Patru roman se scrie IIII !

14 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Acum câteva săptămâni am văzut la cineva ceasul de mai jos:

Am zis că: „ce chinezărie, nici nu știu să scrie corect cifrele romane!” 🙂

Acum câteva zile constat că am în casă (de 4 ani 🙂 ) un ceas care folosește tot cifre romane. Și surpriză! Patru este scris tot cu patru „I”.

Eu la școală am învățat, n-am învățat dar atâta lucru am reținut: patru se scrie IV. Așa a zis doamna învățătoare atunci înseamnă că așa e.

Am făcut un mic studiu de 1.5 secunde pe google și m-am lămurit. Se pare că este o tradiție. Se pare că așa este classy.

Cică Louis XIV, rege al Franței într-o perioadă de mult trecută a comandat un ceas. Meșterul i l-a adus scris corect cu ora patru sub formă de IV. Regele s-a enervat, a făcut scandal și deși i s-a explicat că așa e corect (că doar scrie și-n denumirea lui oficială 🙂 ) a zis că vrea ca ora patru să fie scrisă cu patru „I”.

– Dar preaslăvite rege așa se scrie patru.
– Nu-i adevărat! Îți tai capul! Nemernicule! Cum îndrăznești!
– Dar uitați-vă pe tron. Este sculptat acolo Louis XIV.
– Am zis patru IIII! Și dispari de aici. Să fie gata până mâine că de nu acolo unde-ți sunt picioarele acolo îți va sta și capul!

Și așa a rămas tradiția. 🙂 Deci nu e vorba de chinezării. Este vorba doar de ceva de înaltă clasă. A zis un rege? A zis! Înseamnă că așa e!Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
 • ceasuri cu nr romane
Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

13 comentarii

 1. ehhh, unii dadeau vina pe minunile din Caracal: http://sameurl.com/Rtodb

 2. si eu mi-am luat un ceas din SUA care era la reducere de la 900 si ceva de dolari, iar cand am vazut ca patru roman e scris IIII, am zis ca-s un fraier ca am dat banii pe o chinezarie :)), un fake reusit, dar un fake

 3. Daca ar fi facut Basescu scandalul asta, aveau iRealitatea si Antena3 subiect de tratat pe cel putin 4 ani… 🙂

 4. majoritatea ceasurilor de pe turnurile bisericilor sunt cu IIII deci s-a cam incetatenit chestia asta…

 5. Ambele variante sunt corecte. 🙂 La inceput s-a folosit IIII si ulterior s-a trecut pe IV, dar fără să anuleze și prima variantă.

 6. In multe gari am vazut acest IIII (normal, prima data am vazut „minunea” din Caracal, cum zice icsulescu 🙂 )

 7. Si atunci doisprezece se scrie IIIIIIIIIIII. Este si mai trendy !

 8. Hotararea de a scrie 4 roman asa se datoreaza ideii de nu confunda 6 (VI) cu 4 (IV) pe ceasuri. Pentru ca ambele sunt scrise rasturnat (a se vedea in pozele de mai sus), multi ar confunda IV cu VI. De aceea ceasornicarii au ales aceasta varianta.

 9. Bunicul meu a fost ceasornicar si toate pendulele care veneau la reparat avea ora 4 reprezentata IIII. Cel putin pana prin 2002 cam asa a fost. Dupa aceea nu mai stiu.

 10. ce chestie, chiar nu stiam… 🙂 am mai descoperit ceva… Salut Bogdan!

 11. Scuze, ma gandeam la un prieten bun cand am scris. Salut Razvan ! poti sa editezi mesajul, iar in loc de B. sa pui R. Stima!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.