Da, am trecut pe Garmin pentru că au ajuns la un nivel de performanță de apreciat. Folosesc acum un Garmin 66W și un Garmin Mini și sunt extrem de încântat de ambele. Garmin 66W este o cameră performantă cu tot ce ți-ai dori de la o cameră video auto din punct de vedere funcționalități, iar Garmin Mini este o cameră performantă și discretă pe care o montezi și de care poți să și uiți.

Să le luăm pe rând

Ce știe să facă Garmin 66W?

Știe în primul rând HDR ceea ce ne rezolvă nouă probleme de filmare dimineața și seara. Este cea mai bună variantă de a filma la răsărit sau la apus cu soarele în față astfel încât să surprindem cât mai multe detalii și din zona întunecată a imaginii și din zona luminoasă. Pe scurt, ce face această tehnologie HDR, filmează la 60 de cadre pe secundă alternând expunerea. Camera ia un cadru luminos, după care unul întunecat, după care iar luminos și combină toate aceste cadre într-o filmare finală de 30 de cadre pe secundă construite din cadrele adiacente (unul luminos + unul întunecat = HDR – high dynamic range).

Bun, știe HDR la o rezoluție 1440p care este cu 30% mai mare decât 1080p (Full HD). Acum, dacă vrei o filmare cu un pic de slow motion, camera știe să filmeze și la 60FPS în 1080p dar pierzi toată frumusețea HDR-ului, în schimb câștigi acea imagine smooth dată de dublarea cadrelor pe secundă.

Unghiul este de 180˚ și este absolut genial. Practic nu există semafor pe lumea asta care să nu intre în cadru atunci când ești primul în intersecție. E drept că imaginea poate părea deformată pentru cei pasionați de video dar rezultatul mie mi se pare foarte bun mai ales pentru o cameră video auto unde sunt importante detaliile din apropierea noastră. Bine, având o rezoluție mai mare decât Full HD, putem cumva să facem și un mic zoom digital din editare dacă este cazul.

Are și treburile clasice specifice camerelor video auto: filmează în ciclu (rescrie filmările mai vechi în cazul în care se umple cardul, are buton de salvare secvență în cazul în care vrei să pui ceva în siguranță deoparte și ai opțiunea de a înregistra cu sunet sau fără pentru cazul în care vrei să nu înregistrezi chiar toate conversațiile tale din mașină.

GPS-ul este incorporat și putem afișa viteza și coordonatele pe înregistrare. Interesant este că cei de la Garmin au reușit să pună la punct și un design compact care să incorporeze toate aceste nebunii. Nu ai cabluri suplimentare sau module GPS care ies din carcasă. În plus, la fiecare actualizare de firmware se actualizează și baza de date cu radare fixe și zone unde există un obicei străbun de a plasa mașini cu radar la bord. Camera te avertizează de câte ori ajungi în zonă. Desigur, pe noi nu ne interesează această funcție și o dezactivăm pentru că avem această posibilitate.

Mai are niște funcții pe care eu de obicei le ignor dar pe care, în acest caz, am fost curios și le-am testat. Funcția de „vezi bă s-a făcut verde și pleacă mașinile din fața ta” mie nu prea mi-a fost utilă pentru că în general sunt atent. Funcția de „vezi că părăsești banda” (Avertizare părăsire bandă – LDW) în schimb e un pic mai mișto, în sensul că la viteze mai mari, dacă te vede că începi să calci peste o linie continuă te avertizează. Funcția „vezi bă că îl lovești pe ăla din fața ta” (Avertizare coliziune frontală – FCW) în schimb nu prea m-a ajutat până acum în sensul că mi se pare că reacționează când nu e cazul și o dată când admiram un peisaj pe marginea drumului, camera n-a zis nici pâs când era să-mi unesc bara din față cu bara altui domn din spate. Funcțiile de acest gen au fost și sunt în general la limită pentru că se bazează doar pe un modul GPS și analiză de imagine fără alți senzori gen radar care ar putea să determine distanța și ar putea să furnizeze date mai exacte pentru o analiză mai clară.

Conectivitatea este bine gândită. Comunicarea între aplicația de smartphone și cameră se face la bază pe bluetooth pentru configurări simple și doar dacă ai nevoie să downloadezi o înregistrare de pe cameră, doar atunci se inițiază o conexiune WiFi. Dar despre aplicație și cât este de utilă, mai jos într-un capitol mic separat.

Voice recognition. Da, un „OK Garmin” îți aduce patru opțiuni vocale pe care le poți folosi fără să-ți iei mânile de pe volan. Opțiunile sunt „save video”, „take a picture”, „start travelapse”/”stop travelapse” si „record audio”/”stop audio”. Adică poți să salvezi o înregistrare, să faci o fotografie, să pornești sau să oprești un travelapse și să pornești sau să oprești înregistrarea audio. La 66W au îmbunătățit mult această funcție. La modelel mai vechi, în anumite versiuni de firmware, i se părea camerei că a auzit la radio „ok garmin start travelapse” și te trezeai că în loc de înregistrare aveai un timelapse de toată drumusețea.

Da, are și acea opțiune de travelapse în sensul de drumul tău pe repede înainte. E foarte util dacă vrei să filmezi un drum mișto și ai nevoie la final de un filmuleț mai scurt decât durata drumului.

Față de alte camere care mi-au trecut prin mână, Garmin 66W este foarte bine construită și dă impresia de lucru solid (ca de altfel și alte produse ale brand-ului). Ecranul este de 2 inchi pe diagonală. Ca și dimensiuni avem 41 mm înălțime, 56 mm lățime și 22 mm grosime.

Vine la pachet și cu un încărcător dual pe USB (ca să-ți încarci și alte device-uri ) și cu două cabluri micro-USB, unul de 4 m și celălalt de 1,5 m.

Sistemul de prindere este genial! Practic ai o parte metalică, dublu adezivă simplă care se lipește de parbriz și restul suportului care este atașat de cameră. Conexiunea între cele două părți ale suportului este făcută printr-un magnet. Nu există un sistem mai simplu pe lumea asta pentru montat/demontat o cameră din parbriz.

Capacitatea maximă a microSD card-ului este de 512GB – class 10.

Cum filmează? Filmează ca în clipul de mai jos. Am încercat, ca de obicei, să o pun în cât mai multe situații posibile pentru a surprinde un pic realitatea dincolo de clipurile de prezentare.

Ce știe să facă Garmini Mini?

Garmin mini este o cameră incredibil de discretă. Nu are ecran și dacă o montezi în spatele oglinzii nici nu se vede prea clar de afară. Zici că face parte din sistemul de senzori al mașinii. Uiți de ea după primele zile de folosire. Are doar două butoane, unul de save video și celălalt de mute/unmute pentru microfon.

Rezoluția este de 1080p (Full HD) și un senzor de 2.1MP cu un dynamic range destul de bun pentru o cameră video auto care va fi folosită în condiții destul de diverse în trafic.

Unghiul este de 140˚ ceea ce constituie un unghi larg pentru o cameră video auto. În general cam tot ce este peste 130˚ este suficient pentru a filma în trafic.

Este tot așa foarte solid construită, compactă și discretă. Se prinde cu un suport cu dublu adeziv și se poate detașa doar prin extragerea camerei de pe bila suportului. Această soluție contribuie oricum la conceptul general de cameră discretă pentru că dacă ar fi avut o ventuză de prindere ar fi fost mai mare decât camera și se vedea din avion.

Are conectivitate cu smartphone-ul prin bluetooth pentru setările simple și prin wifi dacă vrei să accesezi înregistrările, la fel ca la Garmin 66W.

Garmin Mini nu include funcții de GPS, voice recognition, de avertizare sau de travelapse. Bine, la cât e de mică nici nu prea aveau cum. 🙂 Ca și dimensiuni avem 45 mm înălțime, 31 mm lățime și 28 mm grosime.

Vine la pachet și cu un încărcător dual pe USB (ca să-ți încarci și alte device-uri ) și cu două cabluri micro-USB, unul de 4 m și celălalt de 1,5 m.

Cum filmează? Păi filmează ca în clipul de mai jos. Filmările sunt făcute în paralel cu cele de la Garmin 66W așa că am supus-o la fix aceleași chinuri.

Este opțiune ideală pentru cine își dorește o cameră bună și discretă, fără bătăi de cap care filmează bine.

Dar o comparație între cele două avem?

Avem! Mai jos cele două teste video de mai sus puse în paralel.

Dar filtru CPL?

Spre surprinderea noastră a tuturor avem și filtru CPL! Este un filtru simplu sub formă de căpăcel. Funcționează ca orice alt filtru CPL eliminând reflexiile bordului din parbriz. Două problemuțe am constatat la acest filtru: nu se rotește și trebuie să-l montezi direct în poziția corecta (cu marcajul liniuță în sus și cu scrisul jos) și dacă te uiți cu atenție pe o înregistrare cu filtru CPL se văd umbrele în lateral de la marginile căpăcelului. Practic intră foarte puțin în cadru. Nu prea există soluție pentru asta deoarece lentila este de 180˚ și bombată iar filtrul este plat și colierul de care este prins intră în raza de acțiune a lentilei.

Atenție, nu încercați să rotiți filtrul montat pe lentilă pentru că există riscul să stricați sistemul de protecție al lentilei (eu am trecut prin asta).

Dar o variantă față-spate avem?

Da! Și este varianta ideală! Din experiențele nasoale pe care le-am avut cu camerel față-spate care filmează simultan legate printr-un cablu tras prin mașină, întotdeauna am recomandat camere separate față spate pentru o fiabilitate crescută și două microSd card-uri pe care se salvează înregistrarile de pe cele două camere. Singurul impediment la un astfel de setup era faptul că nu prea aveai cum să salvezi evenimente filmate la apăsarea unui singur buton pe ambele camere și că cele două clipuri erau destul de greu de editat ulterior în editare.

Acum, varianta asta ideală de care vorbesc eu este o combinație între Garmin 66W și Garmin Mini. Camerele știu să se conecteze între ele (presupun că pe bluetooth) și știu să schimbe informații de genul: „salvează și tu videoclipul pe spate că aici pe față a apăsat șefu’ butonul” și mai mult de atât, Garmin Mini primește informații de la GPS-ul de pe Garmin 66W și știe să afișeze pe înregistrare viteza și coordonatele chiar dacă nu are în componență propriul modul GPS.

Mai mult, dacă vrem să descărcăm o înregistrare din aplicația de pe Smartphone, putem să facem asta de pe ambele camere simultan, sincronizat și direct cu funcția de picture in picture. Vă zic, cel mai mișto sistem de lucru pentru un sistem de camere dual.

Notă, Garmini Mini nu este o cameră de spate. Poate fi folosită în configurația de mai sus dar este o cameră mișto și mică și foarte utilă și în varianta clasică montată pe parbriz.

Și aplicația de Smartphone? E bună?

Aplicația de Smartphone nu este bună, este foarte bună. Cel mai tare lucru, pe lângă configurările clasice pe care le poți face prin intermediul acesteia și „live view”, cel mai tare lucru este că atunci când downloadezi o înregistrare poți să selectezi de unde până unde să-ți salveze, să „tai” clipul înainte să-l downloadezi. Astfel, nu mai durează o viață de om să downloadezi un clip de 5 minute de pe cameră pentru o secvență de 20 de secunde de cât ai nevoie.

Și la partea a doua revin cu informația de mai sus cu șmecheria cu picture in picture pentru cazul în care folosești două camere conectate în acel mod de față-spate.

Alte observații

Da, camerele nu includ microSD card. Treaba asta pe mine nu m-a deranjat niciodată pentru că am oricum microSD carduri dar e bine de știut.

Și apropos de microSD card-uri, camerele au un sistem de detecție a defectelor de pe card și dacă apar erori la scriere te avertizează chiar și prin aplicație. Asta este un mare plus mai ales că mare parte dintre modele nu zic nimic dacă au erori de scriere și te trezești cu înregistrări întregi bușite sau în alte variante când camera reacționează prin reset („pentru a rezolva eroarea”) și ajungi să crezi că ai probleme cu cablul, cu încărcătorul sau chiar cu camera în sine. Da, o funcție foarte utilă.

Tot așa, dintre zecile de modele de camere pe care le-am testat eu până acum, astea de la Garmin sunt cele mai „user friendly” camere de pe piață. Totul funcționează, nu trebuie să te dai peste cap sau să faci cine știe ce șmecherii ca să le accesezi și totul e clar, plictisitor de clar și concis. 🙂

Și cumva la cum arată și cât de mișto sunt, prețul acestora nu mi se pare exagerat mai ales că sunt Garmin, un brand care se ocupă cu device-uri electronice de o viață. Garmin 66W este în jur de 1100 lei și Garmin Mini este în jur de 550 lei , cam la juma’ de preț față de sora ei mai mare. Dar mai există și varianta cu o minune de sfântul Black Friday așteptat de toată lumea în această perioadă a anului.

PS Da, cele două link-uri sunt de marketing afiliat dar zic că merit și eu 5 lei de la vânzător dacă v-am convins cu acest articol. 🙂 (folosiți link-urile de mai sus chiar înainte de a adăuga produsul/produsele în coș)

Dacă nu merit, atunci nu dați click și ați scăpat! 🙂

PPS Și da, chiar sunt foarte încântat de ele și cumva mi-am revenit la normal după ce Vicovation a decis să se retragă din această lume a camerelor video auto.