Da, am făcut o obsesie. Mai ales de când m-am lăsat de fumat. Vreau aer curat. Și ar trebui să vrem aer curat așa cum vrem și mâncare sănătoasă. Așa cum mâncarea poate să ne afecteze organismul așa și aerul pe care îl respirăm este o cale de a transfera în organism diverse chestiuni nocive.
Primul filtru: pentru dormitoare
Distracția a început cu un filtru de la Philips la recomandarea medicilor pentru cel mic în momentul în care am descoperit ceva probleme ușoare de respirație și o predispoziție la diverse afecțiuni respiratorii. Nimic grav, ceva relativ normal la vârsta lui și ușor de tratat.
Am plasat filtrul pe holul dintre cele două dormitoare. Acum nu știu dacă s-a schimbat ceva pentru că în general dorm când acest filtru acționează. Ce am observat totuși este că se depune mai puțin praf pe mobilă și nu se mai văd particulele alea suspendate în aer în razele soarelui care pătrunde la anumite ore prin fereastră. Practic nu mai respirăm praf.
Aparatul detectează automat nivelul de poluare și crește sau scade intensitatea ventilației în funcție de asta. De exemplu, când copiii aleargă pe lângă el și le zboara praf de pe haine sau de pe podea, aparatul detectează imediat și începe să sugă aer la capacitate maximă pentru a-l purifica.
Filtrul este unul hibrid în sensul că are și un rezervor de apă pentru umidificare. Rezervor care se termină în juma’ de noapte și nu este tocmai la îndemână de alimentat.
Se găsește la Philips pe site (1885 lei) sau la eMAG (1579 lei).
Al doilea filtru: pentru mașină
Am zis să păstrez tradiția și l-am luat tot de la Philips. L-am văzut întâmplător pe un blog internațional și mi s-a aprins beculețul. De ce? Pentru că mare parte din viață ne-o petrecem în mașină și aerul nu este unul chiar proaspăt de munte.
Și bine am făcut. Funcționează pe același principiu ca și cel folosit la dormitoare. Are un senzor, detectează nivelul de poluare și mărește nivelul de ventilație în funcție de ce măsoară.
Ce am observat este că nu mai am atât de mult praf pe bord, aerul din mașină nu mai are niciun iz și orice miros de mâncare dispare în 10 minute ca și când n-ar fi trecut niciun mcdonald’s prin mașină… niciodată.
Aparatul reacționează și la mirosurile venite de afară. Am avut la un moment dat un BMW X3 în față, fără tobă de eșapament dar cu număr de Bulgaria. Cum să vă spun, BMW-ul îl vedeam vag după o perdea de fum neagră. Până să-mi dau seama că trebuie să pun pe reciclare, mirosul ne-a învăluit în habitaclu. Filtrul a luat-o razna. Nivelul de poluare standard, după ce curăță aerul e undeva pe la 1 maxim 2. Când a pătruns fumul de la mașina din față, nivelul a ajuns la 190. Surpriza a fost că în câteva secunde jucăria care și-a ambalat ventilatorul la maxim a curățat aerul și nu am mai simțit nimic. Pare că funcționează. De exemplu, cînd intră copiii în mașină, în spate, de la praful de pe hainele lor, nivelul crește instantaneu la 20-30 și jucăria îl curăță în 30 de secunde. Practic înghite praf și noxe pentru tine.
Aerul în mașină este curat. Nu proaspăt cu miros de râu de munte și flori de liliac. Curat simplu. Îl simți în nări și în faptul că nu se mai înfundă nasul după o călătorie lungă. Și da, se simte și la călătoriile lungi când dispare senzația aia de aer închis în mașină.
Are sistem de prindere pentru tetieră sau un adaptor pentru cup holder să-l pui în cotieră între copii de exemplu.
Din păcate, după cum spuneam, se găsește de cumpărat doar pe Amazon UK (177 lire) și cu opțiunea de livrare rapidă.
Al treilea și ultimul filtru: la birou
E de birou în sensul că l-am instalat eu la birou. Dar poate fi folosit de casă, nu e ceva special de birou. E ca și cel pe care îl avem în zona dormitoarelor doar că nu are și umidificarea care s-a dovedit oricum inutilă.
La birou s-a simțit că respirăm alt aer după o juma’ de zi. Avem tot felul de cartoane, ambalaje, gadget-uri care au un miros specific (nu urât), miros care a dispărut. Se simte, ca și în cazul mașinii că respiri aer curat. Nu te mai întâmpină niciun iz care să-ți lovească nările. Simți cumva că poți respira adânc cu încredere. E foarte mișto.
Se găsește la Philips pe site (1736 lei) pe site și la eMAG (1829 lei).
Concluzie
Da, sunt niște costuri relativ mari. Dar investim cumva în sănătatea noastră. După ce le-am folosit o perioadă lungă de timp simt cum curăță aerul pe care îl respir. Nu știu dacă o să-mi prelungească viața dar promit că revin cu amănunte dacă acest blog va mai exista peste 50 de ani. 🙂
Am ales Philips pentru că primul aparat a fost Philips și s-a dovedit că funcționează foarte bine și filtrele chiar curăță aerul respirat. N-am vrut să experimentez altceva.
Cred ca cel mai bun filtru este pentru masina. Chiar daca si in imobile exista foarte mult praf, tot in masina ti-o iei cel mai rau. Nu mai zic daca iti intra ceva pe caile sistemului de ventilatie. Dar in casa nu stiu… pare cam mic aparatul pentru un asemenea task.
Cica acopera o suprafata de pana la 75 mp. Ala de casa.
Razvan, intrebare de om lenes ca sigur gasesc si cu sf. Google. Filtrele alea de unde le iei si cat de des trebe schimbate?
Mersi.
Ei in documentatie zic ca ma anunta aparatul cand trebuie schimbat de tot. Pana acum, in 9 luni, m-a anuntat doar ca trebuie sa-l curat de praf.
Caut si revin cu durata medie.
Ideea pentru cel de masina e buna, insa pana ajunge aerul poluat sa fie tras de el, inspiri si tu ceva.
Da, ai dreptate. N-are sens. Zic sa nu ne mai punem deloc.
Nuu am zis ca nu are sens, am zis ca nu este foarte eficient, fiind amplasat pe scaunul din spate. Fumul intra prin grila de ventilatie iar soferul si pasagerul din dreapta sunt primii la care ajunge. Crede-ma ca si eu caut solutii pentru aerul din masina, dar nu pentru mirosul de MC sau mai stiu eu ce, ci pentru fumul de la gunoaiele din trafic.
Sunt curios daca are cineva modelul asta de la Dyson care mi-a aparut in reclame pe fb si pare destul de interesant, pe langa faptul ca purifica aerul are si functie de racire + incalzire: https://www.dysonromania.ro/pret~9~dyson-hp00-pure-hot-cool-jet-focus
Uite de asta devii bloggerul meu preferat. Pentru ca postezi chestii utile si cu opinii obiective. Multumesc.
Sunt interesat si eu de ele, de cand locuitul cu pisici m-a facut sa am o oarecare disperare din cauza blanii, a particulelor fine din aer si implicit a aerului respirat. Un roomba care trece zilnic prin casa ajuta la calmarea mea, dar am avut intotdeauna un feeling ca ar merge un aparat gen aer conditionat pentru a filtra si aerul.
Sunt si eu interesat de ce a intrebat Raluca. In principiu, cat costa mentenanta aparatului ?
Cum? Nu ma citesti pentru lifestyle-ul meu boem? Pentru happening-urile la care particip seara de seara? Pentru selfie-urile mele pline de pasiune? Pentru viata plina de provocari pe care o traiesc prin cluburi?
Revin cu mentenanta. Vreau sa vad care e durata medie si unde gasesc filtrele mai convenabil.
+1 cu precizarea ca imi pare rau ca nu ai timp sa scrii mai des, dar in final ne multumim cu putin si bun, decat cu mult si prost 🙂
Salut,
Am o intrebare referitoare la modul de amplasare: se poate amplasa si la inaltime? Am vazut ca in toate clipurile/pozele el este amplasat pe podea.
Anticipez ca raspunsul ar fi nu, dar am nevoide si de o confirmare din partea unui utilizator.
Nu are un sistem de prindere de perete dar cred ca poti sa-l pui pe o masa sau ceva asemanator. Nu e foarte greu.
M-ai convins si l-am comandat pe ala de masina (cu un filtru de rezerva am bagat ca ma astept sa fie nevoie de inlocuire la maxim 6luni de oras). Daca ma simt acolo bine o sa-mi cumpar si Philips.
Vezi ca esti influencer 😉
Astept cu nerabdare episodul 2: filtrul pentru oamenii care merg pe jos sau pe bicicleta. Am dimineti in care nu pot sa respir de la poluare, si merg doar 200m pana la metrou.
Am investigat candva niste masti dar reviewurile erau impartite…
dar, cum? in alta tara? se poate asa ceva? sau ne referim la tara noastra? ca atunci oricum nu mai conteaza prea mult 😉
Salut,
Cat de eficient este filtrul Philips pentru a elimina praful din locuinta? Ai sesizat o imbunatire semnificativa dupa ce ai inceput sa-l folosesti?
“… ar trebui să vrem aer curat așa cum vrem și mâncare sănătoasă.” Shock! Vin cu pestele si cu broccoliiii. Ce sa mai aduc? Varza de Bruxelles proaspata, de la mama ei?
Cu accent pe “ar trebui”
Salut Razvan! Datorita articolului tau, produsul nostru pentru casa e pe drum 🙂
Mai ai ceva feedback, mai ales in legatura cu filtrele? Sa inteleg ca e 9m+ si inca nu ai schimbat nimic? 😀
Multumesc pentru ajutor.
Cum mai tin filtrele?
Si eu ma uit dupa o achizitie similara si fac cercetari 🙂
Le curat o data pe luna și ma îngrozesc de fiecare data de ce găsesc acolo.
Pai la ce interval recomanda Philips sa se schimbe ? E ok doar cu un curatat ?
La doi ani. Te anunță aparatul oricum când trebuie curățate și când trebuie schimbate
Banuiesc ca ambele modele prezentate de tine te anunta. Eu oscilam intre Philps cu umidificator, AirVax si culmea chiar un Xiaomi care e ok in teste.
Am apartamentul mai ciudat si as putea sa optimizez mai bine cu 2 modele de capacitate mai mica de aprox ~40 mp fata de unul mare de 80-90.
Am comandat si eu azi de la emag modelul 2887 la 1371 ron. Multumesc pt review.
Am comandat si eu un 2887 si parca as lua un 4080. De ce ai scris ca functia de umidifacere e inutila? Nu reuseste sa ridice umiditatea aerului?
E rezervorul mic și trebuie sa pui apa zilnic. Practic nici nu apuca sa umezeasca aerul.
mersi pentru raspuns