Serios. Chiar dacă știi că prietenii tăi se protejează cel puțin la fel de bine ca tine, există riscul ca cineva din viața lor, un coleg, o tăntică de la raftul de brânzeturi sau chiar un dac liber în autobuz să-i fi dat corona fără să știe.

E ca atunci când porți centura de siguranță pe bancheta din spate. Nu, nu-l jignești pe șofer cu această acțiune a ta. Nu îi transmiți prietenului tău că e un șofer prost. Te ferești de ceilalți o mie de șoferi care o să se învârtă în jurul vostru pe care nu-i cunoști și pentru care nu poți garanta.

Așa și cu prietenii tăi, dacă porți mască de față cu ei este pentru că te ferești de alte ramificații din viața lor care s-ar putea să ajungă să vă transmită vouă virusul.

Și este valabil și invers, porți masca ca să-ți protejezi prietenii. Poate că paznicul de la poarta supermarketului care ți-a luat temperatura și poartă masca cu nasul pe afară ți-a dat ție niște viruși. Nu ai vrea să-ți îmbolnăvești prietenii, nu?

Tu porți mască pentru a-ți proteja prietenii și pentru a te proteja de anturajul lor pe care nici ei nu-l pot controla.

Am văzut o ușoară reticență atunci când oameni apropiați sau care lucrează împreună au tendința să nu poarte mască din motive de a nu jigni pe celălalt. Nimeni nu jignește pe nimeni și nimeni nu râde de nimeni dacă poartă mască. Practic este o dovadă de afecțiune prin faptul că ai grijă de sănătatea celor din jur.

Masca este o barieră între prietenul tău, prietena ta, colegul tău, colega ta și ramificațiile de interacțiuni pe care le-ai avut tu la rândul tău în ultimele 10 zile.

Porți mască pentru că-ți pasă, nu pentru că nu ai încredere în interlocutorul tău. Porți mască să te protejezi și să-i protejezi pe cei apropiați. Nu jignești pe nimeni și nu e cazul să fie un subiect de miștouri.