“Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate fi o forma de justitie.” – Ana Blandiana. Aceasta este fraza care te intampina in holul Muzeului Memorial al Victimelor Comunismului si Rezistentei de la Sighet.

Muzeul pastreaza structura inchisorii astazi putand fi vizitate parterul si cele doua etaje separate intre ele de plase. In fiecare camera e reprodusa atmosfera torturii traite de detinuti inca din 1897. La etajul al doilea pe peretii uneia dintre camere stau inscrise marturisiri cutremuratoare despre reeducarea prin tortura a fostilor detinuti. Cateva camere mai jos se afla expuse pe o sfoara cateva haine ale fostilor detinuti…

Am ajuns aici nu cu mult inainte de inchidere, gardianul anuntandu-ne autoritar sa grabim vizitarea. Alarma a fost data de un sunet metalic care a rasunat cu ecou in toata cladirea. Camerele s-au golit de vizitatori in mai putin de 1 minut.

Alina Constantinescu.

Un material realizat de Razvan Baciu si Alina Constantinescu.

Redescoperă România este un proiect Petrom, susţinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.