nota 7 (7 de belgia)

Doi: DHL. Curierii care nu sunt acceptați la bpost pe motiv de imbecilitate, sunt primiți cu brațele deschise la DHL. Nu îmi amintesc să fi primit vreodată vreun pachet de la DHL direct, părerea mea e că trece un băiat care lasă niște avize în cutia poștală, completate de mână, uneori ilizibil. Am un cont în care am specificat un punct de colectare; ‘și ce dacă’ zice șoferul, eu am drum în altă parte. Asadar, la noroc, pachetul poate fi la orice punct dhl din cartier (să zicem la 15-20’ walking distance). Nota 6

Trei:PostNL. Scursurile de la DHL ajung să lucreze la postNL. Nu doar la curieri, ci la orice. Nu există telefon de client, iar pachetul în aplicația de tracking este mereu ‘in transit’. Nu am decât cuvinte mizerabile despre serviciile lor (deși aparent în zona flamandă a Belgiei sunt foarte apreciați). Io am doar povești normale, de pachete întârziate, dar Andra are unele fabuloase. Nota: m..e


Norocu’ nostru e că în general cumpărăm de pe Amazon, care rambursează imediat fără să comenteze, dacă reclami ceva. Ce mă irită e că am Prime, și Amazon nu face nimic ca să se asigure că iși poate îndeplini promisiunile de Prime. La urma urmelor, când zici ‘livrare garantată în 24 ore’ te referi și la transport…


Povestile colegilor:

O dată a venit să îi lase lui Pedro un colet pentru un vecin care stătea două case mai încolo. Când Pedro a refuzat (nu îl știa deloc pe beneficiar) curierul a devenit agresiv. Altu’ a comandat un ipad pe care ‘l-au livrat’ la cineva de pe stradă, la un număr și o persoana care nici nu existau. Cu tot cu semnatură de primire! Am comandat un pachet la Paris la Ionuț care ‘a fost livrat’ dar ei nu l-au văzut.


Oricum, Andra are niste aventuri…

Urmează episodul 2 de la Andra. Încerc să-mi conving și prietenii de la Paris și Londra să scrie și ei câteva rânduri ca să acoperim o arie cât mai largă.