Da, am făcut o obsesie. Mai ales de când m-am lăsat de fumat. Vreau aer curat. Și ar trebui să vrem aer curat așa cum vrem și mâncare sănătoasă. Așa cum mâncarea poate să ne afecteze organismul așa și aerul pe care îl respirăm este o cale de a transfera în organism diverse chestiuni nocive.

Primul filtru: pentru dormitoare

Distracția a început cu un filtru de la Philips la recomandarea medicilor pentru cel mic în momentul în care am descoperit ceva probleme ușoare de respirație și o predispoziție la diverse afecțiuni respiratorii. Nimic grav, ceva relativ normal la vârsta lui și ușor de tratat.

Am plasat filtrul pe holul dintre cele două dormitoare. Acum nu știu dacă s-a schimbat ceva pentru că în general dorm când acest filtru acționează. Ce am observat totuși este că se depune mai puțin praf pe mobilă și nu se mai văd particulele alea suspendate în aer în razele soarelui care pătrunde la anumite ore prin fereastră. Practic nu mai respirăm praf.

Aparatul detectează automat nivelul de poluare și crește sau scade intensitatea ventilației în funcție de asta. De exemplu, când copiii aleargă pe lângă el și le zboara praf de pe haine sau de pe podea, aparatul detectează imediat și începe să sugă aer la capacitate maximă pentru a-l purifica.

Filtrul este unul hibrid în sensul că are și un rezervor de apă pentru umidificare. Rezervor care se termină în juma’ de noapte și nu este tocmai la îndemână de alimentat.

Se găsește la Philips pe site (1885 lei) sau la eMAG (1579 lei).

Al doilea filtru: pentru mașină

Am zis să păstrez tradiția și l-am luat tot de la Philips. L-am văzut întâmplător pe un blog internațional și mi s-a aprins beculețul. De ce? Pentru că mare parte din viață ne-o petrecem în mașină și aerul nu este unul chiar proaspăt de munte.

Și bine am făcut. Funcționează pe același principiu ca și cel folosit la dormitoare. Are un senzor, detectează nivelul de poluare și mărește nivelul de ventilație în funcție de ce măsoară.

Ce am observat este că nu mai am atât de mult praf pe bord, aerul din mașină nu mai are niciun iz și orice miros de mâncare dispare în 10 minute ca și când n-ar fi trecut niciun mcdonald’s prin mașină… niciodată.

Aparatul reacționează și la mirosurile venite de afară. Am avut la un moment dat un BMW X3 în față, fără tobă de eșapament dar cu număr de Bulgaria. Cum să vă spun, BMW-ul îl vedeam vag după o perdea de fum neagră. Până să-mi dau seama că trebuie să pun pe reciclare, mirosul ne-a învăluit în habitaclu. Filtrul a luat-o razna. Nivelul de poluare standard, după ce curăță aerul e undeva pe la 1 maxim 2. Când a pătruns fumul de la mașina din față, nivelul a ajuns la 190. Surpriza a fost că în câteva secunde jucăria care și-a ambalat ventilatorul la maxim a curățat aerul și nu am mai simțit nimic. Pare că funcționează. De exemplu, cînd intră copiii în mașină, în spate, de la praful de pe hainele lor, nivelul crește instantaneu la 20-30 și jucăria îl curăță în 30 de secunde. Practic înghite praf și noxe pentru tine.

Aerul în mașină este curat. Nu proaspăt cu miros de râu de munte și flori de liliac. Curat simplu. Îl simți în nări și în faptul că nu se mai înfundă nasul după o călătorie lungă. Și da, se simte și la călătoriile lungi când dispare senzația aia de aer închis în mașină.

Are sistem de prindere pentru tetieră sau un adaptor pentru cup holder să-l pui în cotieră între copii de exemplu.

Din păcate, după cum spuneam, se găsește de cumpărat doar pe Amazon UK  (177 lire) și cu opțiunea de livrare rapidă.

Al treilea și ultimul filtru: la birou

E de birou în sensul că l-am instalat eu la birou. Dar poate fi folosit de casă, nu e ceva special de birou. E ca și cel pe care îl avem în zona dormitoarelor doar că nu are și umidificarea care s-a dovedit oricum inutilă.

La birou s-a simțit că respirăm alt aer după o juma’ de zi. Avem tot felul de cartoane, ambalaje, gadget-uri care au un miros specific (nu urât), miros care a dispărut. Se simte, ca și în cazul mașinii că respiri aer curat. Nu te mai întâmpină niciun iz care să-ți lovească nările. Simți cumva că poți respira adânc cu încredere. E foarte mișto.

Se găsește la Philips pe site (1736 lei) pe site și la eMAG (1829 lei).

 

Concluzie

Da, sunt niște costuri relativ mari. Dar investim cumva în sănătatea noastră. După ce le-am folosit o perioadă lungă de timp simt cum curăță aerul pe care îl respir. Nu știu dacă o să-mi prelungească viața dar promit că revin cu amănunte dacă acest blog va mai exista peste 50 de ani. 🙂

Am ales Philips pentru că primul aparat a fost Philips și s-a dovedit că funcționează foarte bine și filtrele chiar curăță aerul respirat. N-am vrut să experimentez altceva.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • Aparat anti praf