Pentru că am fost prins la colț că dețin un astfel de device, tot primesc această întrebare în speranța că nehotărârea se va transforma în decizia de a cumpăra sau dezamăgirea de a renunța.

De ce l-ai cumpărat?

Pentru că eram disperat și nu mai știam ce să-i cumpăr soției de Crăciun. Ba nu! Cum să spun așa ceva! Pentru că o iubesc și ea are obiceiul să corecteze documente cu pixul pe hârtie și m-am gândit că ar fi o variantă extraordinară de a transforma un task într-o variantă electronică dar cu aceleași beneficii de a scrie ca pe hârtie.

Și? A funcționat? Poți corecta documente ca pe hârtie?

Da, poți sincroniza documente pdf care pot fi corectate frumos cu pen-ul din dotare. Doar că trebuie să stai să exporți doc-ul în pdf, să-l drag and drop în aplicație să sincronizezi și să-l deschizi pe remarkable. Dar și aici e un pic complicat pentru că dacă afișezi tot documentul pe ecran, chiar dacă are ecranul extraordinar de mare, tot se vede mai mic decât pe hârtie și cumva tot îți vine să dai zoom-in ca să citești o porțiune de paragraf. Cumva navigarea este destul de chinuitoare și nu ai satisfacția unui document printat.

De adnotat poți să adnotezi fără probleme. Merge brici. Până ajungi să adnotezi e un pic de bătaie de cap.

Într-un final jucăria a aterizat la mine pe birou.

Măcar e perfomantă?

Da, pe partea de scris, desenat, schițat, creat este senzațională. Îmi fac pe ea schițele de bază când îmi vine cheful creativ și vreau să mai inventez un gadget care va schimba lumea. Se mișcă instant, corectez rapid, mut porțiuni de desen unde vreau eu. E GENIALĂ! O tabletă extrem de utilă dacă produci.

Dacă însă o iei la puricat și vrei s-o folosești ca ebook reader este la fel de lentă/rapidă ca orice tabletă cu ecran e-ink. Chiar nu înțeleg cum naiba au făcut-o să funcționeze atât de bine pe partea de scris. Senzația că te plimbi cu creionul pe hârtie este senzațioanlă.

Poate fi folosită și ca ebook reader?

Știe să fie și ebook reader în sensul că poți sincroniza și citi lejer fișiere în format epub. Nu are backlight cum au cele de la Amazon, dar în fond e ca o carte pe care trebuie să o luminezi cu o lanternă când citești seara sub pătură și care se vede foarte bine și în soarele de pe terasa unde vă desfătați cu plăcerile unei vacanțe de neuitat.

Au și un plugin de chrome care îți transferă automat pe remarkable articolele pe care le descoperi pe web în format epub pentru a le citi mai târziu în tihna casei tale.

Dar tot ca un document îți este prezentat și epub-ul. Adică nu poți să mărești fontul și automat să se rearanjeze documentul în pagină. Dacă dai zoom-in, dai zoom-in pe o porțiune de document și acest lucru este inutil dacă citești o carte. Pe de altă parte epub-ul e într-un format mai prietenos și scrisul mai mare și nu e așa de nasol ca pdf-ul care poate fi ușor enervant dacă înghesui informația de pe un A4 pe un ecram mai mic decât un A4.

În plus poți să faci notițe peste text și pe marginea textului și să subliniezi ce ai de subliniat. E mișto ideea că poți să mâzgălești o carte electronică.

Și? Recomanzi?

Da, o recomand. Chiar dacă o folosesc rar atunci când mă lovește spiritul creativ, când o folosesc mă bucur de ea de fiecare dată. Pentru cineva care are o plăcere în a scrie de mână sau schițează lucruri este perfectă.

Eu am cumpărat-o de la ei de pe site, nu mai știu cât am dat pe ea în decembrie (oricum muuuult mai mult decât costă acum), dar acum un Remarkable 2.0 e 399 EUR + 59 EUR un pen (da, se vinde separat în ideea că este același de la versiunea 1.0). Nu mai știu dacă husa e inclusă. Dacă nu e inclusă, v-o recomand.

Dacă folosți link-ul ăsta, cred că aveți și un discount de 40 EUR. Cred.

Și chiar dacă vine de peste ocean, plătesc ei toate taxele și TVA-ul. Ce plătiți la ei e prețul final.

Știm ceva de Remarkable 3.0?

Da, există și o vinde Mihai Matei.

 Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • https://razvanbb ro/merita-remarkable-2-0/
  • remarkable 2 pret