Mi le-am cumpărat prin octombrie în urma incidentului cu autorul moral care nu există. Dacă tot aveam nevoie de un nou set de anvelope de vară și alea de iarnă le aruncasem pentru că erau prea bătrâne pentru mine, am aplecat urechea la un amic de-al meu și am investit în 4 anvelope Michelin Crossclimate.

Acum, Crosclimate-urile astea sunt promovate ca niște anvelope care sunt mai șmechere decât niște all-season și sunt proiectate pentru zone unde poți să treci de la soare, la ploaie, la ninsoare într-un drum de o zi sau de la o zi la alta.

Am stat până astăzi să scriu review-ul pentru că am vrut neapărat să le folosesc și pe zăpadă în adevăratul sens al cuvântului. Ba chiar am deszăpezit o mașină care era parcată în fața lu’ Subaru ca să-l scot la joacă după ce l-am deszăpezit și pe el.

Acum, experiența mea cu anvelope este destul de vastă. Am condus și cu all-season în toate condițiile, am condus și cu anvelope de iarnă pe timp de vară, am condus și cu caucicuri de vară pe timp de iarnă o parodie d-aia americană cu mulți cai cu tracțiune pe spate în luna mai în California (nu ca să mă laud dar ca să nu ziceți că am încălcat legea) și am condus cu AT-uri în toate condițiile posibile.

Să le luăm pe rând

Uscat. Se comportă fix ca niște cauciucuri de vară. Și la accelerare și la frânare și nu sunt zgomotoase ca alea de iarnă. Rezistă foarte bine în viraje strânse și n-au nicio legătură cu alea de iarnă sau alea all-season cu care am circulat și cu care e foarte ușor să faci un dri… să derapezi pe timp de vară. Comportamentul este același și în caz că e frig sau cald afară.

Ploaie. Desenul anvelopelor le permite să arunce apa în lateral. Nu am avut probleme de aderență sau de aquaplanare. Singura chestiune pe care am remarcat-o este că sunt un pic mai zgomotoase la frânare pe timp de ploaie decât unele clasice de vară.

Iarnă de la noi din ultima vreme. Aderență cât cuprinde. Și pe uscat și pe ploaie și pe fleșcăială și pe zăpadă proaspătă care stă să topească și pe polei. Nu am observat nicio diferență față de niște cauciucuri de iarnă dedicate și bune. Ba chiar mi s-a părut că pe fleșcăială obișnuită, datorită desenului, se comportă muuult mai bine decât orice altă combinație de anvelopă.

Zăpadă din aia adevărată. Am ieșit prin București să le testez pe codul portocaliu care a băgat spaima-n primărie. Am mers pe străduțe prin nămeți, pe zăpadă bătătorită, pe zăpadă înghețată și pe zăpadă proaspătă cu zăpadă înghețată pe dedesubt (și un pic la Carrefour în parcare, nu ca să mă distrez ci ca să testez anvelopele!). Pe scurt: geniale! În toate cazurile mai puțin pe zăpadă cu gheață dedesubt. Acolo am avut probleme în curbe când aderența laterală, datorită desenului de pe anvelopă, este mai slabă. În rest sunt niște minunății bestiale pe timp de iarnă.

În continuare sunt foarte mulțumit de achiziția făcută. Pe lângă că sunt foarte bune pentru un condus normal pe șoselele patriei, nu mă mai chinui cu schimbatul lor de două ori pe an și nici nu mai am nevoie de spațiu de depozitare. Da, nu sunt anvelope de circuit dar sunt niște anvelope pe care le poți ține în permanență pe mașină și care nu au nicio legătură cu standardul all-season pe care l-am văzut până acum pe piață, care-s jumătate de vară și jumătate de iarnă. Diferența este una mare, în bine și palpabilă. Simți că ești ok cu ele indiferent ce zice blonda de la meteo ca va fi mâine pe străzi..

Și pentru că știu că aveți această întrebare pe limbă, m-am interesat la Michelin cam câți kilometri te poți da cu Crossclimate-urile până se uzează și răspunsul este: peste 50.000 km.

Vă zic, nu există ceva mai comod pe lumea asta. Și ideea de a nu mai sta la coadă de două ori pe an pentru mare schimbare de anvelope pe mine mă umple de bucurie și relaxare. Și am văzut nenumărate mașini în oraș cu crossclimate-uri, am început să le recunosc după desen.

Prețurile încep de la 375 lei pe anvelopă [link afiliat] și variază în funcție de dimensiuni. Și da, au în titlu faptul că au marcaj M+S dar nu pentru că e o șmecherie care să păcălească legea ci pentru că într-adevăr au M+S pe ele pentru că sunt și de iarnă și mai ales pentru că asta este prima întrebare a cumpărătorului care ar vrea să știe că totul e ok.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • anvelope all season michelin pareri
  • Review-uri anvelope m s