Au trecut aproape două luni de la ultimul iQOS inhalat și recunosc că a fost mult mai simplu față de lăsatul clasic de țigări. Doi ani am folosit iQOS în loc de țigări și sunt mulțumit de rezultatul final.

Pentru cei care nu știu, iQOS e o țigară electronică produsă de PMI (ăia care fac Marlboro) care nu folosește lichid pentru vapori. Are un „băț” cu o baterie și o rezistență într-un capăt care se înfige într-o țigarată mică cu tutun. Rezistența aia încinge tutunul fără să-i dea foc și scoate nicotina sub formă de aburi printr-un filtru asemănător cu cel al țigării clasice. Acel băț îl încarci la rândul lui într-o baterie externă pe care o încarci și pe aia de la priză o dată la două zile. E mai simplu decât pare, să știți. 🙂

Oricum, trecerea de la țigările clasice către iQOS a fost relativ simplă pentru mine. Așa, heets-urle (bucățile alea de țigară cu tutun) au un gust cam ca de ceai rânced, nu prea au legătură cu țigara clasică. Viața a devenit mai bună în momentul în care le-am descoperit pe cele mentolate. Brusc îmi acopeream și nevoia de nicotină și aveam și un gust proaspăt pe care îl savuram. Și uram sincer țigările mentolate înainte.

În timp am avut toate manifestările clasice de lăsat de fumat chiar dacă consumam iQOS. Respirația a devenit normală, mâncarea a început să aibă gust și plămânii mei nu mai opuneau prea multă rezistență când venea vorba de efort. Ba chiar am ajuns să detest mirosul de țigară și fumul așa ca un nefumător adevărat. Nici nu mai puteam să intru în acvariile alea pentru fumători printre aeroporturi.

Da, un miros au, dar nu au puțiciunea țigărilor clasice. Fumam la birou, acasă în bucătărie și în unele restaurante unde chelnerii ne invitau înăuntru știind că astea electronice sunt permise. Iarna pentru fumătorul din mine devenise ușor mai frumoasă. Am folosit chiar și în camere de hotel. Singura problemă majoră este că mucurile alea de țigară put îngrozitor. Vă recomand cu căldură o scrumieră din aia cu buton și capac rotativ pentru că ține mirosul de după ăla enervant la distanță.

Acum, referitor la partea hardware, conceptul și gadget-ul sunt mișto. Atâta doar că o utilizare zilnică rezonabilă (20 pe zi) ducea la defectarea acestora. E greu să faci un gadget care are la bază două baterii și o rezistență care trebuie să scoată mereu aceeași temperatură, să funcționeze brici multă vreme. Partea nasoală este că starter kit-ul este vreo 200 lei și după aia, dacă mai voiai încă unul era 400 lei, indiferent cât de client fidel le ești. Ba mai mult, garanția este de un an de zile și dacă ți se strică ceva simplu, de exemplu sistemul de închidere de la capac, poți să stai și în cap că tot nu ți-l schimbă dacă ai depășit un an. Eu încă mai aștept telefonul de la operatorul care mi-a promis că mă sună să-mi zică cum îmi repară ei dispozitivul în perioada aia de doi ani prevăzută de lege, chiar și contra cost. Nu m-a mai sunat nimeni.

În doi ani am adunat vreo 5 dispozitive. Umblam tot timpul cu două la mine ca să am de backup în caz de ceva. A fost chiar o perioadă în care puteai să-ți comanzi țigarete d-alea doar online. Acum se găsesc pe la Mega Image sau prin benzinării. E ceva mai ușor. Oricum, pentru a-mi cumpăra cu 200 lei dispozitivul, am făcut șmecherii clasice în care recomandam unei alte adrese de mail și cumpăram pe numele prietenilor mei. Și și asta mi s-a părut un pic urât din partea lor. Nu, nu conta că fumezi iQOS și că comanzi 4 cartușe pe lună, dacă ți se strica dispozitivul sau voiai unul nou, trebuia să le înaintezi 400 lei. Și faza mișto este că țigaretele alea vin și fără timbru pe ele. Practic ei nu plătesc accize pentru că nu sunt produse din tutun care ard dar le vând la același preț cu țigările normale. Toată „acciza” le rămâne lor în buzunar.  Rectificare. Se pare că deși nu au timbre pe pachete, pentru produsele din tutun incălzit se percepe o acciză de 384 lei/kg (la fel ca cea pentru tutunul de fumat). Am fost indus în eroare de faptul că o perioadă au avut timbre pe pachete după care au renunțat și mi s-a părut ciudat. De aici am tras concluzia că nu plătesc accize. Target-ul lor era doar să te prindă de client după care își pierdeau ușor interesul și știau că nu ai cum să pleci de la ei.

Revenind, după 20 de ani de fumat și 2 ani de iQOS, am deja 2 luni de când m-am lăsat. Și a fost muuuuult mai simplu. Aveam deja aversiunea față de țigări bine întipărită în minte și din fericire iQOS, oricât ar încerca ei să-l promoveze ca un life style, nu este decât un înlocuitor de țigară care nu generează un ritual și care nici nu oferă o satisfacție ca țigara aia pe care o transformi în scrum. Este un produs care îți acoperă nevoia de nicotină printr-un filtru de țigară clasică. Atât.

Singurul moment nasol a fost în prima săptămână când organismul meu urla prin toți porii că vrea nicotină. În rest nu am simțit nevoia de a-mi relua niște obiceiuri, de a-mi „aprinde” un iQOS în timp ce scriu un articol, de a completa mirosul de la ceașca aburindă de cafea cu câteva pufuri pline de life style și două degete ridicate. „Ura” față de țigările clasice o aveam deja bine întipărită în caracter. E drept că nu am avut nicio satisfacție din aia clasică cu simțitul gustului și îmbunătățirea performanțelor pentru că peste astea trecusem cu doi ani în urmă deja.

Deci da, dacă vreți să vă lăsați de fumat, iQOS e o alternativă bună. E drept că cea mai bună variantă ar fi să vă lăsați de tot din prima dar știu că este extrem de greu. Trecerea prin iQOS mi-a făcut viața mai ușoară. Acum aștept să-mi cumpăr Tesla. 🙂

Am încercat și generatoarele alea de aburi de la BAT. Dar când am văzut că practic simulează o locomotivă cu aburi am renunțat repede. Din ce am citit, scot și ei acum ceva pe piață, destul de asemănător cu iQOS-ul, pe nume glo, un fel de baterie externă în care bagi o țigaretă lungă pe care o încing. S-ar putea ca jucăriile lor să fie mai fiabile având mai puține componente în mișcare. Bine, nu cred că e nicio plăcere să fumezi o baterie externă și se duce naibii toată plăcerea gestului dar e un înlocuitor de țigară care, ca și iQOS-ul, reduce foarte mult din toxinele generate de arderea clasică și păstrează filtrul clasic de țigară. Probabil că nici ei n-o să plătească accize pentru că nu sunt produse din tutun care ard (așa cum sunt definite de lege), rămâne de văzut cum rămâne cu politica referitor la costuri și la înlocuirea gadget-urilor care se strică.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • iqos forum
  • heets fara nicotina
  • iqos pareri forum
  • iqos pareri medici