UPDATE:

E ceva inițiativă la nivel european de soluționare alternativă a litigiilor, inițiativă ce-ți oferă unica ocazie să-ți mai introduci două banere pe site și un afiș în magazin dacă interacționezi cu publicul și fizic.

Și care-s cele două bannere?

Au fost publicate ieri în Monitorul Oficial (725) și vor trebui afișate la dimensiunea specificată mai jos cu link-urile respective:

(2) Pictogramele prevăzute la alin. (1) vor avea dimensiunea de 250 (L) x 50 (H) pixeli și vor avea asociat câte un link cu referință externă către secțiunea SAL din cadrul paginii oficiale a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor — https://anpc.ro/ce-este-sal/, respectiv către Platforma SOL a Comisiei Europene — ec.europa.eu/consumers/odr.

De unde le descărcăm?

Desigur că pe pagina specificată în linkul de mai jos din MO nu-s publicate încă.

(3) Placheta prevăzută la art. 1 și pictogramele prevăzute la alin. (1) și (2) vor fi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, prin accesarea link-ului: https://anpc.ro/ce-este-sal/.

Placheta este destinată celor care au magazin fizic și trebuie să afișeze mesajul în ochii avizi de informație ai consumatorului. Placheta arată așa:

Cine trebuie să le afișeze?

Din ce citesc eu, cam toată lumea care vinde sau face publicitate un produse și/sau servicii. Mie mi se pare că, în forma actuală, trebuie afișate cele două banere pe site-uri de știri, pe blog-uri pe magazine onlien și chiar și pe Facebook că și ăia fac publicitate la produse și servicii. Nu mai zic de faptul că au și marketplace.

Originalul din Monitorul oficial sună așa:

Art. 2. — (1) Comercianții care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online și/sau publicitate la produse și/sau servicii, la servicii turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce — comerț electronic, sunt obligați să afișeze pe prima pagină a site-ului — home page, pe bara de meniu a paginii, pictogramele prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

Așa că, vrei nu vrei, legea te obligă să-ți trântești cele două banere de 250×50 fiecare pe site, pe homepage, pe bara de menu a paginii (orice ar însemna asta). Daca ai bară de menu sus, te-ai scos. Sper să fie totuși valabilă și bara de menu de jos (footer cum îi zicem noi cei crescuți la sate).

Cine ești tu, bă, să zici d-astea cu legislație?

Da, aici aveți dreptate. Eu sunt un programator cu un blog. Dacă aveți nevoie de juriști din ăia adevărați, găsiți aici.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • https://razvanbb ro/ai-magazin-online-sau-un-site-pe-care-faci-publicitate-la-preduse-si-sau-servicii-anpc-iti-imbunatateste-design-ul-cu-doua-bannere-marisoare/