Doar pentru că e flip și e cool să răspunzi cu un flip? Recunosc că de multă vreme cochetez cu ideea de a-mi cumpăra un telefon pentru a-l folosi ca telefon și să nu mă mai țin conectat de ecranul ăla super șmecher căruia, din motive istorice, îi spunem tot telefon.

Pe de o parte mă tentează mult să mă deconectez dar aveam totuși o problemă de comunicare cu prietenii. Orice model de flip phone de pe piață, pe lângă că este ușor învechit, sistemul de operare proprietar nu permite whatsapp și aici aveam o problemă.

Pe de altă parte, noul Nokia 2720 are în specificații 4G și zice că vine cu Facebook și Whatsapp preinstalat deși are la bază KaiOS. Ceea ce mi-ar rezolva mie problema de ținut legătura cu prietenii. Să zicem că aplicația de Facebook pot s-o ignor și asta este (am ajuns la performanța de a folosi Facebook doar când sunt pe Laptop și am eliminat browsing-ul în gol de pe telefon din viața mea).

Pe de altă parte folosesc Waze destul de intens și aici ar fi o problemă pentru că nu există pentru KaiOS. Din ce văd eu, există printre aplicațiile instalabile pe KaiOS și Google Maps. Poate o să apelez la această variantă deși cred că e cam ciudat să pui un flip phone într-un suport pe bordul mașinii.

Pe de altă parte mai e și problema tastaturii. Telefonul nu are ecran cu touch (desigur) și singura variantă de a scrie este celebrul T9. Problema este că nu am reușit să găsesc informații despre dacă Nokia 2720 suport T9 predictiv în limba română și să povestești pe Whatsapp cu prietenii va deveni un coșmar. Bine, poate asta ne-ar forța un pic să revenim la comunicarea clasică, pe voce, mult mai personală și ne-ar transforma din nou din niște utilizatori de terminale în oameni care comunică cu adevărat.

Pe de altă parte ascult foarte mult audiobook-uri de pe Audible, iar aplicație de la Audible pentru KaiOS nu există. Ar mai fi varianta player-ului din browser (da are și browser de net) dar nu știu dacă va funcționa în background.

Pe de altă parte are o baterie de nu trebuie să-l încarci cu săptmânile, e un telefon care te va face să te-ntorci la viața ta reală din jurul tău și care te mai scoate din iureșul digital.

Pe de altă parte mai e verianta să stau cu iPhone Xs-ul în geantă și să-l folosesc la nevoie ca pe o tabletă când vreau să prelucrez o poză, să pozez ceva, să montez un film sau orice care necesită tehnologie de vârf și un ecran decent. În plus Nokia 2720 ăsta nou știe să facă și share de conexiune de date deci n-o să am nevoie de încă un sim.

Numa’ probleme, numa’ năcazuri vorba lu’ Exarhu.

Pe de altă parte să răspunzi la Telefon făcând flip cu un singur deget este super cool. Este ceva ce trebuie să trăiești și să folosești măcar o dată-n viață. 🙂 Să te uiți la ecranul exterior să vezi cine te sună și să răspunzi cu acea mișcare studiată, rapidă și cu acel stil preocupat și concentrat este tot ce poți să-ți dorești să faci cu un telefon. O să-ți dorești să-ți sune telefonul când ieși în oraș. O să-ți dorești să fii cool în timp ce te vei concentra atenția către prietenii tăi de lângă tine ignorând din ce în ce mai mult valul de informații (nu neapărat utile) care ne invadează nouă viețile și de care creierașul nostru ne spune că avem nevoie ca de aer. Și satisfacția de a închide un apel cu un poc de clapetă este maximă. Ai pus punct, ai închis clapeta, ai încheiat comunicarea cu cei de la distanță și ai revenit la lumea din jurul tău.

Pe de altă parte va costa vreo 100 EUR și e destul de ieftin încât să mă gândesc să fac un experiment când va apărea pe piața din România (prin octombrie cred). Revin cu detalii dacă va fi cazul. Downshifting-ul va fi un nou trend în curând… garantat.