De ce a fost amendat astăzi Google cu 4,34 miliarde Euro

14 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

În primul rând să nu ne facem griji, Google are venituri de 95 miliarde de EUR pe an, n-o să leșine acum cu o amendă de 5%.

Revenind, la ce făceau ei…

Prin 2011 și-au dat seama că viitorul search-ului este pe mobil și au făcut o treabă măreață: au publicat codul sursă în mărinimia lor și au dat voie oricui să folosească Android-ul pentru device-urile produse. Tare, nu? Aveai de unde să alegi. Uite ce deschiși suntem și cât de altruiști. Practic suntem atât de buni încât concurăm împotriva propriului sistem de operare pe care-l dăm gratis! Doar că această mărinimie venea cu o mică șmecherie, acest sistem de operare nu conținea și Google Play Store. Practic dacă foloseai această versiune de sistem de operare clienții tăi nu putea să-și instaleze nicio altă aplicație din Google Play Store și asta e un feature important dacă vrei ca produsul tău să fie cerut de piață.

Din 2011 Android câștigă o poziție dominantă și tot atunci începe distracția.

Versiunea pe care o licențiau ei către operatori conținea Google Play Store, Google Search App și Google Chrome (cu default search engine Google, desigur). N-ar fi fost chiar o problemă dar cică Google a impus prin contract ca producătorii de device-uri și/sau operatorii să nu instaleze altceva pe telefoanele lor (alt browser, alt app store sau alte aplicații de search). Nu aveau voie să umble la cod.

În plus producătroii nu aveau voie să vândă niciun alt device pe care era instalată versiunea free de Android care nu avea Google Play Store preinstalat. Pierdeau orice drept dacă făceau așa ceva. De exemplu, Amazon a încercat să se ducă cu propriu sistem de operare Fire OS (bazat pe versiunea free de Android) la diverși producători și să licențieze niște device-uri pentru a le vinde ulterior alături de seviciile lor. Au fost refuzați de toți producătorii din motiv de clauze contractuale cu Google. Așa că și-au scos propriile device-uri și au continuat în această direcție.

Practic și-au impus motorul de căutare (care în continuare este principala sursă de venit) pe piața device-urilor mobile prin practici ilegale. Statistic vorbind, în acest moment, pe device-urile cu Android, 90% din căutări sunt pe google și 90% dintre aplicații se downloadează din Google Play.

Sigur, e un sistem de operare deschis și ai dreptul să-ți instalezi aplicații din alte surse și să-ți schimbi motorul de căutare implicit și să folosești un alt browser, dar utilizatorul obișnuit nu face așa ceva. Utilizator obișnuit folosește ce a cumpărat și atât. Nu-l interesează altceva.

Mai mult, de anul trecut, de când Microsoft s-a retras cu Windows Mobile de pe piață, Android rămâne singurul sistem de operare licențiabil de pe piață ceea ce împreună cu o piață de 90% din căutarile online îi asigură o poziție dominantă de aceea și această amendă impusă de legislația antitrust.

Google au la dispoziție 90 de zile să rezolve problemele de mai sus. După această perioadă vor fi penalizați cu 5% pe zi din venituri dacă nu renunță la practicile de acest gen. Vom vedea ce se-ntâmplă…

Întreaga conferință de presă a Comisiei Europene o găsiți aici.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • https://razvanbb ro/fost-amendat-astazi-google-4-34-miliarde-euro/
Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
  • Google Play
  • App Store

2 comentarii

  1. Mi se pare amuzant cum ne intoarcem in perioada in care Opera dadea in judecata Microsoft din cauza IE. Si cati erau pe vremea aia care spuneau: „dar cum dom’ne? E os-ul lor, pot pune ce vor. Cum adica?”…

  2. GooglePlay nu a fost incriminat (concluzia EU a fost ca e normal sa fie impus de Google ca daca nu-l ai nu poti downloada alte aplicatii si nici de unde sa iei Play oficial), doar Search si Chrome.
    Iar din cate am citit amenda a fost pentru 2011-2014 (de cand au obtinut pozitia dominanta pana in 2014 cand au renuntat la restrictiile respective). Nu prea inteleg cele 90 zile insa in acest context, daca au renuntat la practicile astea deja pentru ce mai primesc perioada asta?

    Oricum interesanta concluzia ca diferenta fata de iOS ca e Google l-a facut open si il vinde in timp ce Apple nu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.