casă de avocatură celebră mi-a atras atenția că de mâine, 21 iulie 2019, de când intră în vigoare noua legislație pe această temă, vei avea obligația să declari la Registrul Comerțului beneficiarii reali din firma pe care o administrezi (respectiv persoanele care dețin sau controlează firma).

Există în legea asta nouă multe obligații care, în principiu, nu afectează decât anumite firme (bănci, operatori de jocuri de noroc, avocați, consultanți, etc), dar pentru restul firmelor exista două obligații distincte de avut în vedere. Pentru a se construi inițial un registru al beneficiarilor reali, în primă fază, administratorii au 12 luni la dispoziție să depună declarațiile la Registrul Comerțului cu detalii despre beneficiarii reali cu date amănunțite de identificare. Firma are proprietari care dețin peste 25% din afacere? Numele acestora trebuie să apară în registru. Firma are ca proprietari alte firme din afara țării? Numele proprietarilor acestora trebuie să apară în registru. Numele celor care beneficiază la final de banii produși de compania respectivă.

A doua obligație este de a depune această declarație anual în maxim 15 zile de la aprobarea situaților financiare anuale (presupun că bilanțul).

Amenzile sunt între 5.000 și 10.000 lei și sancțiunea poate să meargă până la dizolvarea societății în cazul în care este depășit termenul de 30 de zile.

Legea o găsiți aici la Oficiu pe site.

PS: acest articol nu reprezintă consultanță juridică, este doar o tragere prietenească de mânecă în legătură cu o nouă obligație pe care ați putea să o aveți. Dacă aveți dubii dacă vi se aplică și restul prevederilor din legea asta, vă sfătuiesc, daca aveți întrebări, să discutați direct cu avocații voștri – amenzile pentru încălcare ajung până la 150.000 lei + 10% din venitul total al firmei pe anul anterior. A, și se poate să răspundeți si personal. Cu plăcere 😊Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • https://razvanbb ro/esti-administrator-sau-ai-o-firma-oficiul-national-de-prevenire-si-combatere-a-spalarii-banilor-are-o-surpriza-pentru-tine/