Nu, nu prin like-uri pe facebook sau reacții supărate la incompetența autorităților de pe telefonul tău. Pur și simplu prin puterea de calcul a telefonului tău.

Care e principiul de funcționare?

Pe la începuturile internetului a pornit la un moment dat un proiect cu un screen saver distribuit de SETI (Search for extraterrestrial intelligence) care se folosea de puterea de calcul a computerului tău pentru a analiza semnale primite din spațiu pentru a descoperi dacă există sau nu viață extraterestră. Și pentru că era o cantitate enormă de informații ce trebuia prelucrată, distribuirea calculelor într-o rețea mondială de computere era o soluție fantastică.

Același principiu poate fi folosit și pe telefonul tău, într-o rețea distribuită de putere de calcul, în găsirea unor soluții rapide pentru intervențiile medicale și nutriționale folosite în combaterea evoluției virusului. Astfel, o metodă rapidă ar fi descoperirea de noi indicații sau utilizări alternative ale medicamentelor deja existente pe piață (“drug repositioning”), deoarece dezvoltarea unor medicamente complet noi necesită resurse foarte mari, mai ales din punct de vedere al timpului și financiar. În contextul actual, găsirea rapidă a unor tratamente ar putea salva mii de vieți.


Studiul acesta se bazează pe faptul că în alimentația noastră zilnică se regăsesc o mulțime de molecule care au un impact dovedit atât în tratarea, cât și în prevenirea unor boli virale – prin modul în care interacționează cu medicamentele sau acționând ele însele ca niște medicamente. Cu toate acestea, metodele de testare asupra influenței unui singur medicament sau componentă alimentară ar dura mult prea mult timp pentru a ajunge la rezultate rapide ce ar ajuta la combaterea prezentei crize.

Există o aplicație pentru asta?

Da, există o aplicație care la bază a fost creată pentru lupta împotriva cancerului, dar de astăzi include un nou proiect: COVID-19.

O folosesc de câteva zile în fiecare noapte. Trebuie doar să o pornești când pui telefonul la încărcat și-și face singură treaba. Își downloadează singură datele, le prelucrează și uploadează rezultatele înapoi pe server. Eu o mai folosesc și în timpul zilei la birou când mai pun telefonul în docking-ul cu încărcare wireless. Poți să-i limitezi traficul de date sau să-i spui să folosească exclusiv wifi-ul. Ca paranteză, traficul generat de această aplicație în rețeaua Vodafone nu se contorizeazaă (este gratuit).

Chiar dacă îți ține telefonul pornit, îți stinge lumina ecranului pentru a nu te deranja și pentru a nu consuma aiurea curent.

De unde instalăm aplicația?

Revenind, este timpul să contribui chiar acum. Aplicația poartă numele de DreamLab și aveți link-uri directe mai jos:

Și da, este un proiect Fundația Vodafone România.