Atât am rezistat. Ieri mi-am mutat cartela în noul Nokia 2720 4G. Deși eram sceptic la început, pe parcursul experimentului am trecut de la o extremă la alta. Am redescoperit traficul fără Waze și viața fără social media, m-am încurcat în scrisul cu T9 predictive dar mi-am revenit pe parcurs, am avut bucuria de a folosi clapeta cu stil în momentul în care primeam un apel și l-am folosit pe post de Access Point pentru alte device-uri din viața mea.

M-a oprit, într-un final, treaba cu contactele. Am prea multe contacte și asta l-a dat peste cap. Nu zice că are o limită la numărul de contacte dar la câte am eu (680 în varianta restrânsă) nu a făcut față. Căutarea era greoaie, nu recunoaște numere din agendă etc.

Să le luăm pe rând:

Performanță

Incredibil de vioi. După ce am văzut nenumărate plângeri referitor la noul Nokia banană care are la bază același sistem de operare (KaiOS) mă așteptam să se miște îngrozitor. Spre suprinderea mea cumva nu am simțit că viteza ar fi un minus în lista de avantaje/dezavantaje.

Camera foto

Vorba copiilor mei, face poze ca un aparat foto de jucărie pe care îl au ei de la Imaginarium, cred. Poze ok în lumină puternică, poze zgomotoase la lumina becului și poze urâte pe seara. Noaptea nici nu am încercat. Câteva sample-uri mai jos:

Soare

Dimineata la 8:30 în casă cu lumina aprinsă

La birou, pe la ora 17 fără lumină aprinsă.

Dar ai Whatsapp!

Da, ai whatsapp! Dar e o versiune light. În sensul că ai text, mesaje audio, poți să trimiți și să primești media (photo și video) dar cam atât. Nu ai apeluri audio/video, nu ai emoticoane și nu ai share live location.

Whatsapp-ul este funcțional și dacă te obișnuiești cu scrierea T9, nu este așa o experiență rea. Oricum, cumva ajungi să vorbești mai mult la telefon… ceea ce e un lucru bun! 🙂

Ce nu are și asta a fost un show stoper pentru mine, nu ai cum să-ți activezi whatsapp-ul pe desktop. Știți că dacă încercați să accesați whatsapp-ul în browser sau din aplicație de tip desktop vă cere la un moment dat să scanați un cod QR cu aplicația de pe telefon ca să vă autentificați. Ei bine, aplicația whatsapp simplificată nu are această opțiune. Așa că pa pa folosit desktop/laptop pentru a trimite mesaje pe whtsapp.

Dar are Facebook!

Da, are facebook! Dar este așa de fapt o accesare printr-un browser a unei versiun light de Facebook și experiența este absolut îngrozitoare. Te plimbi cu un mouse virtual printr-un scroll care abia se mișcă.

Să zicem așa: dacă viața ta ar depinde de o postare pe Facebook, dar totuși mai ai 10 minute la dispoziție, ai putea să postezi ceva pe Facebook în timpul rămas și ai fi salvat. Dar așa ca experiență clasică de Facebook este cumva inutilizabil.

Dacă vrei să te lași de Facebook acest telefon este pentru tine!

Youtube-ul e la mișto, așa-i?

Să știi ca nu e! Față de Facebook-ul de mai sus este parfum! Și clipurile se pot urmări în landscape pe ecranul telefonului și sunt destul de cursive. Cumva cu asta m-au lovit în sensul bun al operațiunii.

What about tastatură!?

Partea asta mi-a plăcut. Da, are predicitve T9 în limba română și te obișnuiești repede cu scrisul din 10 taste. Nu este ca un swipe querty de pe un ecran cu touch dar nu este ceva ce nu ai putea sa utilizezi zilnic.

Dar, după cum spuneam mai sus, treaba asta m-a determinat să vorbesc mai mult la telefon 🙂

Și? Cum stăm cu bluetooth-ul?

Bine. Chiar foarte bine. Am conectat telefonul cu Airpod-urile de la Apple și cu sistemul audio de la mașină. Totul funcționează cum te-ai aștepta. Singura problemă este că telefonul îmi cere acordul să-mi share-uiesc contactele cu mașina de câte ori pornesc motorul… de vreo trei ori la rând, de feicare dată.

Contactele? Cum transferăm contactele?

Relativ simplu. Ai opțiune de sincronizare cu gmail. Practic ce găsești la contacts.google.com asta vei avea și pe telefon. Este relativ simplu să-ți sincronizezi contactele din android sau ios prin intermediul google.

Mail avem?

Da, avem! Ușor de utilizat și se mișcă brici!

Două probleme ușor deranjante: nu reține adrese de mail cărora le-ai trimis mail anterior și trebuie să le scrii din nou de mână și dacă ai două sau mai multe conturi de mail, nu ai un inbox unificat și trebuie să faci switch-ul între ele cumva prin menu și e o operațiune greoaie.

Eu am conectat două conturi, unul de la gmail și unul de gsuite.

Cică are google maps și google assistant!

Da, este adevărat.

Google maps funcționează chiar ok atâta doar că nu are o variantă în care să te ghideze live. Îți arată traseul urmat pas cu pas, direcție cu direcție și trebuie să dai tu „next” de mână. Oricum, nu te rătăcești.

Google assistant funcționeză bine. Este practic de fapt un voice search pe google pentru că orice l-ai întreba îți deschide browser-ul cu căutarea rostită de tine. Nu are limba română, desigur. L-am folosit în engleză.

Ce aplicații/jocuri ți-ai instalat?

Păi o aplicație de vreme care funcționează ok, o aplicație de news care nu are România în listă, un joc care seamănă, printr-o coincidență incredibilă, cu candy crush și un joc de tip Sokoban cam boring.

Nu este un telefon pentru distracție. E un telefon în adevăratul sens al cuvântului original.

4G? Sharing?

Da, Nokia 2720 are 4G și share-ul de conexiune merge brici. Mi se pare că e foarte util pe post de mifi în străinătate mai ales că e dual-sim și poți să adaugi o cartelă de voce/date cumpărată local în țara resepctivă.

În schimb consumă bateria la greu acest mod care nu potae fi activat/dezactivat dintr-un shortcut de undeva. Trebuie să te plimbi prin menu, să cauți prin setări și să-l activezi/dezactivezi.

Are și un browser care, din păcate, dacă site-ul nu e mai vechi să aibă o versiune dedicată de mobil, nu-l poți folosi. Toate site-urile sunt acum responsive și cu Nokia 2720 trebuie să faci scrol în toate direcțiile ca să citești ceva. De exemplu, hotnews-ul merge bine. Dar alte site-uri, inclusiv acest blog, sunt extrem de greu de navigat.

Alte neplăceri?

Păi sunt unele la care te decizi să renunți, în sesnul că dispare orice e smart din viața ta. Bye bye waze, fără plăți cu telefonul, Revolut e și el pa, despre uber și alte ride sharing apps nici nu poate fi vorba și nu mai ai niciun control asupra niciunui smart device din viața ta. Dar să zicem că asta vrei să faci cu viața ta digitală, nu?

Nu există profile automate audio, în sensul că nu îl poți programa să se pună automat pe mute peste noapte.

De unde se poate cumpăra?

Eu l-am cumpărat din Germania (100 EUR + transport) cu ajutorul prietenei noastre Iulia care ne ajută în astfel de situații disperate. Dacă după toate astea încă mai vre să ți-l cumperi, între timp a apărut și la emag cu 499 lei, deci cam tot pe acolo.

Da, este link afiliat dar merit și eu 4 lei pentru faptul că ți-am zis ăs nu ți-l cumperi decât dacă nu te deranjează nimic din cele de mai sus! 🙂